IICCMER deshumează mai mulți partizani anticomuniști, uciși de Securitate

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va organiza o serie de investigații arheologice în Bistra, județul Alba, pentru a deshuma cadavrele a cinci persoane care au fost omorâte de Securitate, scrie Agerpres.

Share

Andra Dolana 0 comentarii

Actualizat: 27.08.2015 - 12:31

Institutul de  Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va organiza o serie de investigații arheologice în Bistra, județul Alba, pentru a deshuma cadavrele a cinci persoane care au fost omorâte de Securitate, scrie Agerpres

Astfel, acțiunea are drept obiectiv căutarea, descoperirea și deshumarea rămășițelor pământești a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității. Activitățile din teren se vor desfășura în colaborare cu Primăria comunei Bistra, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Muzeul de Istorie Turda, potrivit unui comunicat al Institutului. 

Citește și: IICCMER cere urmărirea penală pentru alți trei torționari

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale menționate — Cosmin Budeancă, Horațiu Groza, Marius Oprea, Gheorghe Petrov, Gabriel Rustoiu, Paul Scrobotă, Constantin Vasilescu.

În cazul în care mormântul comun va fi descoperit, activitățile care prevăd deshumarea și recuperarea rămășițelor pământești ale victimelor se vor desfășura în prezența reprezentanților Parchetului Militar și ai altor instituții ale statului.

Citește și: The Guardian: Cazul torționarului Vișinescu, un Nürnberg românesc

Fenomenul rezistenței armate anticomuniste a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni, pe teritoriul fostelor județe Alba, Cluj și Turda, iar, dintre acestea, cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale — Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei, mai informează IICCMER.

Citește totul despre:

Comentarii