13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportIoan Rus: "Varianta convocarii unui congres extraordinar este exclusa"

Ioan Rus: “Varianta convocarii unui congres extraordinar este exclusa”

Liderul Grupului de la Cluj din PSD, Ioan Rus, este de parere ca momentul delicat provocat de scandalul matusilor si de autosuspendarile din partid poate fi depasit si fara convocarea unui congres extraordinar pentru care militeaza, dupa cum se stie, Ion Iliescu. Mai mult, Rus il pune la punct pe ex-presedintele tarii, spunand ca in acest moment nici vorba de o revenire a lui Ion Iliescu. Cat despre Nastase, daca nu va sti sa rezolve problemele personale pe care le are, va ramane “in spatele” PSD.

– Cum comentati situatia actuala a PSD? Va depasi criza politica in care se afla?
– Ioan Rus: Este un moment delicat pentru PSD, care se confrunta cu intensificarea atacurilor la adresa conducerii partidului, la adresa liderilor locali si a alesilor social-democrati din administratia publica locala. Totusi, nu se poate vorbi despre o criza. Poate ca in anul 1996 puteam vorbi in astfel de termeni, dar astazi partidul nostru are maturitatea si forta sa depaseasca aceasta situatie. Dar efectele vor atinge intregul spectru politic. Sunt convins ca cei care nu vor reusi sa se ridice la inaltimea acestui nou tip de conduita politica, si anume detasarea problemelor personale de cele de partid, vor ramane in spatele propriului lor partid si, in final, comportamentul lor va fi judecat de alegatori.
– Oare Adrian Nastase isi va relua vreodata functia de presedinte executiv?
– Nu am discutat despre termene concrete in ce priveste revenirea domnului Adrian Nastase in functia de presedinte executiv. Sper sa isi clarifice cat mai curand situatia in care se gaseste. Altfel nu se va putea intoarce la responsabilitatile care ii revin ca presedinte executiv.
– Exista sansa unei reveniri a domnului Ion Iliescu, curtat acum si asezat de unii lideri in postura de salvator al PSD?
– Ion Iliescu s-a aflat tot timpul intre cei care au dorit eliminarea din partid a persoanelor care s-au indepartat de litera legii. De aceea nu putem vorbi despre o revenire. Sunt convins ca in cele din urma ceea ce va salva partidul sunt competenta, corectitudinea si atasamentul fata de valorile social-democratiei. Acestea sunt chestiuni pe care fiecare dintre noi, fie ca detinem o functie executiva sau nu, trebuie sa ni le asumam.
– Exista posibilitatea convocarii unui congres extraordinar al PSD?
– Un congres extraordinar poate fi convocat in situatii extraordinare. O astfel de situatie nu exista, deci varianta convocarii unui congres extraordinar este exclusa in acest moment.
– Care va fi pozitia Grupului de la Cluj daca totusi acel congres va fi convocat? Veti candida pentru postul de presedinte executiv sau pentru cel de secretar general?
– Am spus si o repet. La congres am obtinut functia pentru care am candidat, fac parte dintr-o echipa care si-a propus si a reusit declansarea unui proces de reforma profunda in acest partid. Nu ma intereseaza nici o alta functie in afara celei pe care o detin in acest moment.

Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă