11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, ambiții de Putin. Doar Rusia mai are un proiect de...

Klaus Iohannis, ambiții de Putin. Doar Rusia mai are un proiect de țară cum își dorește actualul președinte al României

Singura guvernare care a elaborat un mare „proiect de țară“, întins pe mai multe domenii, așa cum pregătește acum Administrația Prezidențială, este Rusia. Câteva țări din Pacific au ambiții mai mici: nu vor decât să-și salveze nucile de cocos.

În perioada interbelică, dictatorul Italiei, Benito Mussolini, a avut un pro­iect național în Argentina, unde se afla o comunitate mare de italieni. El nu a reușit însă să-i unească pe conaționalii săi din diaspora în sprijinul regimului fascist. În 2016, trei țări din Pacific – Papua Noua Guinee, Samoa și Fidji – și-au stabilit un proiect de țară comun: salvarea patrimoniului genetic al nucilor de cocos. Proiectul este finanțat de guvernul britanic. Și unele state occidentale au așa-numite „pro­iecte naționale”, dar ele sunt strict concentrate pe o singură direcție, cum ar fi, de exemplu, cercetarea fundamentală sau sistemul de sănătate.

La 5 septembrie 2005, preșe­dintele Vladimir Putin a ținut un discurs în care a anunțat lansarea „Proiectelor Priorităților Naționale“. Planul liderului rus era întins pe patru direcții: sănătate publică, educație, locuințe și agricultură. La fel ca și Iohannis, Putin a înființat un Consiliu pentru Implementarea Proiectelor Naționale, iar anul acesta a înființat Consiliul pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Prioritare, care a stabilit 11 direcții de acțiune, printre care exporturile și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectele urmau să fie implementate până în 2025. Presa occidentală a criticat pla­nurile lui Putin, arătând că nu știe ce să facă după ce prețul petrolului s-a prăbușit și nu are surse de finanțare pentru planurile sale extrem de ambițioase. 

Vrea să schimbe mentalități

Președintele Klaus Iohannis a explicat, ieri, la prima reuniune a Comisiei prezidenţiale pentru Proiectul de ţară, că acesta va fi „un document strategic scurt, clar, uşor de înţeles care va stabili liniile generale de dezvoltare ale României”. „Cred că avem o problemă pe care trebuie să o eliminăm prin acest Proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie 1989, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost şi mai complicat – gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de '89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi în mod paradoxal şi cetăţeanul crede că statul îl patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa”, a explicat șeful statului.

Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară a fost înfiinţată la Palatul Cotroceni şi va fi formată din 24 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung şi care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Partidele politice şi-au desemnat reprezentanţii în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li se vor alătura 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei urmând să fie coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

Dragnea are și el o idee

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei care lucrează la Proiectul de ţară.  "Proiectul de ţară este o iniţiativă pe care am propus-o încă dinainte de a fi înfiinţată o comisie. Este esenţial însă ca la această primă întâlnire cu preşedintele Iohannis să nu fie scăpat din vedere subiectul fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a unei Românii mai sănătoase: români sănătoşi. Astfel, problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei de lucru, alături de subiecte precum susţinerea companiilor româneşti şi a tinerilor antreprenori, ca viitori generatori economici şi de dezvoltare ai unei clase de mijloc mai numeroase", a scris Dragnea, marţi, pe Facebook. 

Program multilateral de înaintare spre comunism

Și Nicolae Ceaușescu a avut un proiect de țară, sintetizat în așa numitul Program de făurire a societății multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism. Programul, o carte de câteva sute de pagini, acoperea toate domeniile social-economice. „Toate marile realizări obținute de poporul român, într-o perioadă istorică scurtă, au fost posibile că urmare a înfăptuirii consecvențe a politicii Partidului Comunist Român, a principiilor socialismului științific, care au asigurat lichidarea, într-un timp rapid, a rămânerilor în urmă din trecut și înaintarea fermă a României pe calea progresului și bunăstării”, se susținea într-un document al PCR.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă