Guvernul a abrogat HG privind achiziția de corvete multifuncționale. Ministrul Gabriel Leș: Vizăm construirea lor în România

Hotărârea de Guvern privind achiziționara de corvete multifuncționale a fost abrogată, joi, de Executiv. În acest context, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că programul de înzestrare a Armatei cu corvete va continua.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 16.03.2017 - 21:44

Hotărârea de Guvern privind achiziționara de corvete multifuncționale a fost abrogată, joi, de Executiv. În acest context, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că programul de înzestrare a Armatei cu corvete va continua, potrivit Agerpres.

„Având în vedere neîndeplinirea condiției suspensive inserată în cuprinsul prevederilor articolului 2 din Hotărârea Guvernului 906/2016, ceea ce se referă la avizul în prealabil al Parlamentului pentru toate investițiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare a acestei HG. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează va merge mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări ale Legii 114 care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investițiile și achizițiile care depășesc 100 de milioane de euro", a declarat ministrul Apărării, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul a precizat că a plecat din funcția de secretar de stat la Ministerul Apărării înainte de aprobarea HG 906/2016. „Eu am plecat din MApN în octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis după ce am plecat eu, iar această hotărâre s-a dat după ce am plecat eu", a spus Leș.

Ministrul Apărării a precizat că proiectul actualului Executiv vizează construirea unor corvete tot în România. „Categoric, da. Nu la Galați, (ci — n.r.) în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esențial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un șantier naval din România. Nu specific un anumit tip de șantier. Sunt aceleași ca și până acum, sunt cerințe operaționale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge pe o procedură competitivă, pe un dialog competitiv, bineînțeles cu integrare în industria din România", a afirmat Leș.

Leș a explicat că se va face o nouă negociere competitivă cu potențialii furnizori de astfel de echipamente. „Probabil, undeva într-o lună, o lună și jumătate sperăm să avem aceste avize. Este obligatoriu. Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilități pe care va trebui să le avem. Eu sper că în șase luni, șapte luni să avem semnat un astfel de contract", a adăugat el.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...