14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportGuvernul vrea să-l excludă pe Iohannis din numirea procurorilor-șefi

Guvernul vrea să-l excludă pe Iohannis din numirea procurorilor-șefi

 

Cabinetul condus de Sorin Grindeanu propune împărțirea atribuțiilor de numire a şefilor de Parchete între ministrul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Schimbarea modalității de desemnare a procurorilor șefi face obiectul unei adrese trimise Parlamentului de către premierul Sorin Grindeanu, care se referă la un proiect inițiat de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Șeful Guvernului este de acord cu scoaterea din ecuație a președintelui României, propusă de Tăriceanu, dar nu acceptă și eliminarea ministrului Justiției.

Guvernul propune ca ministrul justiției să aibă prerogativa de a selecta candidaturile pentru funcțiile de procurori șef, având obligația ca la finalul procedurii să înainteze CSM cel puțin două propuneri de numire – ale celor mai bine clasați candidați. Ulterior, CSM, în cadrul unei „proceduri transparente”, va dispune asupra numirii în funcțiile de conducere. Această procedură vizează numirea în funcțiile de procuror general și prim adjunct al acestuia, a procurorului general al DNA și a adjuncților acestuia, a procurorilor șefi de secție ai acestor parchete precum și  a procurorului sef DIICOT și adjuncților acestuia. Guvernul menționează că președintele României are, potrivit Constituției, atribuția de învestire în funcție a magistraților. Însă, susține Executivul textul constituțional  “nu privește, însă, și numirea în funcțiile de conducere din magistratură, aspect care ține de cariera profesională a magistraților”. “În concluzie, legiuitorul nu are constrângeri explicite de rang constituțional în stabilirea soluției legislative privind numirea procurorilor în funcțiile  de conducere”, se menționează în documentul citat.

Depolitizarea, abandonată

Însă, soluția sprijinită de Executiv vine în totală contradicție cu principiul invocat de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu la depunerea proiectului de lege – și anume depolitizarea numirii procurorilor șefi. Potrivit proiectului depus de Tăriceanu, numirea procurorilor șefi ar urma să fie făcută de CSM, organism care ar urma să decidă și revocarea acestora. Cu alte cuvinte, ar urma să fie eliminați din ecuație atât președintele cât și ministrul Justiției. Proiectul lui Tariceanu a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în iunie  2016 și a intrat în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului. Luarea unei decizii a fost amânată pentru data de 3 mai, în condițiile în care senatorii așteaptă un pachet de modificări a legislației, pregătit de Ministerul Justiției.

Legislația în vigoare prevede că numirea și revocarea procurorilor șefi este atributul președintelui României, pe baza unor propuneri ale ministrului Justiției.

Discuțiile despre numirea și revocarea procuorilor -șefi au apărut în contextul în care mai mulți lideri PSD și ALDE au cerut demisia șefei DNA și Laura Codruța Kovesi. Aceasta are mandat până în 2019, la fel ca procurorul șef al  Parchetului General, Augustin Lazăr. Însă, schimbarea legislației în vigoare ar face posibilă schimbarea acestora fără ca președintele să mai aibă ultimul cuvânt de spus.

Variante de desemnare a procurorilor șefi

*Legea 303/2004: președintele României, la propunerea ministrului Justiției
*Proiect legislativ inițiat de Tăriceanu: Consiliul Superior al Magistraturii
*Propunere Guvern: Consililiul Superior al Magistraturii alege din doi candidați desemnați de ministrul Justiției

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă