12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportIonuț Mișa, validat de comisiile parlamentare pentru a deveni ministru de Finanțe,...

Ionuț Mișa, validat de comisiile parlamentare pentru a deveni ministru de Finanțe, susține că Pilonul II de pensii se desfiinţează. Mihai Tudose: Pilonul II nu se desființează

UPDATE 17,45: "Noul pachet fiscal" va fi pus în aplicare după ce ANAF va face o serie de simulări, bazate pe date provenite de la Statistică, și după ce acest pachet fiscal va fi supus dezbaterii publice, a anunțat, joi, după votul din Parlament, premierul Mihai Tudose.

Simulările de la ANAF ar urma să dureze una sau două luni.


UPDATE 16,50: Premierul desemnat, Mihai Tudose, l-a contrazis ferm pe Ionuț Mișa, cel care ar trebui să lucreze în subordinea lui ca ministru de Finanțe.

"Nu se desființează. Eu nu știu de ce a spus (Ionuț Mișa — n.r.), o să îl întreb. Cum să spună așa ceva. Nu se desființează, punct", a susținut Mihai Tudose în fața jurnaliștilor.


Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa pentru a deveni ministru al Finanţelor în Guvernul Tudose, informează Mediafax.

“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.

Mișa a susținut că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului.

Pe de altă parte, deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, în cadrul audierii pentru funcţia de ministru al Muncii, că persoanele care au venituri din activităţi independente vor putea să opteze pentru pilonul I sau III de pensii, afirmând că nu se „dărâmă” pilonul statului ca să fie ajutate cele private.

„Este o neînţelegere. Dacă se citeşte cu atenţie această măsură este la MPF, se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente, ei la ora actuală trebuie să plătească şi la pilonul I de pensii care este al statului şi la pilonul III care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 de milioane de lei. Este o sumă aproape nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane de unde vor să îşi primească pensia. Repet, este doar pentru cei care au venituri din activităţi independente, pentru toţi ceilalţi nu s-a schimbat absolut nimic. Nu vrem în niciun caz să dărmâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii private”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul Comisiilor reunite de muncă, întrebată ce se va întâmpla cu acele contribuţii făcute la sistemul facultativ de pensii.

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că modificarea adusă este „o formă de ajutor” pentru cei care desfăşoară activităţi independente, întrucât "nu vor mai trebui să meargă la Fisc din trei în trei luni, ci doar o dată pe an”.

Lia Olguţa Vasilescu a fost validată pentru funcţia de ministru al Muncii cu 32 de voturi „pentru”, „împotrivă” şi o abţinere.


Scandalul referitor la Pilonul II de pensii a izbucnit în România la începutul lunii aprilie. La acel moment, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget – finanțe din Senat, i-a cerut ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, să facă o clarificare cu privire la ideea de naţionalizare a pilonului II de pensii.

"Dacă astăzi sau poate mâine, cel târziu, domnul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, nu face o clarificare în acest sens, cred că săptămâna viitoare se impune ca noi de la Comisia de buget finanţe să facem o astfel de invitaţie a domnului ministru la comisie pentru că este, totuşi, chiar periculos să laşi astfel de zvonuri în piaţă fără să ieşi să le infirmi. Sau dacă dânsul are astfel de viziuni, trebuie să spună foarte clar, trebuie să ştim cu toţii care este viziunea ministrului de finanţe”, a precizat Eugen Teodorovici.


Consiliul ASF a sancționat cu amendă și cu avertisment NN Pensii, pentru informațiile difuzate în ultimele zile cu privire la eventuala naționalizare a Pilonului II de pensii private. Sancțiunea ASF a fost decisă pe baza Legii pensiilor private, pentru difuzarea de "informații nejustificate" cu privire la posibila naționalizare a Pilonului II. Amenda aplicată este de 750.000 de lei, ceea ce reprezintă 1 la sută din capitalul social al societății NN Pensii.

La începutul lunii aprilie 2017, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Vicepreședintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu, a anunțat ulterior sancțiunile contra NN și a precizat că reprezentanții NN Pensii, "un fond important de pensii private", "și-au recunoscut greșeala" în acest caz.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă