11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportIntegrare sub presiune

Integrare sub presiune

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a refuzat miercuri dupa-amiaza sa precizeze in fata Parlamentului European daca executivul european va recomanda aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la data stabilita – 1 ianuarie 2007 – inaintea publicarii rapoartelor de monitorizare.
Motivul este ca deocamdata la nivel european nu exista un consens asupra modului in care ar trebui tratate cele doua tari. Principala temere europeana este ca, daca data aderarii ar fi anuntata prea devreme, cele doua tari ar putea slabi ritmul reformelor. In al doilea rand, exista un curent de opinie tot mai puternic in sprijinul tezei ca reforma justitiei in Bulgaria a ramas mult in urma, ceea ce ar putea atrage activarea in cazul acestei tari a clauzei de salvgardare pentru Justitie si Afaceri Interne. O solutie alternativa la aceasta masura, care se contureaza tot mai clar dupa interventia europarlamentarilor, este continuarea procesului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei si dupa aderare. Aceasta sugestie pare sa fi fost insusita de Olli Rehn si acceptata de autoritatile romane. Intr-un comunicat difuzat ieri de Ministerul Afacerilor Externe, ministrul Mihai Razvan Ungureanu s-a declarat “deschis propunerii Comisei, de prelungire a procesului de monitorizare”.
Romania si Bulgaria trebuie sa nu piarda ritmul reformelor, al aplicarii lor si sa faca dovada unor structuri prin care sa continue lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, deoarece numai asa pot fi garantate o economie si o societate normala, a declarat Olli Rehn in fata deputatilor europeni.

Perioada de tranzitie

Declaratia comisarului Rehn a constituit unul dintre raspunsurile la intrebarile adresate Comisiei de Elmar Brok, Pierre Moscovici si Geoffrey van Orden, din partea Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului, referitor la stadiul pregatirii Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Uniune la data prevazuta, 1 ianuarie 2007, si la posibilitatea aplicarii unor clauze de salvgardare si a unui “sistem strans de monitorizare” in primii trei ani dupa aderare.
Presedintele Comisiei de Politica Externa, danezul Elmar Brok, a readus in atentia PE problemele inca nerezolvate din Romania si Bulgaria, care au mai fost discutate in Parlament in dezbaterea din 3 aprilie anul acesta, si a cerut Comisiei sa considere daca “perioada de pana la sfarsitul acestui an este suficienta pentru aplicarea acquis-ului sau daca mai este nevoie de inca un an”. Trebuie sa se ia o decizie atat in interesul Romaniei si al Bulgariei, cat si in interesul Uniunii. Elmar Brok a estimat ca “va fi o perioada de tranzitie, cu proceduri specifice de monitorizare a implementarii capitolelor” nerezolvate.

Monitorizare la sange

La intrebarea lui Elmar Brok privind clauzele de salvgardare si aplicarea unui sistem de monitorizare dupa aderare, Olli Rehn a raspuns: “Clauzele de salvgardare au menirea de a contracara eventualele consecinte negative care ar aparea din cauza persistentei unor neajunsuri in Bulgaria si Romania dupa aderare. Aceste clauze pot implica, de exemplu, suspendarea temporara a unor drepturi specifice, in conformitate cu legislatia comunitara. In cazul de fata, tratatele de aderare contin trei clauze de salvgardare – o clauza generala economica, o clauza specifica pentru piata interna si o clauza referitoare la Justitie si Afaceri Interne. Pentru aplicarea lor nu este insa nevoie de o decizie a Consiliului European in unanimitate, ci doar o decizie a Comisiei in baza evaluarii obiective a unor posibile intarzieri in aplicarea acquis-ului in statele candidate. “Vom prezenta o evaluare obiectiva obiectiva si echilibrata la 16 mai – a conchis Rehn – si va pot asigura ca vom face o propunere pentru o decizie calibrata cu atentie, care sa mentina dinamica reformelor esentiale si aplicarea lor pana si dupa data aderarii (subl. ns.) celor doua tari”. Aceasta din urma precizare a fost interpretata ca o acceptare a “monitorizarii stranse” dupa aderare, ceruta de Elmar Brok si de alti parlamentari europeni.

Nu exista motive pentru amanarea aderarii Romaniei

Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, a subliniat progresele considerabile realizate de Bucuresti in vederea aderarii la data prevazuta si a apreciat ca o amanare a aderarii ar avea consecinte nefaste asupra motivarii autoritatilor si a poporului roman de a continua programele de reforma. “Nu exista nici o problema majora care sa duca la intarzierea aderarii”, a estimat Moscovici, evocand pozitia optimista a comisarului Rehn.
“Bulgaria si Romania au fost supuse unui grad foarte ridicat de monitorizare, care va continua multi ani de acum inainte”, a spus si raportorul pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, estimand un impact negativ pe care l-ar avea amanarea aderarii asupra increderii cetatenilor bulgari si a investitorilor. Van Orden a apreciat ca se pot obtine progrese si altfel decat printr-o amanare a aderarii, prin aplicarea unor clauze punctuale, care au fost prevazute si pentru cele 10 state care au aderat in 2004.

“Zarurile nu au fost aruncate”

Raspunzand intrebarii privind ritmul reformelor din Romania si Bulgaria, astfel incat aderarea lor sa aiba loc la termenul prevazut, Olli Rehn a precizat ca in acest moment Comisia evalueaza progresele realizate in ambele tari si nu este inca in masura sa confirme raspunsul la aceasta intrebare critica.
Comisia va prezenta un raport privind ultimele evolutii in Romania si Bulgaria pana la sfarsitul lunii aprilie, apoi o prezentare detaliata va fi disponibila in primele doua saptamani ale lunii mai, dupa care Comisia va face public raportul sau la 16 mai, data dupa care va putea discuta raportul cu membrii PE. “Pana la 16 mai, zarurile nu sunt inca aruncate”, a insistat Rehn.

Prioritatea numarul 1, Justitia

“Prioritatea numarul 1 o constituie completarea si implementarea reformei judiciare si rezultate concrete care sa demonstreze ca acestea au un efect real la fata locului”, a precizat comisarul european. Referitor la reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, Olli Rehn a declarat ca “ambele tari au dat dovada de fermitate in adoptarea reformelor necesare”. “In Romania am vazut progrese semnificative, Bucurestiul a continuat sa implementeze pachetul legislativ din 2005”, a declarat Olli Rehn. “Sunt pe deplin de acord cu afirmatia lui Pierre Moscovici conform careia sistemul riguros de monitorizare si clauza de amanare au constituit incurajari foarte puternice care, in cazul Romaniei, au dus la rezultate tangibile si concrete”, a spus el.

Declaratii ale grupurilor parlamentare

– Jose Millan Mon, Partidul Popular: “In Romania, progresele sunt evidente in domenii esentiale pentru Parlamentul European – reforma sistemului judiciar, lupta impotriva coruptiei. Se pare ca Romania a auzit vocea Parlamentului in aceasta privinta. Romania trebuie insa sa-si continue eforturile. Progresele sunt indubitabil in directia cea buna. Este bine insa ca Romania si Bulgaria sa stie deja in iunie cand vor adera”.
– Martin Schultz, Partidul Socialist: “Vrem ca Romania si Bulgaria sa intre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si sa devina membri cu drepturi depline in Parlamentul European. Este scopul nostru foarte clar si suntem convinsi ca guvernele Romaniei si Bulgariei vor intreprinde toate eforturile pentru a-si respecta angajamentele asumate. Declar ca in afara cazului in care ar exista probleme majore (…) este evident ca obiectivul acesta poate fi atins, este evident ca raspunsul va fi pozitiv si ca cele doua tari vor adera la 1 ianuarie 2007.”
– Annemie Neyts Uytterbroeck, liberalii europeni: “Dezbaterile numeroase din ultimul timp justifica importanta momentului. Credem ca Romania si Bulgaria trebuie sa adere la Uniune la 1 ianuarie 2007 si doar daca ar interveni ulterior anumite carente importante, doar atunci am putea hotari daca este cazul sa aplicam masuri de salvgardare”.
– Joost Lagendijk, verzi: “Problema principala este gasirea celei mai bune metode prin care sa ne putem asigura ca reforma in justitie si lupta impotriva crimei organizate continua si dupa 2007. Majoritatea deputatilor din grupul nostru sunt in favoarea unei extinderi ulterioare a Uniunii daca statele candidate indeplinesc criteriile de aderare. Trebuie sa mentinem presiunea pana ne vom asigura ca angajamentele vor fi indeplinite”.
– Markus Ferber, Partidul Popular: “Reformele nu trebuie sa fie facute ca la parada in fata Uniunii Europene – reformele sunt necesare pentru ca cetatenii sa poata locui intr-o tara cu institutii democratice stabile, cu o justitie corecta. M-as bucura daca conditiile ar fi indeplinite si daca aderarea devine din ce in ce mai sigura. (…) Sustinem autoritatile romane si bulgare in aceste reforme si suntem convinsi ca obiectivele vor fi realizate”.
– Jan Wiersma, Partidul Socialist: “Nu trebuie sa provocam o concurenta intre Romania si Bulgaria. Trebuie sa vedem ce s-a realizat efectiv in ultimii ani. Romania si Bulgaria au realizat multe lucruri, dar mai raman multe de facut”.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă