11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSe schimbă raportul de forțe din Guvern? Premierul Grindeanu își aduce oamenii...

Se schimbă raportul de forțe din Guvern? Premierul Grindeanu își aduce oamenii la Palatul Victoria, în contextul în care relațiile cu Liviu Dragnea sunt tot mai reci

Premierul și-a plasat o serie de apropiați în posturi guvernamentale, în condițiile în care relațiile cu șeful PSD, Liviu Dragnea, par din ce în ce mai reci.

Premierul Sorin Grindeanu încearcă să se înconjoare de oameni de încredere, aducând la București persoane cu care a lucrat pe vremea când era președinte al CJ Timiș. În acest fel, el încearcă să echilibreze raporturile în Executiv, după ce în primele luni a numit oameni fideli liderului PSD Liviu Dragnea.

Astfel, l-a pus în funcția de director de cabinet al primului-ministru pe Alexandru Chirilă, fostul său consilier de când Sorin Grindeanu ocupa postul de președinte al Consiliului Județean Timiș. În urmă cu 20 de ani, Alexandru Chirilă a lucrat la serviciul secret al Ministerului de Interne, DGIPI. 

 

Simona Ţeighiu-Jurj a devenit, recent, secretar de stat la Ministerul Economiei. Aceasta este vicepreşedintele Orgazaniţiei Femeilor Sociale Democrate Timişoara, în vârstă de  35 de ani. Ea  a fost director economic în cadrul Autorității Rutiere Române. În următoarea perioadă, Ministerul Economiei ar trebui să finalizeze o serie de proiecte cruciale pentru guvernare, cum ar fi Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). În programul de guvernare al PSD se arată că fondul va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, iar  valoarea sa va depăşi 10 miliarde de euro.

Comuniști și tinere speranțe

Vicepreședintele PSD Timiș, Petru Andea a fost numit, recent, secretar de stat la Ministerul Educației. Acesta a fost deputat PSD de Timiş timp de trei mandate, în perioada 2000-2008 și 2012-2016. Despre Andea,  presa a scris că, înainte de 1989,  a fost un cunoscut lider al organizațiilor studenților comuniști. În perioada 1975-1983 a fost președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România (UASCR) pe Centrul Universitar Timișoara (CUT). Între anii 1983 și 1987 a fost secretar al Comitetului de partid pe CUT, iar din 1987 până în septembrie 1989 a îndeplinit aceeași funcție pe Politehnică. În 1995 s-a înscris în Partidul Socialist, care a fuzionat în 2000 cu PSDR, iar în 2001 cu PDSR, formând PSD.

De asemenea, timișoreanul Valentin Korman a devenit, recent,  vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Korman este un apropiat al premierului, fiind consilier personal al lui Grindeanu în perioada în care acesta era președinte al CJ Timiș. Oficiul se ocupă de autorizarea, controlul și monitorizarea tuturor jocurilor de noroc, începând cu Loteria Română, trecând prin agențiile sau site-urile de pariuri. Oficiul a încasat anul trecut din taxele de licenţă şi cele de autorizare a jocurilor de noroc acordate pe tipuri de activităţi suma de 1,18 miliarde lei. 

O fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu în perioada în care era preşedinte al CJ Timiş, Eva-Georgeta Andreaş, se numără printre propunerile Ministerului Energiei pentru posturile de membri provizorii în consiliul de administraţie al Nuclearelectrica. 

Finul a doi parlamentari

Tot din Timiș, însă pe filiera ALDE, provine și Iulian Angheluș, finul fostului senator PNL Tiberiu Prodan, dar și finul de cununie al fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, unul dintre apropiații fostului premier Tăriceanu. Angheluș este acum consilier al premierului Grindeanu.    

Executivul nu vrea desființarea pragului la abuz în serviciu

Guvernul României a trimis la Curtea Constituțională (CCR) un punct de vedere prin care solicită respingerea excepţiei formulate de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodan privind lipsa pragului valoric pentru abuzul în serviciu, preluată de la Ministerul Justiţiei. Excepţia de neconstituţionalitate ridicată la CCR se referă la dosarul în care este judecată alături de Liviu Dragnea, acuzat de abuz în serviciu. Ministrul Justiției a confirmat că punctul de vedere asumat de Guvern a fost întocmit de către instituția pe care o conduce. Întrebat dacă l-a supărat pe Liviu Dragnea punctul său de vedere, Tudorel Toader a răspuns negativ. 

Dincolo de explicațiile ministrului Justiției și justificările sale de natură juridică, acest demers a alimentat speculațiile referitoare la răcirea relațiilor între premierul Grindeanu și președintele PSD, Liviu -Dragnea. Scenariul a fost alimentat de  un interviu acordat de Grindeanu agenției Agrepres. ”Eu ştiu că unii şi-ar dori un cutremur la Palatul -Victoria, dar eu îi asigur că doar lor le fuge pământul de sub picioare. -Guvernul pe care-l conduc e extrem de stabil, are susţinerea PSD, are susţinerea coaliţiei”, a declarat -Grindeanu.  Şeful Executivului a susţinut că se vorbeşte „mult prea repede de remanieri”, în ciuda faptului că Guvernul are o largă susţinere în Parlament.

Grindeanu nu a făcut nicio nominalizare, însă cel care a vorbit despre remaniere a fost președintele PSD, Liviu Dragnea. Președintele PSD a criticat -anumiți membri ai Guvernului, cum ar fi ministrul Justiției, Tudorel Toader sau pe cel al Finanțelor, Viorel Ștefan, vorbind în public despre posibilitatea unei remanieri guvernamentale. Totuși, el a adăugat, precaut, că „nu aleargă pe culoare diferite primul-ministru şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea”, subliniind că pe amândoi îi interesează realizarea programului de guvernare. 

FUNCȚII. Sudul a furat startul

Numirile semnate de Grindeanu în ultima lună de zile, concentrate pe zona Banat, contravin cu situația din prima perioadă a guvernării, când Liviu Dragnea și-a impus apropiații din județele din sudul țării. În această zonă se află baronii fideli ai actualului președinte al PSD. Un exemplu elocvent este cel al senatorului

Paul Stănescu, fost președinte al CJ Olt. Implicat în două dosare penale, Stănescu nu doar că s-a pus la adăpost în Parlament, dar filiala Olt a obținut, la formarea noului guvern,  doi miniștri – pe Florin Iordache (Justiție) și Florin Jianu (IMM-uri), ambii demisionari – plus trei secretari de stat. Printre cei care au avut parte de cele mai multe numiri în prima perioadă a Guvernului Grindeanu se numără secretarul general al PSD, Marian Neacșu (Ialomița), președintele executiv Niculae Bădălău (Giurgiu), Claudiu Manda (Dolj), Adrian Țuțuianu (Dâmbovița) sau Marcel Ciolacu (Buzău).

 

Citește ziarul integral în format .PDF AICI!

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă