15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportIPS Pimen - agent electoral pentru Becali

IPS Pimen – agent electoral pentru Becali

Exact in ziua in care, la Bruxelles, Basescu si Tariceanu lipeau Romania din turta dulce pe harta Europei, acasa, la Bucuresti, Gigi Becali anunta ca va fi cap de lista la alegerile pentru Parlamentul European si isi prezenta cel mai nou si mai eficient agent electoral: Biserica Ortodoxa Romana.
Un ditamai arhiepiscopul, Pimen, l-a proslavit cateva ore pe latifundiarul din Pipera la o emisiune de mare audienta, iar ieri a blagoslovit si candidatura lui Becali la Parlamentul European.
Banul era ochiul dracului si in Evul Mediu, si este si acum, cand romanii “au intrat in Europa”, si, din pacate, Bisericii ii place zornaitul argintilor, indiferent cine ii scoate din buzunar. Transformarea IPS Pimen in agent electoral nu este o noutate. Inaltii prelati ai BOR au facut propaganda si pentru PSD-ul lui Adrian Nastase, desi castigurile materiale au fost mult mai neinsemnate decat cele obtinute acum de pe urma lui Gigi Becali, care isi deschide cu usurinta buzunarul pentru a finanta biserici, manastiri si recitarea “Crezului”.

Becali – parlamentar european

IPS Pimen a dechis ieri cu o binecuvantare sedinta Consiliului National al PNG-CD, in cadrul careia Gigi Becali a anuntat ca va candida cap de lista la alegerile pentru PE si ca formatiunea pe care o conduce va face revolutie spirituala in Romania. Sedinta a fost deschisa de intrarea triumfala a lui Gigi Becali, alaturi de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Cei doi au fost asteptati de 350 de membri PNG, in frunte cu Alex Mihai Stoenescu si deputatii ex-PRM Corneliu Ciontu si Vlad Hogea. Toata lumea ramane in picioare dupa intrarea lui Becali si a ierarhului bisericii. IPS Pimen binecuvanteaza adunarea. Cei 350 de membri PNG se inchina cu piosenie. Unii dau sa se aseze, dar nu reusesc. Becali preia microfonul si rosteste rastit, apasat, din rarunchi, “Tatal nostru”. Cere ca oamenii din sala sa se roage o data cu el. Se aude numai vocea sa. In sfarsit, cu un “Amin” si o inchinaciune, PNG-istii se asaza.
“PNG vrea sa faca o revolutie spirituala in Romania, o protectie culturala a neamului romanesc, mentinerea traditiei crestin-ortodoxe”, declama Becali, care anunta: “Suntem pro-Europa, nu vreau sa aud de eurosceptici in partidul nostru”. Una dintre temele abordate de Becali este “atractia intelectualilor”. “PNG se bazeaza pe elite. Am atras foarte multi intelectuali. Avem cei mai multi intelectuali din toate partidele”, sustine liderul PNG, in aplauzele salii. Spre incantarea tuturor celor din sala, Gigi Becali anunta ca va candida in funtea listei PNG la alegerile pentru Parlamentul European, apoi avertizeaza liderii filialelor sa aiba grija la comunistii care incearca sa se “infiltreze” printre membrii partidului. “Avem in PNG cea mai buna structura de informatii”, spune Becali, care le transmite oamenilor sai din filiale: “Listele le veti face voi. Ordinea o voi stabili eu, din acele liste. Deci sa nu faceti voi promisiuni. Listele ajung la Becali, Becali comunica cu structura de informatii si Becali ii taie de pe liste pe cei care nu au demnitate si onoare sa intre in Parlamen”.
George Becali mai anunta ca Alex Mihai Stoenescu lucreaza la o doctrina a PNG. “Mai sunt doua doctrine. Le vom combina (?), sa facem o doctrina mai mare pentru un partid foarte mare”, afirma el.

Si membrii PNG dorm la sedinte!

La un moment dat, Becali s-a ridicat de la prezidiu si s-a repezit spre un membru PNG din sala. “De la ce organizatie sunteti?”, a intrebat inchizitorial liderul PNG. “De la Botosani”, a raspuns omul, speriat. “Sa nu mai dormiti, ca aici nu e ca la alte partide”, a spus Becali, intorcandu-se la tribuna.

Patriarhia Romana va analiza cazul IPS Pimen

Am solicitat Patriarhiei Romane un raspuns oficial la doua intrebari generate de contextul politic actual, in care IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, pare sa ofere imaginea tot mai conturata a unui agent electoral al lui Gigi Becali: 1. Mai e valabila decizia Sfantului Sinod care interzicea in termeni categorici ierarhilor si preotilor BOR sa se implice in politica?; 2. Care e pozitia Patriarhiei Romane fata de apropierea riscanta a arhiepiscopului Pimen de “crestinul Gigi Becali”? La aceasta solicitare, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, ne-a oferit urmatorul raspuns: “Hotararea Sfantului Sinod este valabila si nu poate fi retractata. IPS Pimen este responsabil de ceea ce face, avand intreaga responsabilitate a afirmatiilor, gesturilor si actiunilor sale, ca membru al Sfantului Sinod. Patriarhia Romana analizeaza situatia, urmand ca o eventuala decizie sa fie facuta publica ulterior.
Consider insa ca si societatea civila are o mare vina in crearea imaginii publice a lui Gigi Becali: cum e posibil ca trei facultati din Bucuresti sa-l invite la “Balul Bobocilor”? Cum poate Gigi Becali sa evalueze cunostintele religioase ale tinerilor, intr-un astfel de context, oferind premii? E cu totul deplasat un astfel de comportament, fiind vorba de o intelegere primitiva a credintei. Dar cred ca si presa are o mare parte de vina in crearea imaginii lui Gigi Becali, invitat in emisiuni tv pentru cresterea ratingului. Daca presa ar avea un minimum de discernamant, nu s-ar ajunge la astfel de situatii aberante!”. (Z.I.)

Oscilatiile mioritice ale unui inalt ierarh

IPS Pimen a oferit multi ani opiniei publice imaginea unui ierarh ortodox luminat, intr-un context in care foarte multe personaje sinodale aveau biografia erodata irecuperabil de colaborarea cu comunismul si Securitatea. Anticomunist radical, promonarhist imediat dupa 1990, apropiat de vederile liderilor din Alianta Civica, inaltul ierarh din nordul Bucovinei si-a subminat treptat credibilitatea eclesiala si imaginea publica prin oscilatiile sale de la o extrema la alta a esichierului politic actual, pana in clipa de fata, cand apropierea jenanta de liderul PNG pare de-a dreptul o esuare in ridicol. Botezarea cu agheasma a stadionului Steaua (macar daca romanii castigau meciul!), aparitia recenta la OTV, alaturi de “luptatorul luminii”, trecerea mioritica de la valea comunista a lui Ion Iliescu si Adrian Nastase la dealul liberal al lui Gheorghe Flutur si retur (in problema retrocedarii fondului forestier bisericesc), proslavirile si delimitarile succesive ale unor lideri religiosi compromisi, in termeni la fel de vehementi si intr-un caz, si-n altul, in functie de interesele materiale imediate, i-au scazut drastic credibilitatea venerabilului calugar-ierarh pana la o limita abia suportabila.( I. Zubascu)

Vom intari cuibul extremistilor

Nici inaintea sosirii apropiate a intaririlor din Romania si din Bulgaria, fratia extremei drepte europene xenofobe si islamofobe nu era de neglijat. Frontul National din Franta, condus de perenul Le Pen, austriacul Partid al Libertatii, cu liderul sau Jorg Haider, la fel de uzat moral ca si francezul tocmai mentionat. Nu sunt de neglijat nici extremistii Partidului National Democrat din Germania, revirimentul extremismului de inspiratie neofascista tocmai in Germania fiind destul de ingrijorator. Cum ingrijoratoare este si popularitatea extremistilor maghiari ai lui Istvan Csurka (MIEP), a celor polonezi (ajunsi intre timp la guvernare, ca parteneri juniori) si ai vecinilor nostri de la sud (partidul bulgar Attaka, recent restructurat). Si, desigur, mai sunt si extremistii cu care vom defila noi: PRM si PNG.
Extrema dreapta europeana se manifesta si in Republica Ceha, in Slovacia, in Croatia si in tarile baltice, dintre ultimele sosite in UE, dar exista si un “arc nordic al extremismului de dreapta”, “Democratii Suedezi”, “Partidul Poporului Danez” si partidul (norvegian) “al Progresului”. (I.K.M.)

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă