15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportIon Iliescu a oprit executiile in PSD

Ion Iliescu a oprit executiile in PSD

Ion Iliescu a intervenit pentru stoparea sanctionarii si excluderii din PSD a oamenilor lui Nastase. Deputatul Ioan Timis de la Hunedoara, amenintat vineri cu excluderea din partid, a fost “iertat”, iar Rovana Plumb, careia i se pregatise debarcarea din functia de presedinte al organizatiei de femei, a scapat si ea de sanctionare, desi sambata fusese convocata special in acest scop sedinta Delegatiei Permanente a PSD Bucuresti.

Nastase l-a rugat pe Iliescu sa intervina

Ion Iliescu a declarat vineri seara, intr-o emisiune televizata, ca a primit de dimineata un telefon de la Adrian Nastase, care era “ingrijorat in legatura cu niste excluderi programate in cateva judete”. “Am fost de acord cu el ca este un semnal prost, mai ales dupa discutia de ieri (de joi – n.n.) in care am dat un apel comun catre toate organizatiile si catre liderii partidului sa tratam cu responsabilitate, cu calm, situatia existenta si sa rezolvam problemele, chiar in divergenta, de o maniera colegiala”, a spus Iliescu, explicand ca “incercarea de a rezolva astfel de lucruri cu metode cazone, cu metode de comanda, cu bagarea pumnului in gura, este periculoasa pentru un partid”. Iliescu a calificat incercarile de executie politica a sustinatorilor lui Nastase drept “mentalitati nedemocratice foarte periculoase”. Astfel, a devenit evident faptul ca Iliescu a intervenit pentru stoparea excluderilor programate in week-end, fiind la fel de evidenta apropierea sa de Adrian Nastase, pe care l-a convins sa nu plece din partid si pe care il sustine in demersul sau privind convocarea unui Congres extraordinar. De altfel, fostul presedinte a avut un week-end activ. Dupa ce a vorbit la telefon cu Nastase, sambata s-a intalnit la Spitalul Universitar cu presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, cu Marian Vanghelie si cu Antonie Iorgovan.

“Aveam motive sa rup partidul”

Iliescu a explicat activitatea sa febrila la varful PSD printr-un “SOS din partea partidului”, care l-a adus “din nou intr-o pozitie mai activa”. Comparandu-se din nou cu Seniorul Coposu, a carui disparitie “s-a simtit dramatic la PNTCD”, Iliescu a aratat ca “vrea sa ajute partidul sa iasa din acest clinci, din starea de deruta”, trecand peste nemultumirile sale personale legate de Congresul de anul trecut. Insa nu poate uita acel Congres si “tradarea” actualilor lideri ai PSD: “Nu mi-a fost usor, am trecut prin momente neplacute, din acest punct de vedere, nu meritam asa ceva. Aveam motive mult mai serioase in legatura cu modul in care aceste chestiuni s-au rezolvat la Congresul de anul trecut, motive personale care sa ma fi despartit de acest partid, dar nu am facut-o, desi mi-a fost greu sa-mi infrang anumite resentimente personale… Aveam motive mai profunde chiar decat Adrian Nastase ca sa fiu nemultumit si sa fi realizat o ruptura de partid”.
Iliescu spune ca il intelege pe Nastase, si-i intelege si frustrarile, dar sugereaza ca l-a convins sa nu demisioneze, deoarece “ar fi fost o sinucidere politica daca parasea partidul si adera la alt partid”. In schimb, in ceea ce-i priveste pe cei doi deputati care au demisionat din PSD, Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu, Iliescu cere ca acestia sa renunte si la mandatele de parlamentari, “pentru ca este vorba despre raspunderea lor fata de cei care i-au ales si fata de acei membri de partid si militanti care au muncit pentru ei in campania electorala ca sa fie alesi pe listele partidului”.

“Nastase a nenorocit partidul”

La sediul PSD Bucuresti au fost convocati sambata presedintii de sectoare de la organizatiile de femei, pentru a lua in discutie subiectul sanctionarii Rovanei Plumb, sefa organizatiei de femei la nivel national, dupa ce vineri secretarul general al acesteia, Maria Lazar, fusese mandatata de 13 filiale sa ceara demisia acesteia. Dupa sedinta femeilor de la Bucuresti, insa, Marian Vanghelie a anuntat ca Rovana Plumb nu a fost pusa sub sanctiune, deoarece “nu aceasta este o proritate pentru partid in momentul de fata”. El a spus ca “PSD a fost nenorocit de Adrian Nastase” si ca “toate problemele pe care le avem in interior sunt din cauza lui”.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă