11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportLa euroalegeri, CNP si declaratie pentru alegatorii din listele suplimentare/speciale

La euroalegeri, CNP si declaratie pentru alegatorii din listele suplimentare/speciale

La viitoarele alegeri pentru Parlamentul European (PE), pe listele suplimentare si speciale va fi trecut codul numeric personal (CNP) al alegatorilor, iar acestia vor fi obligati sa dea o declaratie olografa pe raspundere proprie ca nu au votat in alta parte. Masura a fost convenita, marti, de reprezentantii partidelor parlamentare, care s-au reunit la Palatul Victoria pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la organizarea alegerilor pentru PE, informeaza Rompres.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a remarcat, in urma discutiilor, ca participantii au fost preocupati mai ales de prevenirea fraudelor electorale.

"Dorim ca primele alegeri europene sa fie corecte, sa nu exportam in UE fraudele electorale", a declarat Mihai Voicu.

"Noi acum luam o decizie in asa fel incat toate organizatiile guvernamentale, toti actorii politici sa fie convinsi ca nu exista nicio incercare, nicio tentativa de frauda, iar cei peste 18.000 de presedinti de sectie de vot sa poata sa interpreteze corect si coerent in favoarea cetateanului textul Legii 33", a declarat, la randul sau, europarlamentarul PSD Valeriu Zgonea.

Zgonea s-a aratat nemultumit de faptul ca la Camera Deputatilor urmeaza a fi dezbatute cinci ordonante de urgenta de modificare a legii electorale si a solicitat, in numele partidului sau, ca in Parlament sa fie adoptata o noua forma a legii, astfel incat prevederile sa fie unitare si coerente in acest domeniu.

"Am convingerea ca se poate face in timp util acest lucru, iar daca nu se poate face vom merge pe varianta aceasta rea, in care, cu acordul partidelor, in Comisia de Cod electoral, se va aproba o forma de ordonanta de urgenta pe care Guvernul PNL o va promova", a declarat Zgonea.

Pe langa masura mentionarii CNP-ului pe listele suplimentare si speciale si cea a declaratiei alegatorului, vicepresedintele PC Ioan Tundrea a mai solicitat ca in apropierea sectiilor de votare sa fie amplasate afise prin care alegatorii sa fie avertizati ca risca sanctiuni penale in cazul in care voteaza de mai multe ori. Conservatorii au cerut, totodata, ca pe procesele verbale sa fie specificat exact numarul de semnaturi de pe listele speciale si suplimentare.

La discutiile de la Palatul Victoria nu au luat parte reprezentantii PD.

"A fost decizia lor de a nu participa la aceste consultari. Chiar daca ar fi participat, ar fi fost desigur parteneri egali cu toti cei care au fost de fata", a declarat in aceasta privinta ministrul delegat Mihai Voicu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă