11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportIsărescu, decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei

Isărescu, decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost decorat, aseară, la sediul ambasadei Franţei, cu Legiunea de Onoare, potrivit Mediafax.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat ca, datorita politicii inspirate a Băncii Naţionale, România nu a cunoscut o criză financiară.

El a afirmat că distincţia se acordă “în numele preşedintelui Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy“, pentru rolul pe care Mugur Isărescu l-a jucat în integrarea României în UE, pentru locul pe care guvernatorul BNR îl ocupă în guvernanţa economică europeană şi “pentru toate meritele personale” ale acestuia.

“BNR a exercitat şi exercită un control vigilent asupra sectorului bancar, gestionând în mod funcţional rezervele minime obligatorii ale băncilor, atât în cantitate cât şi în calitate ceea ce a permis menţinerea în cursul crizei a lichidităţii pieţei interbancare. Mulţumită acestei politici inspirată, România nu a cunoscut criza financiară spre deosebire de alte ţări “, a spus ambasadorul francez. El a ţinut să sublinieze de asemenea “modul pragmatic în care BNR gestionează dobânda sa de politică monetară pentru a stimula băncile să-şi diminueze dobânzile şi să înlesnească finanţarea economiei”.

Criza financiară şi economică, pe care nu am depăşit-o încă, trebuie să ne deschidă cu adevărat ochii: creşterea de mâine nu poate fi construită pe aceleaşi baze ca cele pe care s-a construit creşterea din trecut “, a comentat Henri Paul.

El a adăugat că “pieţele nu pot face legea” şi că este necesară o supraveghere a acestora “pentru a evita excesele şi a preveni vulnerabilităţile” identificate pe perioada crizei.

Ambasadorul a apreciat că politica Bancii Nationale a fost susţinută de FMI şi de Uniunea Europeană şi a reamintit că rezervele Băncii Naţionale sunt astăzi la un nivel ce a permis decizia de a nu mai trage ultima tranşă a împrumutului convenit.

Isărescu a primit distincţia, mulţumind şefului statului francez.

Mă onorează decizia preşedintelui Republicii Franceze, domnul Nicolas Sarkozy, de a-mi acorda insigna de ofiţer al celui mai prestigios ordin al Franţei. V-aş fi recunoscător, domnule ambasador, dacă i-aţi transmite preşedintelui Franţei întreaga mea gratitudine”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a fost însoţit, la ceremonie, de numeroşi colegi din BNR şi din diverse bănci, oameni politici şi oameni de cultură. Au fost prezenţi, printre alţii, Adrian Vasilescu, Daniel Dăianu, Lucian Croitoru, Florin Georgescu, Bogdan Olteanu, Radu Vasile, Ioan Mircea Paşcu, Teodor Meleşcanu, Ion Caramitru, Radu Beligan, Horia Roman Patapievici, Ilie Năstase, Guy Puupet, Dinu Marin, Mariana Nicolescu, Sorin Popa şi Nicolae Dănilă.

De asemenea, Isărescu a fost însoţit de membrii familiei, de care a fost nedespărţit în timpul ceremoniei. El s-a lăsat fotografiat pentru presă minute în şir alături de copiii săi – Lăcrămioara şi Costin, veniţi împreună cu partenerii lor – şi de sora lui, Verona Croitoru.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă