19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportIsterie cu dosare fel de fel

Isterie cu dosare fel de fel

Lista celor sase politicieni pomeniti ieri de un cotidian central ca figurand printre cele 29 de dosare desecretizate si trimise spre studiu CNSAS a generat o adevarata isterie si la Colegiul Dosarelor, si in clasa politica, si in presa, si mai ales printre cei sase “incriminati”. Membrii CNSAS au infirmat, partial, veridicitatea listei aparute in presa si au refuzat sa dea vreun amanunt lamuritor, fapt care a amplificat speculatiile si suspiciunile care pot fi extinse acum asupra unui numar foarte mare de personaje politice. De altfel, ieri au aparut informatii referitoare la prezenta, intre cele 29 de dosare, si a dosarelor lui Theodor Stolojan – fapt confirmat de Mircea Dinescu -, al Monei Musca si al vicepresedintelui PNL Puiu Hasotti.
De asemenea, s-a aflat, in valmasagul informational declansat, ca presedintele Basescu nu figureaza intre dosarele primite de CNSAS, desi figureaza la pozitia nr. 1 intre categoriile de persoane ale caror dosare au fost solicitate de CSAT a fi desecretizate.

Scuze, justificari, retractari si amenintari

– Radu Berceanu a declarat, ieri, ca a dat “vreo doua paste de pix” declaratii la Securitate si a solicitat CNSAS sa-i prezinte cand, de ce si din ce motive dosarul sau a fost trecut in categoria de “siguranta nationala”. Berceanu a mai spus ca nu a stiut si nu i-a spus nimeni niciodata ca ar avea un dosar secret. “Personal, nu numai ca am dat declaratii la Securitate, am dat vreo doua paste de pix declaratii la Securitate, chiar in octombrie '89, cand am fost, cum se spunea pe vremea respectiva, umflat de la serviciu, cand am avut parte de o draguta perchezitie acasa”, a spus Berceanu, intr-o conferinta de presa. Berceanu a aratat ca, ulterior, a fost supus la presiuni, amenintari cu bataia si s-a folosit impotriva sa inclusiv formula: “Sotia ta a recunoscut, tu de ce te incapatanezi sa nu spui?”.
– Adrian Nastase a declarat ca va solicita cat de curand CNSAS sa isi consulte cele doua dosare de urmarire informativa. Nastase a afirmat ca nu a stiut de existenta dosarelor respective si, desi la un moment dat a primit informatii despre posibila lor existenta, nu a avut “curiozitatea bolnavicioasa” de a se interesa de acest aspect, continutul dosarelor fiindu-i, prin urmare, necunoscut. Nastase a mai precizat ca va solicita “cat de curand” Colegiului accesul la cele doua dosare. Dinescu a spus ca sunt dosare de urmarire informativa.
– Deputatul PNL Nini Sapunaru s-a prezentat ieri la CNSAS declarand ca a venit sa verifice daca exista sau nu un dosar referitor la o eventuala colaborare a sa cu Securitatea. La intrarea in sediul CNSAS, Sapunaru a infirmat informatiile aparute intr-un cotidian central conform carora ar fi colaborat cu fosta Securitate inainte de 1989. “Este o dezinformare in legatura cu persoana mea”, a spus Sapunaru. Intrebat daca informatiile aparute in ziar sunt o greseala sau in spatele lor se ascunde o intentie si daca va reactiona in vreun fel la materialul publicat, Sapunaru a raspuns: “Nu stiu. Sa vedem prima data reactia” redactiei. Intrebat daca a colaborat cu Securitatea, Sapunaru a raspuns: “Haideti, dom'ne! Eu stiu ce am facut”.
– Marko Bela, presedintele UDMR, recunoscuse initial ca a dat declaratii la Securitate, in 1984. Insa ieri, dupa ce membrii Colegiului CNSAS au infirmat numele aparute in presa ca figurand pe cele 29 de dosare, Bela si-a nuantat declaratia.
– Ministrul Borbely a fost si el indignat de nominalizarea sa printre cei studiati de CNSAS, sustinand ca a fost calomniat de ziarul care i-a publicat numele si ca se gandeste sa-l actioneze in judecata.
l Celalalt lider al UDMR, Verestoy Attila, a declarat ca el stia ca a avut la Securitate dosar de urmarire informativa, fiind, evident, o victima.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă