3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportIsi iau imunitatea inapoi!

Isi iau imunitatea inapoi!

Parlamentarii continua sa se plaseze deasupra legii. In noul Regulament al Senatului alesii au pastrat o prevedere din vechiul Regulament potrivit careia in cazul in care parlamentarii savarsesc o “infractiune flagranta” si sunt retinuti de catre procurori Senatul poate revoca decizia organelor de ancheta. O imixtiune flagranta a politicului in justitie, in ciuda faptului ca se presupune ca notiunea de imunitate parlamentara a disparut, senatorii si deputatii netrebuind sa aiba “protectie” decat in privinta declaratiilor politice.Nimic nu-i opreste pe alesi sa-si puna pielea la adapost chiar si atunci cand comit o infractiune si sunt prinsi in flagrant. Potrivit art. 176, aliniat 5, din noul Regulament “in caz de infractiune flagranta senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministerul Justitiei il va informa imediat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri”. Dand un exemplu concret, cand domnul senator este prins in flagrant luand mita sau savarsind o alta infractiune si este retinut de Parchet, el poate fi scapat cu usurinta de colegii din Parlament. Si asta in conditiile in care probele obtinute de procurori sunt dintre cele mai evidente. In aceasta situatie, loc pentru abuzuri este destul. Senatorii juristi pot constata fara nici o problema ca in timpul flagrantului procurorii nu si-ar fi facut, chipurile, bine treaba si dispun imediat revocarea deciziei anchetatorilor, scotandu-l de dupa gratii pe colegul certat cu legea. In aceasta situatie, amestecul politicului in justitie este evident si flagrant. Insisi senatorii recunosc cu jumatate de gura acest lucru, subliniind insa ca “este vorba de nuanta”. “Depinde cum vrei sa o interpretezi… Eu vad aceasta prevedere ca o masura de protectie a parlamentarului impotriva unor eventuale abuzuri din partea procurorilor”, ne-a declarat senatorul PRM Doru Liviu Bindea. Pesedistul Doru Ioan Taracila are insa alta parere: “Este stipulat in lege ca Senatul nu poate trasa sarcini unei alte institutii… Articolul in cauza este neconstitutional”.
Constitutionala sau nu, prevederea din Regulament ii multumeste pe deplin pe stimabilii senatori care, mai egali decat ceilalti cetateni ai tarii, se pot scapa unii pe altii din ghearele justitiei.
Si ca sa fie intelesi ca pot revoca deciziile procurorilor, alesii au introdus articolul buclucas si in Legea privind Statutul parlamentarilor.
Pe de alta parte, in cazul in care senatorii savarsesc o infractiune, dar nu sunt prinsi in flagrant, ei pot fi urmariti si trimisi in judecata, dar nu pot “fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Senatului, dupa ascultarea lor”, potrivit alineatului 4 al aceluiasi articol 176. Pentru a-i putea aresta, procurorii trebuie sa intocmeasca o “cerere de autorizare” catre presedintele Senatului. Cererea va fi analizata de Comisia Juridica a Camerei Superioare, ai caror membri vor hotari prin vot secret daca se impune sau nu arestarea si vor intocmi un raport care va fi votat in plen. In aceasta situatie, majoritatea parlamentara formata din reprezentanti ai tuturor partidelor isi poate salva cu usurinta colegul.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă