13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportHocus-pocus cu averi

Hocus-pocus cu averi

Cand au facut un efort colectiv pentru a mutila legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pana la inlaturarea aproape totala a scopului pentru care fusese gandita, deputatii din coalitia anti-Macovei, UDMR-PC-PSD-PRM, au strigat ca sunt aspecte neconstitutionale si ca se incearca o revenire la vremurile de trista amintire. In realitate insa, multi dintre autorii amendamentelor au suficiente motive pentru a-si dori ca “regulile” jocului sa nu se schimbe, pentru ca ar fi nevoiti sa gaseasca explicatii credibile pentru modul in care apar si dispar proprietati, pentru “performanta” de a transforma, aproape peste noapte, sume infime in unele uriase, greu de justificat. In plus, ar resimti in bugetul propriu introducerea unor incompatibilitati noi.
In cele ce urmeaza va prezentam doar cateva din neconcordantele, vizibile la prima vedere, dintre declaratiile facute la momente diferite de deputatii care au amputat prerogativele ANI in Comisia juridica si apoi in plen prin votul lor.

Magie cu terenuri si proprietati

Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice si avocat al lui Dan “Felix” Voiculescu, se dovedeste a fi si un abil magician, in conditiile in care terenurile sale ba apar, ba dispar. Cel putin asa rezulta din declaratiile de avere. In ultima declaratie completata de Andon, pe 30 decembrie 2005, apar trei terenuri – agricol, forestier si, respectiv, intravilan -, toate dobandite in anul 2003, prin mostenire. Toate bune si frumoase numai ca, cu doar un an in urma, pe 14 decembrie 2004, Andon recunostea ca are doar doua terenuri – unul agricol, altul forestier – dobandite in anul 1997, prin cumparare… Cu alte cuvinte, in aproape 12 luni, magicianul Andon a reusit din doua terenuri sa faca trei, din cumparare a facut mostenire, iar anul 1997 s-a transformat in anul 2003! Mare scamator trebuie sa fie si deputatul PRM de Arges Dragos Dumitriu, deoarece in aproximativ un an a reusit sa inmulteasca 2 milioane lei vechi pana a ajuns la… 160.000 de euro. Intr-o declaratie completata pe 13 decembrie 2004, consemneaza ca a primit, in anul respectiv, ca mostenire un apartament de 70 metri patrati, cu o valoare de impozitare de 2.000.000 lei. In declaratia din 2005, situatia se prezinta radical schimbata: doua mosteniri primite in 2004, una cu valoare de impozitare de 50.000 euro, cealalta, 110.000 euro!
Petru Calian, un alt conservator grijuliu nevoie mare ca ANI sa aiba cui se subordona, in speta Parlamentului, a pierdut pe “drumul” dintre doua declaratii de avere patru spatii comerciale, valorand, dupa cum a scris cu mana lui, 200.000 de euro.
Tot la rubrica “pierderi” ar trebui sa dea anunt un alt conservator, Bogdan Ciuca, care a “ratacit” probabil fluturasul de salariu. Nu de alta, dar, in ambele declaratii de avere completate in anul 2005, la tabelul de vreo doua pagini numit “Venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie” nu este scris nimic. In schimb, la sfarsitul formularului avem o nota: “Datele din prezenta declaratie sunt date cu buna-credinta, eventualele omisiuni sau erori fiind fara intentie”. Or fi atunci rubricile declaratiilor de avere facultative, iar o omisiune minora de genul veniturilor nu se pune…

Noile incompatibilitati le-ar fi golit conturile

Si mai grav ar fi fost, pentru Sergiu Andon si alti colegi de-ai sai, daca s-ar fi pastrat din forma propusa de Guvern nou- introdusa incompatibilitate dintre functiile de demnitate publica si calitatea de avocat, executor judecatoresc, notar public ori lichidator judiciar. Atunci, conservatorul ar fi resimtit o gaura in bugetul sau, deloc de neglijat, in conditiile in care, dupa cum recunoaste chiar Andon, din avocatura a obtinut anul trecut nu mai putin de 124.275 RON. Adica 1,2 miliarde de lei vechi!
Aproximativ aceeasi suma n-ar mai fi intrat nici in pusculita pesedistului Cristian Sorin Dumitrescu, dar din activitati notariale.

Sub pretextul “textul e confuz”

Potrivit legii, demnitarii, magistratii si alte categorii de persoane obligate sa completeze declaratii de avere poarta raspunderea pentru datele inscrise in respectivele documente. Multi “uita” insa sa respecte prevederile legale, in sensul ca ori nu-si actualizeaza declaratiile, ori completeaza formularele in deradere, refuzand sa-si recunoasca clar si succint averile. Ca tot au avut grija sa nu aiba cine sa-i verifice si sa-i traga la raspundere, prin transformarea ANI intr-o institutie cu rol mai mult decorativ. Ce altceva poti sa mai crezi cand in declaratiile de avere, alaturi de textul standard “prezenta constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate”, apar adaugiri, scrise de mana, de genul: “Nu raspund pentru posibilele interpretari ale unor texte confuze, care in interpretarea mea nu necesita elemente in plus fata de cele declarate”? “Inovatia” ii apartine udemeristului Marton Arpad, unul dintre deputatii care au facut ca ANI sa verifice in loc de averi niste hartii numite declaratii de avere.

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă