12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportÎși impune PSD omul la CCR?

Își impune PSD omul la CCR?

Senatorii-juriști ar trebui să înceapă, astăzi, audierea candidaților pentru funcția de judecător constituțional. Dacă în coaliția la putere pare să fie favorit secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu, liberalii nu aveau nici până ieri o propunere.

La o săptămână de la demisia lui Toni Greblă din funcția de judecător al Curții Constituționale, Senatul demarează procedura găsirii unui înlocuitor, fiind programată astăzi, în Comisia juridică, audierea candidaților, iar mâine, votul în plen. Potrivit informațiilor de până în acest moment, doar coaliția la putere va avea un candidat, posibil secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu.

Explicațiile și calculele opoziției

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, a declarat, pentru „România liberă“, că liberalii nu au identificat încă un nume care să corespundă criteriilor stabilite în ședința de luni a conducerii partidului: persoana să nu fie înregimentată politic, să fie un reprezentant al elitelor din societate și să aibă un parcurs profesional de necontestat. Întrebat dacă acest lucru ar însemna că PNL nu va avea candidat pentru CCR, în condițiile în care astăzi este programată audierea nominalizaților, iar mâine votul în plen, Stroe a răspuns: „Da, cei de la Senat au dat drumul procedurii mult mai repede decât ne așteptam“.

Dincolo de explicațiile oficiale, absența unui candidat susținut de PNL se poate explica și printr-un calcul politic simplu: liberalii nu au obținut, încă, majoritatea în Senat. Adică, în condițiile în care social-democrații vor să-și păstreze „locul“ din plenul Curții Constituționale, opoziția ar avea două variante: fie acceptă propunerea PSD, fie o „pică“ la vot, impunându-și propriul candidat. Dar, pentru aceasta, PNL ar fi trebuit să atragă de partea sa suficienți senatori încât să răstoarne majoritatea la putere, fapt care nu s-a întâmplat încă.

Funcția de judecător constituțional a devenit vacantă după ce Toni Greblă, propus de PSD, și-a prezentat demisia, miercurea trecută, după ce a fost acuzat de fapte de corupție, iar DNA a cerut Senatului să încuviințeze arestarea sa preventivă.

Cine este Simona Maya Teodoroiu

Potrivit informațiilor vehiculate în cursul zilei de luni, PSD și aliații săi ar intenționa să o propună pentru CCR pe Simona Maya Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiției și conferențiar universitar. Teodoroiu a mai fost secretar de stat și în timpul mandatelor de ministru ale Rodicăi Stănoiu și Cristian Diaconescu. La începutul anului 2005, ministrul de atunci, Monica Macovei, i-a propus revocarea din fruntea Departamentului de Integrare Europeană al MJ din cauza lipsei de eficiență dovedite. Tot Macovei declara despre ea, în mai 2012, la instalarea primului Guvern Ponta: „Un secretar de stat (…) care s-a ocupat de integrare europeană şi care are rezultate la minus, nu la zero, foarte slabe în acest domeniu şi cu care nimeni de la Bruxelles nu mai vrea să vorbească, este acum readusă în Ministerul Justiţiei“. Teodoroiu a făcut parte, tot la propunerea PSD, și din Consiliul Național de Integritate, for care monitorizează activitatea Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit declaraţiei de avere completate în decembrie 2014, prezentă pe site-ul CSM, Teodoroiu deţine un teren agricol de 2,50 hectare în comuna doljeană Podari şi un teren intravilan în Craiova. De asemenea, are două apartamente în Bucureşti, 12 conturi şi depozite bancare, ce însumează 188.367 de lei, 89.234 euro şi 7.658 de dolari.  

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...
Ultima oră
Pe aceeași temă