10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportIon Iliescu, victima... grupurilor de presiune

Ion Iliescu, victima… grupurilor de presiune

Liderii PSD au dezbatut ieri in sedinta Biroului Permanent al partidului subiectul Iliescu, presati fiind din nou de amenintarile acestuia cu plecarea. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat dupa sedinta ca i-a cerut lui Ion Iliescu sa-si amane demisia din functia de lider al grupului senatorial pana la toamna, deoarece sesiunea parlamentara nu s-a incheiat si partidul are nevoie de coeziune in activitatea din cele doua Camere ale Legislativului.
De altfel, acelasi lucru il afirmase si Adrian Nastase duminica, spunand ca spera ca “perioada de vara sa fie o perioada de reflectie pentru Ion Iliescu”, astfel incat la toamna sa revina in echipa de conducere. In cazul in care, totusi, Iliescu n-ar fi renuntat la ideea sa de a demisiona, conducerea partidului a stabilit ca Mircea Geoana sa fie ales in functia detinuta de Iliescu la grupul de la Senat.
Dupa toate aparentele, insa, Ion Iliescu a revenit la sentimente mai bune fata de PSD, in ciuda tuturor amenintarilor, neavand de gand sa-si dea demisia din partid. Ioan Mircea Pascu, unul dintre apropiatii sai, a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent, ca Ion Iliescu nu a luat in calcul posibilitatea crearii unui alt partid si ca aceste idei nu apartin fostului presedinte, ci unor persoane din anturajul sau, care incearca sa-l influenteze (posibilitate despre care vorbise duminica si Adrian Nastase): “Nu exclud ca alte persoane sa creeze astfel de initiative la care sa-l asocieze ulterior pe Ion Iliescu”. Aceeasi idee a fost acreditata si de Miron Mitrea, care a spus ca “sunt altii nefericiti in partid si incearca sa creeze probleme intre dl Iliescu si conducerea aleasa la congres”. Mai mult decat atat, secretarul general al PSD a tinut sa-si exprime consideratia fata de Ion Iliescu, spunand ca “trebuie sa-i dam acestuia respectul care i se cuvine la dimensiunea sa morala si politica”.
Catre amiaza, Ion Iliescu a anuntat el insusi ca va ramane liderul grupului PSD din Senat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. “Este o chestiune de ordin practic, de procedura, mai sunt trei saptamani din aceasta sesiune”, a declarat Iliescu, care a sustinut conferinta de presa de dupa sedinta de grup alaturi de Mircea Geoana. “A fost o solicitare din partea grupului”, a comentat tatuka ramanerea in functia de lider, desi sambata anuntase ferm ca va renunta la aceasta. Atent, Mircea Geoana a plusat: “A fost o solicitare pe care si eu am sustinut-o”.
In plus, Iliescu a declarat evaziv ca la urmatoarea sesiune parlamentara nu crede ca va mai candida la sefia grupului, lasand loc pentru orice. In ceea ce priveste plecarea din PSD si intemeierea unui alt partid, nici o vorba: “Nu ma gandesc la asa ceva”.
Razgandirea lui Iliescu s-a produs in urma unei intalniri cu asa-numita “comisie de reconciliere”, formata din Nicolae Vacaroiu, Mircea Geoana, Octav Cozmanca, Adrian Paunescu, Ion Solcanu si Antonie Iorgovan.
Desi aparent fostul sef al statului da impresia ca pentru moment ar vrea sa ingroape securea razboiului, gandurile razbunarii sunt din ce in ce mai puternice. In timpul intalnirii cu membrii comisiei de conciliere, Iliescu ar fi cerut Comisiei de Integritate Morala a partidului anchetarea mai multor lideri cu “pete la dosar”. “In discutia avuta, dl Iliescu ne-a dat cateva nume. Vom ancheta aceste persoane… Sunt nume grele din actuala conducere a partidului… Sfatul meu este ca cei care se simt cu musca pe caciula, indiferent de functie, sa plece din partid pana nu ajungem noi la ei”, a amenintat Iorgovan, dezvaluind practic intentiile agresive ale lui Iliescu. Senatorul PSD nu a vrut insa nici in ruptul capului sa dezvaluie identitatea persoanelor vizate.
In ceea ce-l priveste, Iliescu nu recunoaste nimic. Ba chiar a negat cu vehementa ca ar fi dat nume. “Nu eu am ridicat aceasta problema…, eu nu am nici o legatura nici cu comisia, nici cu alte structuri de partid, deci nu pot sa am pareri”, a spus el.
In plus, Iorgovan a lasat sa se inteleaga ca Iliescu asteapta sa vada rezultatele Comisiei de Integritate Morala: “Daca dl Iliescu nu pleaca astazi, e un semn ca ne da credit”.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă