15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportHeirupism impotriva avalansei de revendicari

Heirupism impotriva avalansei de revendicari

» Dupa contestarea la Curtea Constitutionala a legii prin care s-au marit pensiile pentru grupele grele de munca, refuzul sindicatelor din invatamant de a negocia aplicarea treptata a majorarii salariilor, amenintarea cu greva generala a functionarilor publici plus noi revendicari din partea altor categorii sociale, Guvernul a actionat din nou in weekend impotriva avalansei de revendicari salariale.

In incercarea de a-i disculpa pe propriii deputati care au votat in Parlament favorabil majorarii salariilor cadrelor didactice, premierul Tariceanu a acuzat sambata PD-L si PSD de "iresponsabilitate crasa". In schimb, despre parlamentarii PNL, premierul spune ca au votat actul normativ din cauza "starii emotionale care i-a cuprins pe toti". "Mi se pare ca este o crasa iresponsabilitate a partidelor precum PD-L si PSD. In Parlament este o veselie totala, se aproba orice. Ma mir ca nu au aprobat si o majorare mai mare de 50%, fara a calcula efectele devastatoare asupra economiei", a declarat premierul, incercand sa strecoare si un mesaj electoral: "Daca revine PSD la putere o sa puna economia pe genunchi in trei luni". Cat despre votul "pentru" al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei (care s-a insurat sambata), premierul considera episodul incheiat.

 

"Isi da seama ca a facut o greseala", a spus Tariceanu. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat duminica foarte clar: "Guvernul are bani sa dubleze salariile tuturor bugetarilor", insa imediat a adaugat ca dupa aceea nu vor mai fi bani pentru investitii, pentru medicamente ori pentru altceva.
Premierul Tariceanu i-a convocat sambata pe ministrii Finantelor, Muncii, Internelor si Educatiei la o intalnire de lucru pentru a analiza implicatiile bugetare ale solicitarilor de mariri salariale. La finalul sedintei, premierul a anuntat ca Executivul va contesta la CCR legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice si ca i-a trimis si presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il informeaza ca actul normativ incalca prevederile constitutionale. De altfel, legea respectiva nici nu a fost transmisa Administratiei Prezidentiale de catre Camera Deputatilor.

 

Luni va fi depusa sesizarea la CCR, urmand a se astepta punctul de vedere al judecatorilor constitutionali, Tariceanu sperand ca legea va fi retrimisa Parlamentului pentru a fi modificata. O alta masura luata de premier a fost mandatarea tuturor ministrilor pentru a negocia fiecare cu sindicatele din domeniile lor si pentru a face un "apel la solidaritate" in privinta riscurilor pe care le implica majorarile salariale. "Nu vrem sa se creada ca vom accepta cresteri salariale pentru unii si nu pentru altii. Majorarea nu poate viza o singura categorie, ci ar pune presiuni de cresteri salariale atat in sectorul public, cat si in cel privat", a declarat Tariceanu. Premierul se intalneste astazi si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in urma avertismentelor acestuia, pentru a analiza situatia si efectele deciziei Parlamentului in privinta salariilor profesorilor. "Trebuie sa tinem seama ca de la razboi, este cea mai mare criza financiara.

 

Romania nu este afectata in mod direct, insa efectele indirecte nu s-au vazut inca. Insa avem semnale ce nu pot fi ignorate: leul a trecut de 3,9 (lei/euro)", a spus Tariceanu. In schimb, liderului PSD Mircea Geoana i se pare ca bani ar fi destui la buget, sustinand ca dublarea salariilor profesorilor n-ar avea cum sa creeze deficit bugetar. Iar PD-L, prin Daniel Buda, a cerut demisia premierului pentru ca blocheaza intrarea in vigoare a legii prin care se dubleaza salariile cadrelor didactice.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă