12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportIliescu ii trage partidul de sub picioare lui Geoana, cu sediu cu...

Iliescu ii trage partidul de sub picioare lui Geoana, cu sediu cu tot

PSD a intrat in Saptamana Patimilor politice. In timp ce toti liderii partidului, in frunte cu Mircea Geoana, sunt plecati unii in vacanta, altii la tratament, Ion Iliescu lucreaza cu spor. Foarte activ si foarte prezent in presa si in filialele PSD pe care le viziteaza regulat, Iliescu a recunoscut, pentru prima data, ca Polul Social, pe care el il lanseaza pe data de 3 mai, este gandit a se transforma intr-un nou partid.

Intr-un interviu acordat Rompres, Ion Iliescu a explicat ca, intr-o prima faza, Polul Social va incerca sa coaguleze un nucleu politic in care sa se adune “formatiuni mai mici care nu au putere sa se exprime si personalitati interesate de construirea unei stangi puternice”. “Societatea romaneasca are nevoie de o stanga puternica. Cum va evolua Polul Social in timp? Unii sunt mai grabiti, ar dori sa se nasca maine o structura politica”, a spus Ion Iliescu. Intrebat daca Polul Social va fi un partid nou, acesta a confirmat, invocand doar necesitatea trecerii unei perioade de timp pana la structurarea unui partid: “Nu este o chestiune de azi pe maine. Daca se naste o structura noua, istoria si timpul o vor demonstra”. In acelasi interviu, pentru a argumenta infiintarea noului partid, Ion Iliescu arata ca PSD nu mai are nici o sansa sa-si revina, avand nu numai probleme de imagine, ci si de organizare. Ion Iliescu sustine ca, dupa cum s-a putut observa, inlaturarea lui Adrian Nastase din functii nu a refacut imaginea PSD, acesta ramanand sub pragul de 20% in sondaje si, in plus, partidul condus de Geoana functioneaza haotic, ca o structura dezorganizata.

Polul – un aspirator!

Deci Polul Social va functiona ca un aspirator, urmand cel mai probabil sa atraga marea majoritate a structurilor actuale ale PSD, de la organizatii pana la lideri. Este cunoscut faptul ca Iliescu lucreaza de mult la acest proiect, nu numai cu Petre Roman, ci in primul rand cu apropiatii sai Ioan Mircea Pascu si Serban Nicolae. De altfel, i-a nominalizat pe acestia, alaturi de Sorin Oprescu si Marian Saniuta, ca fiind viitorii lideri ai Polului Social. Lui Serban Nicolae, Iliescu i-a cerut sa renunte la calitatea de euroobservator la Parlamentul European pentru a se putea ocupa cu toata energia de proiectul noului partid si pentru a putea lua la picior filialele judetene ale PSD.
In cladirea din str. Atena nr. 11, unde isi are Iliescu cartierul general, face insa vizite si Adrian Nastase, care, retras din functii si din prim-planul politicii, isi pregateste si el reintoarcerea, dar si razbunarea impotriva lui Mircea Geoana. Nastase isi va face loc eventual alaturi de Ion Iliescu in Polul Social sau de Dan Voiculescu, la partidul la care s-a spus ca ar vrea sa migreze in urma cu o luna. Se pare ca tandemul Iliescu – Nastase i-a planuit lui Mircea Geoana o serie de surprize neplacute chiar pentru inceputul lunii mai. Pe 2 mai va veni la Bucuresti presedintele PES, adus de Geoana pentru a pune petice de forta internationala pe imaginea sifonata a PSD. Insa pe 3 mai se va lansa Polul Social si, in aceeasi perioada, potrivit informatiilor noastre, este din nou pregatita demisia din PSD a unui grup de parlamentari, dintre cei care au semnat platforma de sustinere a lui Nastase, acestia urmand sa plece la Partidul Conservator. Aceasta miscare ar avea menirea sa zguduie PSD, impreuna cu aparitia Polului Social.

Demisii peste demisii

Geoana s-ar putea trezi prins intre Iliescu si Voiculescu, cu o hemoragie de demisii in ambele directii – PSD si PC. Insa este foarte posibil ca Geoana sa intampine probleme nu numai cu plecarea membrilor PSD la Polul Social al lui Iliescu, ci si cu cazarea partidului. Sediul din Kiseleff nr. 10 a fost “ochit” chiar de catre Ion Iliescu ca posibil sediu pentru viitorul sau partid.

PSD, datornic la stat

Surse din RAAPPS ne-au declarat ca intre PSD-ul condus de Mircea Geoana si aceasta regie exista un litigiu, din cauza ca social-democratii nu si-au platit chiria pe un an de zile si, in plus, in luna august, contractul de inchiriere va expira. Sursele citate sustin ca este foarte probabil ca acest contract sa nu fie reinnoit cu PSD, urmand ca palatul din Kiseleff sa fie atribuit “unui partid, poate unui partid care o sa apara acum”. In aceasta situatie, Geoana s-ar putea trezi evacuat din Kiseleff. Situatia ar fi cu atat mai dificila cu cat si statutul sediului din Baneasa este extrem de neclar. Sediul din Baneasa nu apartine nici el partidului, ci unei regii aflate in subordinea Ministerului Economiei – ROMATSA, pesedistii fiind chiriasi in cladire. Aceasta, se spune, ar putea fi directionata, la influenta lui Adrian Nastase, tot catre partidul lui Ion Iliescu sau chiar catre partidul lui Dan Voiculescu.


Ajutoarele de stat, reglementate in Codul Fiscal

Ministerul Finantelor va introduce in Codul Fiscal si o serie de reglementari privind acordarea ajutoarelor de stat. Unul din motivele care au stat la baza acestei decizii este si modul in care RAAPPS foloseste bani de la buget pentru administrarea unor imobile inchiriate. Practic, datoriile pe care le achita RAAPPS in contul chiriasilor rau-platnici se considera de fapt ajutor din partea statului.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă