Iliescu trece la jigniri: "Un premier impotent"

Revenit in prim-planul vietii politice de doar cateva zile, Ion Iliescu nu se dezminte si, din dorinta de a-si ajuta partidul aflat intr-o situatie delicata in perspectiva anticipatelor, s-a apucat nu doar sa comenteze actuala criza, dar sa si ...

Share

Rl online 0 comentarii

15.07.2005 - 00:00
Revenit in prim-planul vietii politice de doar cateva zile, Ion Iliescu nu se dezminte si, din dorinta de a-si ajuta partidul aflat intr-o situatie delicata in perspectiva anticipatelor, s-a apucat nu doar sa comenteze actuala criza, dar sa si arunce jigniri. "Cu asemenea abordari o sa se trezeasca de fiecare data cate un premier impotent sa ceara alegeri anticipate", s-a lansat fostul presedinte in atacuri la adresa Cabinetului Tariceanu, intr-o emisiune radiofonica. Aprecierea a fost facuta dupa ce Iliescu a criticat ceea ce el considera a fi subminarea constitutionalitatii si autoritatii statului de drept: nemultumirea Guvernului fata de "ciuntirea" legilor care vizeaza reforma in Justitie. "Daca actualul premier nu este in stare sa-si asume raspunderea, sa isi duca mandatul pana la capat (...) sa nu perturbam viata tarii", si-a continuat atacul "la baioneta" Bunicuta, ingrijorata de posibilitatea ca PSD sa obtina un scor foarte mic la viitoarele anticipate.
Fostul sef de stat Ion Iliescu l-a acuzat apoi pe premierul Calin Popescu Tariceanu direct "ca minte" atunci cand spune ca vrea alegeri anticipate pentru ca prin respingerea unor articole din pachetul de legi privind reforma in Justitie nu se poate face reforma. "Falsul care se invoca ca aceste observatii ale Curtii ar impiedica reforma in Justitie. E o minciuna sfruntata, ordinara. Nu depinde reforma in Justitie de asa ceva", a declarat el, atat de iritat ca a gresit, facand inclusiv cacofonii. Dupa care, Iliescu si-a varsat naduful: "Sunt interese absolut meschine, ceea ce vor ei e schimbare de oameni, de persoane, nu reforma in Justitie". Mai mult, el i-a reprosat lui Tariceanu faptul ca a criticat Curtea Constitutionala: "Este inadmisibila din punct de vedere constitutional si al respectului fata de statul de drept si institutiile sale campania de denigrare a Curtii Constitutionale. Este inadmisibil comportamentul unui premier care se supara pe Curtea Constitutionala ca a avut observatii la un pachet de 17 legi cu sute de articole si ca si-a permis sa observe la patru (in realitate erau cinci - n.n.) articole neconstitutionalitatea". Liderul grupului senatorial PSD a combatut inca o data decizia de a avea loc anticipate, pe care le-a numit "aventura politica a guvernantilor". Mai mult, Iliescu si-a justificat prezenta la sedinta BPN al PSD tot prin prisma anticipatelor: "In situatia in care ne aflam, in fata unei agresivitati accentuate din partea puterii, am simtit nevoia sa deschid un canal de comunicare cu conducerea PSD". Era clar ca nu-i statea in fire sa ramana deoparte, astfel incat abia astepta un pretext pe care sa-l foloseasca pentru revenirea in prim-plan.

Citește totul despre:

Comentarii