10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportInceputul sfarsitului

Inceputul sfarsitului

Atunci cand in campania electorala Traian Basescu spunea “Adriane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii” multi s-au uitat cam chioras la el. Nu prea le venea sa creada. Traian Basescu a avut insa dreptate. A intuit corect ceea ce se petrecea cu Adrian Nastase si cu PSD inca inainte de aflarea rezultatelor alegerilor. A realizat exact care este momentul in care au debutat decaderea lui Nastase si declansarea haosului in PSD. Interesul comun care-i lega pe membrii acestei formatiuni politice era strict legat numai de derularea in comun a unor afaceri banoase, multe pe banii statului. Au pierdut alegerile, a disparut liantul care a tinut unita familia vreme de patru ani de guvernare. Indragostitii de ex-liderul pesedist se intrebau la momentul anuntarii demisiei acestuia: “Exista PSD dupa Nastase?”. Ce intrebare! Normal, viata merge inainte…
Cine a contribuit decisiv la debarcarea lui Nastase? Alde Dragnea de la Teleorman, Oprisan de la Vrancea si Vanghelie de la cinci. Ultimul pe lista: Ion Iliescu. Ce surprize mai ofera si viata asta! I-au pus piedica in cariera politica unii care sunt un fel de Nastase, dar mai mici, mult mai mici. Clonele sale! Pedepsitul spune ca el a devenit tapul ispasitor al reglarii de conturi. Daca pesedistii vor considera ca numai debarcarea lui Nastase este suficienta pentru imacularea imaginii partidului, este clar ca nepotul preferat al matusii Tamara va putea poza oricand in marea victima a celor care l-au cedat pe el, in loc sa curete partidul de jos in sus de toti coruptii. Daca insa Geoana si cei din tabara sa merg mai departe cu eliminarea “dalmatienilor”, Nastase pica de mincinos.
Are insa Geoana sorti de izbanda? Conduce o formatiune care se prezinta acum ca un cazan in fierbere. Prietenii lui Nastase sunt nervosi, altii se gandesc daca nu cumva ei ii vor lua locul pe faras, unii se viseaza in schimb presedinti de Camera si chiar ai PSD. Multi clocesc cate un plan: fie de salvare, fie de marire. Niciodata PSD nu s-a aflat intr-o asemenea situatie, asa ca nici experimentatul Ion Iliescu nu prea are ce sfaturi pretioase sa-i dea colegului Geoana.
Sa fie Ion Iliescu cel care a initiat, vazand ca liderii de la centru nu au curajul necesar, miscarea aceea de jos in sus, revolta activului de baza, cum ii numeste el pe simplii membri? Fara votul acela de retragere a sprijinului politic de catre filiala sectorului 1 unde era inscris Nastase ar fi fost greu sa se obtina apoi si votul membrilor comitetului executiv format din vicepresedinti si bosii organizatiilor judetene. Asa, precedentul fiind creat, nimeni nu se mai indoia de rezultatul intrunirii de-o noapte. Poate pentru participarea sa neprecupetita l-a si recompensat Geoana pe Iliescu, punandu-l sa se ocupe de comitetul acela al integritatii morale. Partea frumoasa stiti care este? Ca dupa ce reformeaza Ion Iliescu “moral” partidul, se va incolona si el sa dea cu subsemnatul la Parchet. Ca doar are si de ce, anchetele privitoare la revolutie si mineriade sunt in stadiu avansat.
Acum se vede bine si ce anume inseamna votul dat de PSD impotriva cererii de perchezitie a locuintelor lui Nastase. Nu pe el l-au aparat de procurori, pe ei au vrut pesedistii sa se protejeze! Ca sa se agate de rezultatul votului ca de un colac de salvare, care sa-i fereasca de viitoarele solicitari ale Justitiei. Nu a fost deci un vot de incredere pentru autosuspendat, ci un vot impotriva procedurii de perchezitie determinat de atitudinea ferma a ministrului Justitiei in privinta combaterii coruptiei. Daca Nastase a crezut vreun moment ca votul impotriva cererii de perchezitie ar fi fost de fapt un vot in favoarea sa, a gresit amarnic. N-a fost un vot de incredere pentru el. Tot spectrul politic a ales sa se protejeze si a fost categoric impotriva perchezitiei unui ales, oricare ar fi fost el!
Cea mai grea lovitura pentru Nastase este insa aceea ca a fost debarcat de baronii locali carora nici el nu mai stie de cate ori le-a luat apararea. Este pedeapsa pentru ca nu i-a lasat pe mana Justitiei atunci cand fiecaruia i-a venit randul.
Deocamdata, cu sau fara debarcarea lui Adrian Nastase, PSD ramane acelasi in ochii electoratului. Demisia s-a produs pe fondul unui scandal de coruptie masiva. Daca PSD nu continua curatenia de primavara, numai cu gasirea unui vinovat n-a facut nimic si va fi in continuare perceput exact in acelasi fel. Daca liderii si-au propus sa scape de elementele cu imagine negativa, haosul continua. Va incepe concursul: cine-i cel mai corupt? Se vor certa si se vor distruge unii pe altii pana cand, asemenea unui clan mafiot, vor pica impreuna si definitiv in dizgratia alegatorilor. Se poate si mult mai rau decat procentul de 20% in jurul caruia social-democratii au ajuns sa graviteze. Cazul Nastase nu inseamna sfarsitul, ci inceputul sfarsitului pentru PSD…

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă