Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Laura Ștefan, specialist Expert Forum, avertizează: Inspecția Judiciară va deveni o instituție controlată politic

Laura Ștefan, specialist în politici anticorupție la Expert Forum, a declarat căInspecția Judiciară va deveni o instituție controlată politic, dacă va fi mutată în subordinea Ministerului Justiției.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 24.08.2017 - 10:58

Laura Ștefan, specialist în politici anticorupție la Expert Forum, a declarat căInspecția Judiciară va deveni o instituție controlată politic, dacă va fi mutată în subordinea Ministerului Justiției, potrivit RFI.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va modifica legile Justiţiei astfel încât preşedintele României să nu mai aibă dreptul de a numi conducerea Parchetului General şi pe cea a DNA, iar Inspecţia Judiciară să treacă sub controlul ministerului său. Tudorel Toader a susținut că în multe țări această instituție este la Ministerul Justiției.

”Ne amintim de epoca de tristă amintire a doamnei Stănoiu (Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției n.r.) când Inspecția Judiciară era la minister și era folosită ca o adevărată armă de control asupra magistraturii dinspre factorul politic. În momentul mutării IJ de la Ministerul Justiției la CSM a fost un moment de eliberare al justiției române de sub controlul politic” a declarat Laura Ștefan la RFI.

Întrebată ce înseamnă o Inspecție Judiciară controlată politic, Laura Ștefan a declarat că ”în fiecare zi magistrații vor putea fi trași la răspundere și târâți prin proceduri interminabile atunci când ceva nu convine executivului, în speță partidelor aflate la guvernare. Se pot porni proceduri disciplinare pentru tot felul de suspiciuni. Cred că simplul fapt că magistrații vor ști că stă în puterea ministrului Justiției să pornească o procedură disciplinară împotriva lor, îi va face pe aceștia să se gândească de două ori atunci când lansează anchete privitoarea la oameni importanți din țară, respectiv atunci când dau decizii importante”, a adăugat Laura Ștefan.

Și judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, a criticat această măsură a ministrului Tudorel Toader.

"Este cea mai dură propunere. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecția ministrului", a scris Cristi Danileț pe Facebook.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...