Klaus Iohannis, despre presupusele înregistrări cu Kovesi: Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări, ca să mai cred în ele. La finalul verificărilor, vom afla cu toții unde este adevărul

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), despre conflictul din interiorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea din funcție a doi procurori, ca urmare a presupuselor înregistrări cu ea.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 04.07.2017 - 15:46

UPDATE 15.13:  Reacția PSD, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că este mulțumit de activitatea DNA

Senatorul PSD Șerban Nicolae a reacționat, marți, după ce președintele Klaus Iohannis a afirmat că este mulțumit de activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).


Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), despre conflictul din interiorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea din funcție a doi procurori, ca urmare a presupuselor înregistrări cu ea.

„Am fost informat cu privire la aceste abordări media. Cred că este bine să se verifice. Se fac verificări și în interiorul DNA și la CSM. Am luat act că ministrul Justiției a cerut verificarea managementului. Eu sunt foarte mulțumit de activitatea instituțiilor și de conducerea lor. Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări, ca să mai cred în ele. La finalul verificărilor, vom afla cu toții unde este adevărul”,  a spus președintele Iohannis.Întrebat despre o posibilă suspendare a șefei DNA, Klaus Iohannis a răspuns: „Nu văd niciun motiv”.

Șeful statului a fost întrebat și dacă a vorbit cu șefa DNA. „Nu discut cu ea astfel de chestiuni. Nu intră în fișa postului președintelui. Dacă voi semna sau nu, este din filmul <<dacă și parcă>>. Nu cred că este afectat statul de drept”, a spus Kluas Iohannis.

Totodată, șeful statului a afirmat că scandalurile „nu sunt bune”, întrucât afectează încrederea cetățenilor, dar și a partenerilor externi.


„Sincer, nu cred că este afectată lupta anticorupție. Ea se desfășoară la viteza ei intrinsecă, normală. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie încrederea cetățeanului în instituții și pun mari semne de întrebare partenerilor și aliaților noștri. Trebuie să știm foarte clar ce e adevărat și ce nu. Indiferent dacă este un scandal creat de media sau de politicienii corupți sau dacă a fost vorba de o scăpare, trebuie să vină clarificări de la instituții: Inspecția Judiciară, CSM, Ministerul Justiției”, a mai spus președintele.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.


Citește și:  Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Nu s-au mai făcut evaluări la DNA de 10 ani. Auditul l-am solicitat înainte de schimbarea Guvernului. Ancheta își urmează cursul firesc. Inspecția Judiciară a declanșat procedura

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineața, la sediul instituției, că nu a mai fost făcută o evaluare a activității Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din anul 2007. În ceea ce privește presupusele înregistrări în care Laura Codruța Kovesi ar amenința procurorii, el a afirmat că „ar fi regretabil” dacă informațiile din spațiul public sunt adevărate.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...