13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportIntalnire Basescu-Tadici

Intalnire Basescu-Tadici

Generalul Mladici ar trebui sa se predea autoritatilor sarbe sau Tribunalului Penal International, intrucat in momentul de fata tine un intreg popor captiv, a afirmat ieri, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu la finalul intrevederii cu omologul sau sarb Boris Tadici. “Daca generalul Mladici isi iubeste intr-adevar poporul, sa se predea autoritatilor sarbe sau Tribunalului Penal International, pentru ca in momentul de fata un popor intreg este captiv ca urmare a faptului ca domnia sa nu are curajul sa se prezinte in fata legii pentru a raspunde pentru faptele sale”, a spus seful statului roman. Basescu a subliniat ca Romania priveste in mod realist problema Mladici plecand de la premisa ca acesta se poate afla fie pe teritoriul Serbiei, fie in afara granitelor acestei tari. “Cat timp tinem Serbia captiva generalului Mladici?”, a afirmat seful statului, adaugand ca problema predarii generalului Mladici catre TPI blocheaza progresul Serbiei catre Uniunea Europeana. Presedintele Basescu a afirmat ca in privinta provinciei Kosovo nu poate fi impusa nici o solutie in afara unei intelegeri intre Belgrad si Pristina.
“Va pot aduce ca argument faptul ca solutia actuala, care nu este una oficiala, se mentine cu trupe straine pe teritoriul Kosovo, iar o eventuala solutie impusa din afara vointei rezultata din negocierea celor doua parti va putea fi mentinuta tot cu trupe”, a afirmat Basescu. “Sa ne imaginam ca maine se declara independenta Kosovo; va asigur ca intr-o astfel de eventualitate nefericita comunitatea internationala ar trebui sa aiba de doua ori mai multe trupe in Kosovo ca sa mentina acest regim, ca sa nu discutam de efectele din regiune ale unei astfel de solutii”, a precizat seful statului. El a adaugat ca in cazul Kosovo tara noastra isi mentine principiul potrivit caruia frontierele unui stat suveran nu pot fi modificate, aratand ca acelasi lucru trebuie aplicat si in cazul Transnistriei. “Serbia doreste o autonomie majora in Kosovo, dar nu doreste sa conduca viata cetatenilor albanezi din Kosovo, insa in acelasi timp isi apara pozitia si integritatea, dar in egala masura si drepturile sarbilor din Kosovo”, a afirmat presedintele Boris Tadici.
Basescu a apreciat schimbul de vederi avut cu presedintele sarb si din perspectiva discutiilor ce urmeaza sa le aiba cu prilejul vizitei in Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă