16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportIliescu vrea lustratie in PSD, Geoana nu

Iliescu vrea lustratie in PSD, Geoana nu

– “Romania libera” ii decerneaza ex-presedintelui Premiul pentru “inalta constiinta civica” –
Vasile Dancu, unul dintre membrii “grupului de la Cluj”, a avansat ideea sustinerii unei legi a lustratiei, care sa devina criteriu asemanator in interiorul PSD (interzicerea accesului in functii administrative al celor care au facut parte din nomenclatura fostului regim comunist).
Contrar perceptiei generale ca Ion Iliescu s-ar opune unei astfel de legi (mai ales dupa ce a invocat existenta “coloanei a V-a in PSD”) si ca doreste sa revina in centrul partidului (care si-a cam pierdut busola), acesta s-a destainuit ieri catorva apropiati ai sai ca este de acord cu scoaterea din viata publica a celor care au facut parte din nomenclatura (va anunta asta tot intr-o conferinta de presa intempestiva). Desi multi cred ca aceasta concesie din partea parintelui partidului pe care l-a construit de 15 ani ar avea in vedere distragerea atentiei de la cei care nu si-au separat inca averile de activitatea politica, “Romania libera” apreciaza gestul d-lui Iliescu (de a dezlipi eticheta criptocomunista de pe fruntea PSD) si-i acorda premiul pentru “inalta constiinta civica” – o statuie din bronz, din 1954, reprezentand un miner (autor necunoscut).
Putem intelege ca PSD este decis sa-si faca reforma tot amanata pana acum.
Saptamana trecuta, dupa adunarea pesedista de la Poiana Brasov, Mircea Geoana anunta din nou reforma in PSD si, recunoscand ca a fost ezitant pana acum, promitea mare fermitate in actiune. Una dintre masurile de reforma interna proclamate de Geoana se referea la introducerea lustratiei drept criteriu de promovare in cadrul PSD. “Trebuie sa ne rupem definitiv de trecut, de eticheta de partid criptocomunist, sa-i eliminam din randurile noastre pe fostii securisti”, spunea presedintele PSD, miercuri in Kiseleff, in fata ziaristilor. Introducerea lustratiei asupra careia s-a convenit la Poiana Brasov viza eliminarea din cadrul conducerii PSD si de pe listele parlamentare a celor care au avut functii in PCR si a celor care au avut legaturi cu fosta Securitate. Insa, dupa ce Ion Iliescu a declarat ca el se opune aplicarii lustratiei in partid pe motiv ca “este o tema depasita, care nu mai intereseaza pe nimeni”, Mircea Geoana, cu un “curaj” nemaipomenit, s-a razgandit si el. Marti, in cadrul sedintei liderilor PSD cu grupurile parlamentare, senatorul Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al partidului, a tinut un discurs in care a vorbit despre necesitatea aplicarii lustratiei ca metoda de curatare morala si politica a partidului. Dupa discursul lui Diaconescu, presedintele Geoana a tinut sa precizeze “ca el personal nu este de acord cu promovarea lustratiei in PSD”. Astfel, inconsecventul presedinte al PSD a dorit ca la urechile lui Ion Iliescu, absent de la sedinta, sa ajunga aceste cuvinte, iar Iliescu sa se gandeasca probabil ca Mirciulica este baiat bun si nu se abate de la preceptele criptocomunismului.

“Va multumesc pentru ce ati demonstrat si in aceste zile, ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica si muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu”(Bucuresti, iunie 1990)

“Minerii au executat o operatie de igienizare a centrului Capitalei, operatie in cursul careia au plantat flori in fata Teatrului National” (iunie 1990)

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă