11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportIon Iliescu: "Lustratia e o mizerie!"

Ion Iliescu: "Lustratia e o mizerie!”

Ion Iliescu se opune curatirii morale a Romaniei. Ieri, la Valenii de Munte, Iliescu a infierat cu manie proletara si desecretizarea dosarelor politicienilor, si deconspirarea Securitatii, si lustratia, despre care a spus, evident, ca este “o mizerie”. Si nu s-a oprit aici, ci a recunoscut ca, in calitatea sa de prim-secretar al judetului Iasi, a condus Securitatea judetului, incercand sa acrediteze ideea ca o relatie cu fosta Securitate era un lucru absolut normal. Ca sa nu fie singur in lumea Secu, l-a tarat in noroi, din nou, si pe Corneliu Coposu, “amintind” ca acesta “a semnat” un asa-zis pact cu politia politica.
Operatiunea “Deconspirarea” i se pare lui Ion Iliescu o "vanatoare de vrajitoare” si “o manipulare” orchestrata de actuala putere si de SRI. “Aceasta actiune este o mare diversiune, ei discrediteaza oameni prin manipularea unor dosare”, a spus Ion Iliescu, aratand ca el se opune ideii publicarii tu-turor dosarelor pe Internet, pe motiv ca in aceste dosare sunt “elemente de viata intima” si “viata politica s-ar transforma intr-o mahala generala”. Ca sa-si sustina ideea, Iliescu a povestit ca “anumiti oameni politici aveau relatii cu sotiile prietenilor”, dar a refuzat sa dea amanunte.

Lupul moralist!?

Totodata, Iliescu a afirmat ca deconspirarea trebuie facuta cu nuante, “sa se tina seama ca unii colaborau cu Securitatea din interes, ca sa profite de aceste chestiuni, si ca altii o faceau ca sa-si scape pielea”. Astfel, fostul sef al tineretului comunist a aratat ca, spre exemplu, Corneliu Coposu, a colaborat si el cu Securitatea, la fel ca si Mircea Ionescu-Quintus, dar acestea n-ar fi exemple condamnabile, pentru ca, sustine Iliescu, cei doi au facut inchisoare si erau intr-o situatie dificila. Lupul moralist a tinut sa se laude ca el a desfiintat Securitatea, in 1990. Iliescu a declarat ca actiunea de deconspirare este “un reflex totalitar” si ca “lustratia este o mizerie”, sustinand ca “ce se intampla in viata publica in ultima vreme este o dovada de ura si incrancenare”.

“Am avut, bineinteles, influenta asupra Securitatii”

“Asistam la o lectie de pedagogie colectiva prin aceasta vanatoare de vrajitoare, care arata doua lucruri. Pe de o parte, ca unii care aveau pana acum gura mare impotriva comunismului se dovedeste ca sunt niste amarati de turnatori. Pe de alta parte, noi ridicam astazi, prin desecretizarea acestor dosare, fosta Securitate la grad de reper, in conditiile in care aceste dosare sunt compuse din delatiuni”, a spus fostul sef al statului.
In ceea ce priveste propria sa relatie cu Securitatea, Ion Iliescu a spus ca el a fost urmarit de Securitate din '71 pana in '89, “de trei echipaje odata”, dar ca, datorita “statutului” pe care il avea, el era deasupra Securitatii, ba chiar, in perioada in care a fost prim-secretar al judetului Iasi, era seful acesteia. Intrebat daca a dat note la Securitate, Iliescu a raspuns ca Securitatea nu si-ar fi permis sa-i ceara sa dea note, deoarece “avea un anumit statut in partid” si “nu prea se apropia nimeni de el”. Insa, la intrebarea legata de perioada in care a fost prim-secretar la Iasi, Iliescu a povestit ca “avea bineinteles influenta asupra Securitatii”: “Eu imi puteam permite, cand faceau anumite lucruri, sa le atrag atentia”.

Primul care trebuie sa fie eliminat din politica

Asa cum a devenit primul sef al Romaniei postceausiste, Iliescu ar trebui sa fie si primul “lustrat”. Fost membru de marca al structurilor totalitare, fost deputat, fost prim-secretar de judet, fost membru al CC, fost sef al tineretului comunist, fost pupil al lui Ceausescu, Ion Iliescu se incadreaza cu brio in categoriile pe care lustratia, daca Parlamentul va binevoi, le va elimina din viata politica. Iliescu se incadreaza de asemenea cu succes si in ceea ce este definit prin lege “politie politica”. Articolul 10 al Ordonantei de Urgenta 26/2006, care modifica legea Ticu, spune ca “sunt colaboratori ai politiei politice comuniste persoanele care, avand competente decizionale, juridice ori politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activitati de politie politica ale Securitatii statului”.
Ion Iliescu, potrivit legii, ar trebui sa nu mai poata niciodata sa candideze pentru vreo functie politica sau admisnitrativa in Romania, iar daca CNSAS va dovedi oficial ca a facut politie politica, ar trebui sa-si piarda automat mandatul de senator.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă