20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, veste bună pentru românii din diaspora

Klaus Iohannis, veste bună pentru românii din diaspora

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va promulga, joi, când se întoarce de la Bratislava, legea votului prin corespondență dacă se îndeplinesc procedurile, potrivit Agerpres. 

“Astăzi Curtea Constituțională a analizat contestațiile și le-a găsit neîntemeiate. Legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine și, dacă procedura birocratică se poate face repede, pot să vă spun că mâine după-amiază, când mă întorc la București, voi promulga această lege”, a spus miercuri șeful statului, care a participat la o întâlnire cu tinerii care lucrează la Bratislava.

Citește și: CCR: Legea votului prin corespondență este constituțională

Șeful statului a arătat că această lege deschide o nouă posibilitate de vot pentru românii din diaspora.

“Mi se pare un progres notabil. Un lucru pe care mi l-am dorit”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că, dacă este fezabilă, legea va fi modificată astfel încât să se poată vota prin corespondență și la celelalte alegeri naționale, cu excepția celor locale.

“Legea este un prim pas pentru votul prin corespondență. Legea prevede că (n.r. votul prin corespondență) se folosește acum la alegerile parlamentare, dar cu siguranță, dacă rezultatul este bun și dacă se vede că procedura este fezabilă, se va schimba legea în așa fel încât să se poată vota la toate alegerile naționale, nu locale, acolo nu ar avea mult rost”, a explicat președintele.

Șeful statului a susținut că este democratic ca legile să fie contestate la CCR.  Curtea Constituțională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituțională legea privind votul prin corespondență.

CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate formulate față de Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, dar și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă