13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportJonathan Scheele: un european la Bucuresti

Jonathan Scheele: un european la Bucuresti

Dupa venirea in Romania, Jonathan Scheele a reusit performanta de a invata limba romana in doar trei luni, participand la conferinte de presa si talk-show-uri fara traducator. Aproape la fel de repede a deprins si problemele societatii romanesti… Nu a ezitat sa laude autoritatile de la Bucuresti atunci cand au inregistrat progrese in procesul pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana, cum nu s-a sfiit nici sa arate “cartonase galbene” sau sa avertizeze ca, in lipsa unor masuri mai ferme, in special in lupta anticoruptie, Romania risca sa nu intre in “clubul” european la 1 ianuarie 2007. De la sediul Delegatiei CE, de la microfonul diferitelor manifestari sau de langa Cowstitution, vacuta plasata pe Calea Victoriei cu ocazia Cowparade, Jonathan Scheele si-a indeplinit cu succes misiunea de ambasador al UE in Romania. Chiar daca unele declaratii ale sale – precum aceea ca Bucurestiul nu merita sa fie numit capitala europeana – au starnit nemultumirea persoanelor vizate.

Delegatia CE in Romania, ca reprezentanta diplomatica a Comisiei Europene, are ca atributii monitorizarea evolutiilor generale politice, economice, sociale si legislative, in special a celor cu impact asupra pregatirilor de aderare la UE, precum si monitorizarea implementarii programelor pre-aderare, de rezultatele careia se tine cont in ceea ce priveste finantarile viitoare ale Uniunii.

Cartonase galbene

In 2003, cand scandalul Puwak lua amploare, Scheele tragea un puternic semnal de alarma, anuntand ca Biroul OLAF al Comisiei Europene a fost informat in legatura cu presupusele nereguli. “CE doreste sa reaminteasca politica ei de toleranta zero fata de cazurile de coruptie in utilizarea fondurilor Uniunii Europene”, avertiza seful Delegatiei CE guvernul pesedist de la Bucuresti. Apoi, cand ministrul de atunci al Integrarii, Hildegard Puwak, si-a dat demisia, Scheele a apreciat gestul ca fiind “necesar”.
Oficialul european a atras atentia, in mai multe randuri, si in ceea ce priveste ineficienta fostului PNA in combaterea coruptiei. Cand autoritatile de la Bucuresti se laudau cu progresele facute de aceasta institutie, Scheele tragea un semnal de alarma referitor inclusiv la carentele legislative, la “portitele” lasate de legiuitor spre propriul folos. “Evident ca problema coruptiei e prea mare aici, in Romania. Problema trebuie sa fie tratata prin intermediul PNA si prin diferite legi, cum ar fi cea a conflictului de interese, dar si prin reforma administratiei publice si reforma sistemului judiciar”, declara Scheele in mai 2004. Tot atunci el atragea atentia si asupra problemelor grave cu care se confrunta presa, asupra lipsei de libertate totala a acesteia. “Acum, presa romaneasca nu este inca puternica pe plan economic pentru a fi suta la suta libera”, aprecia oficialul european.
Jonathan Scheele s-a implicat activ si dupa schimbarea puterii.
Dupa raportul de monitorizare din toamna anului trecut, el indemna clasa politica din Romania “sa nu mai arate cu degetul unul la celalalt”, ci “sa puna umarul pentru scopul comun al aderarii”. Trecand in revista progresele inregistrate pana in acel moment de tara noastra, el ii avertiza totodata pe politicienii romani sa nu piarda timpul “intrand in jocurile politice de aruncare a vinei de la unul la altul”. “Nu este momentul sa va relaxati, pentru ca mai sunt inca multe de facut”, ii impulsiona oficialul european pe guvernanti. Mesajul sau a devenit insa si mai dur cand a venit vorba de “pestii mari” necesari a fi prinsi in cursul luptei anticoruptie. “Daca nu prindeti nici un peste mare, ar putea insemna ca nimeni nu se straduieste in acest sens”, transmitea Scheele autoritatilor de la Bucuresti.
Avertizari serioase au venit din partea sefului Delegatiei Comisiei Europene si dupa raportul de monitorizare din mai 2006. Scheele s-a referit atunci la capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene primite dupa aderare. “Romania se afla in fata unei provocari uriase: aceea de a cheltui, dupa aderare, circa 9 milioane de euro pe zi, inclusiv in weekend si in zilele de sarbatoare”, indemna Scheele autoritatile sa se puna pe treaba si sa pregateasca proiecte viabile.

Sfaturi pentru dupa aderare

Inainte de a parasi Romania, dupa prezentarea de acum doua zile a raportului de monitorizare, seful Delegatiei CE a oferit un nou set de sfaturi pentru perioada de dupa aderare. Scheele a remarcat “progresele semnificative” facute de la raportul din mai incoace, inclusiv in ceea ce priveste “declansarea si finalizarea unor dosare convingatoare si nepartizane de mare coruptie”. El a atras insa atentia asupra necesitatii asigurarii “stabilitatii si ireversibilitatii” progreselor de pana acum si garantarii “faptului ca toti actorii politici sunt angajati in lupta impotriva coruptiei in asa fel incat nimeni sa nu fie perceput ca fiind mai presus de lege”. Oficialul european a mai apreciat reforma in justitie drept “vizibila si perceptibila” si a declarat ca, desi “gradul de pregatire a Bulgariei si Romaniei nu este astazi 100% perfect”, tara noastra trebuie felicitata.
Se poate concluziona ca Jonathan Scheele a dovedit, in cursul ultimilor cinci ani de activitate, ca este cel mai performant diplomat european la noi in tara. In aceste conditii, este de neinteles de ce nu ramane in functia de sef al Delegatiei CE in Romania pana la 1 ianuarie 2007 pentru a se putea bucura, alaturi de romani, de rezultatele eforturilor depuse.



Jonathan Scheele s-a nascut la 7 noiembrie 1948. A absolvit cu M.A. Stiintele Mecanice si Economia la Trinity Hall, Cambridge, iar in 1974 si-a inceput activitatea la Comisia Europeana, la Bruxelles. Intre 1975 si 1982, a detinut diferite functii, precum cea de coordonator al Diviziei pentru Industria Textila a Comisiei, iar apoi a lucrat in cadrul Diviziei pentru Regiunea Mediteraneana a CE. Din 1982 pana in 1988, Jonathan Scheele a fost secretar 1 si apoi consilier la Delegatia Permanenta a Comisiei din Geneva, avand responsabilitati in domeniul comercial, legate in special de acordul GATT, dar si de organizatiile internationale din Geneva. Intre 1988-1992, a fost coordonator principal, apoi sef al Departamentului de Servicii din cadrul Directiei Generale pentru Relatii Externe a Comisiei Europene si negociator din partea Comisiei in Runda, Uruguay. Din 1993 pana in 1999, Jonathan Scheele a fost sef al Diviziei pentru Relatii Internationale in domeniul Transportului, unde responsabilitatile sale au inclus problemele internationale din domeniul transportului, in special cele legate de extinderea europeana, inclusiv aspectele de politica ale sectoarelor de transport, infrastructura, dezvoltarea tarilor din lumea a treia si proiecte PHARE. Timp de trei ani, intre 1999 si 2002, a ocupat functia de sef al Diviziei Asia de Sud-Est, iar din 2000 pana in 2001 a fost director ad-interim pentru regiunea Asia (exceptand Japonia si Coreea).
Jonathan Scheele se afla in Romania din octombrie 2001.


– “Evident ca problema coruptiei e prea mare aici, in Romania. Problema trebuie sa fie tratata prin intermediul PNA si prin diferite legi, cum ar fi cea a conflictului de interese, dar si prin reforma administratiei publice si reforma sistemului judiciar” Ð mai 2004
– “Daca nu prindeti nici un peste mare, ar putea insemna ca nimeni nu se straduieste in acest sens” Ð octombrie 2005
– “Romania a trecut printr-un proces de reforma impresionant. Romania si romanii trebuie felicitati pentru succesul eforturilor lor in vederea finalizarii pregatirilor de aderare” Ð septembrie 2006


“Nu e momentul pentru relaxare”

Dupa 1 ianuarie 2007 va fi foarte important ca politicienii, societatea civila, romanii in general sa-si asume responsabilitatile – a apreciat, ieri, Jonathan Scheele, seful Delegatiei CE la noi in tara. Oficialul european a mai spus ca, uneori, romanii subestimeaza capacitatea lor de actiune si a marturisit ca a avut impresia in numeroase ocazii ca el a crezut mai mult decat acestia in aderarea Romaniei. Intrebat ce se va intampla cu salariile romanilor de la 1 ianuarie 2007, Scheele a raspuns: “Nimic!” El a explicat ca data aderarii nu va determina cresterea salariilor, ci va oferi noi oportunitati tarii noastre, in paralel cu o crestere economica accentuata. Seful Delegatiei CE a transmis insa si un avertisment in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei: “Un element important este vointa politica a intregii clase politice. Si, in mod sigur, acum nu este momentul pentru relaxare”.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă