15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportLegea ANI, trimisa la Senat in pas alergator

Legea ANI, trimisa la Senat in pas alergator

Propunerea ministrului Monica Macovei de retragere a proiectului referitor la Agentia Nationala de Integritate nu pare sa se bucure de suportul multor politicieni, inclusiv la nivelul Guvernului. Timpul preseaza, pentru ca staff-ul Camerei pare grabit sa o trimita la Senat.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, sustine ca nu stie care va fi soartea legii ANI: “Exista pareri impartite daca proiectul mai poate fi retras sau nu. Sa vedem daca se va solicita retragerea si sa facem o analiza. Nu pot sa estimez ce decizie se va lua la nivelul Guvernului”. La randul sau, secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, nu a parut convins de necesitatea pasului inapoi. “Guvernul poate retrage legea, dar nu cred ca o va face. Luati aceasta declaratie ca o parere personala.” Stroe a lasat sa se inteleaga ca ministrul Justitiei nu este o persoana foarte agreata de colegi: “Nu vad de ce am retrage propunerea. Aaaa, asa vrea doamna Macovei… Inteleg… Nu stiu ce sa spun”.
Si printre parlamentari exista pareri impartite. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, declarase ca legea poate fi retrasa atunci cand proiectul va fi trimis la Senat.
In schimb, deputatul liberal Petre Ungureanu, membru al Comisiei juridice, a precizat ca proiectul nu mai poate fi retras din Parlament, singura cale prin care prevederile initiale mai pot fi promovate fiind o ordonanta a Guvernului.
In orice caz, guvernantii trebuie sa se miste repede daca vor sa nu infiinteze o agentie cu 200 de inspectori care sa nu aiba nicio putere. Graba ar fi necesara pentru ca proiectul va ajunge astazi la Senat. Potrivit secretarului general adjunct al Camerei, Mihai Unghianu, “Proiectul a fost votat si la aceasta ora se face tehnoredactarea formei finale si verificam sa nu fie greseli. Maine dimineata se trimite Senatului. Nu este o procedura speciala pentru legea ANI, asa spune legea”. Mai departe, totul depinde de operativitatea si de decizia Guvernului, reprezentat de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. In momentul in care legea se discuta in Biroul Permanent al Senatului, intervine rolul ministrului pentru Relatia cu Parlamentul care, imputernicit de Guvern, anunta retragerea proiectului.
Guvernul are astazi o sedinta in care Monica Macovei ar putea ridica problema retragerii proiectului Agentiei de Integritate. Insa, in functie de momentul in care se ia decizia, ea ar putea sa fie tardiva.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă