12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportGeoana si Mitrea nu scapa de Nastase

Geoana si Mitrea nu scapa de Nastase

Adrian Nastase nu si-a mai dat ieri demisia din PSD, insa i-a strans iarasi la el in biroul de la etajul 4 al Parlamentului pe cei cativa fideli, Rovana Plumb, Ioan Stan, Marin Diaconescu, Ecaterina Andronescu, Petru Daea, Ovidiu Branzan si Ioan Timis, pentru a pune la cale o “platforma” politica pe care sa o promoveze in interiorul PSD.

Concret, oamenii lui Nastase cer sa se organizeze un congres extraordinar si sa fie aleasa o alta echipa de conducere pe baza de motiuni, deoarece actualii lideri ai partidului, spun ei, nu-i mai reprezinta pe membrii PSD. Echipa lui Nastase sustine ca este mult mai numeroasa decat pare la prima vedere, deputatul Ioan Timis declarand ca sunt nu mai putin de 15 deputati in respectivul grup. Rovana Plumb, presedintele Organizatiei de Femei, a criticat lipsa de comunicare intre Geoana, Mitrea si ceilalti membri ai conducerii si a spus ca “este nevoie de o conducere noua si flexibila”, dar si de un proiect politic clar si coerent. Ion Stan a redactat si el o scrisoare deschisa in care ataca actuala conducere si subliniaza necesitatea organizarii unui congres extraordinar in cel mult 45 de zile. Stan, presedinte al PSD Dambovita, spune ca, prin organizarea congresului, s-ar stopa tendintele de slabire a unitatii partidului. El atentioneaza si ca deciziile care ar putea conduce la scindarea formatiunii “genereaza consecinte insurmontabile”, de pe urma carora ar avea de castigat in primul rand adversarii PSD.

Nastase: “Aveti grija sa nu va impiedicati”

Adrian Nastase insa a refuzat sa faca vreo declaratie. El s-a aratat extrem de ironic si malitios cu ziaristii, carora “le-a multumit pentru ca vin in fiecare zi in fata usii sale” si i-a sfatuit “sa aiba grija sa nu se impiedice in cablurile camerelor de filmat”. Mai vocali au fost Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu, care si-au anuntat ieri demisiile din PSD. Eugen Bejinariu i-a trimis o scrisoare deschisa lui Mircea Geoana, in care il acuza pe acesta ca “numai intr-un an de zile, a reusit sa dezmembreze PSD”. Bejinariu a declarat ca “el nu se mai regaseste in actualul PSD”. Pictorul Zamfir Dumitrescu a deschis si el gura, pentru prima data de cand este deputat, sa acuze “inconsecventa demonstrata in ultimul an de conducerea partidului”. Cei doi vor trece, cel mai probabil, la Partidul Conservator, insa in spatele lor, dupa plecare, s-au auzit deja acuzele fostilor colegi. Surse parlamentare sustin ca Eugen Bejinariu nu era nici macar membru al partidului cand a fost instalat de Nastase in functia de secretar general al Guvernului, iar Zamfir Dumitrescu a devenit membru PSD cu doua zile inainte de a fi trecut pe listele parlamentare, plasat tot de Nastase, cu care avea o relatie extrem de stransa, motivata de calitatea lui Zamfir Dumitrescu de presedinte al Uniunii Artistilor Plastici.

Iliescu: “Nastase nu mai vrea sa plece”

Ion Iliescu a fost ieri cel mai vesel pesedist. In timpul sedintei in plen a Parlamentului, l-a chemat langa el in banca pe Adrian Nastase si l-a dascalit indelung. Apoi au plecat impreuna, brat la brat, la sedinta reunita a grupurilor parlamentare ale PSD, unde Mircea Geoana intentiona sa dea un semnal de unitate, ca partidul nu se scindeaza. “Eu l-am incurajat pe Adrian Nastase sa aiba taria sa stea in PSD. Am inteles ca nu mai vrea sa plece, nu-l mai bat asemenea ganduri”, a explicat fericit Ion Iliescu, dupa sedinta grupurilor PSD. Fostul presedinte a precizat ca este de acord cu dorinta lui Nastase de a se convoca un congres extraordinar: “Ideea unui congres extraordinar o impartasim cu totii”. Iliescu a spus ca s-a dat un semnal de unitate si ca presa este vinovata pentru alimentarea starii de tensiune in interiorul partidului: “Presa este parsiva si alimenteaza starile de tensiune pentru ca vrea circ si sange”.

Geoana: “Sper ca Nastase sa se hotarasca la un moment dat”

Mult mai putin incantat de prezenta lui Nastase la sedinta grupurilor parlamentare s-a aratat Mircea Geoana, eclipsat evident de Ion Iliescu, acesta parand a fi deja adevaratul sef al PSD. “Adrian Nastase a participat la sedinta, dar nu a luat cuvantul. Eu nu am discutat cu el, dar sunt convins ca o vom face in perioada urmatoare”, a spus Geoana, usor ironic. Acesta si-a exprimat speranta ca “la un moment dat, Nastase se va hotari ce va face in viitor”. Presedintele PSD nu si-a ascuns nemultumirea provocata de faptul ca grupul de sustinatori ai lui Nastase il ataca si cer congres extraordinar: “Colegii si colegele care l-au vizitat in ultimele zile pe Adrian Nastase au vorbit si in cadrul sedintei. Eu am explicat ca organizarea de motiuni si fractiuni este contraproductiva si sper ca in spatele unei asa-zise platforme nu se ascund alte lucruri. Vom face congres extraordinar la un moment dat, asa cum se cuvine”. Geoana, acuzat de oamenii lui Nastase ca “negociaza in culise cu adversarii politici”, s-a aratat foarte surprins: “Ce adversari politici? Eu nu negociez cu nici un adversar politic”.

Ce ne facem?

Inainte de a participa la sedinta grupurilor parlamentare reunite, Mircea Geoana a avut in Kiseleff o discutie cu secretarul general al partidului, Miron Mitrea, amandoi fiind, evident, nemultumiti de faptul ca Nastase nu si-a mai dat demisia si a hotarat sa ramana in PSD. Cei doi trageau nadejde ca acesta va pleca, insa s-au trezit ieri ca Nastase ramane si, mai mult decat atat, si-a pus sustinatorii sa “toace” actuala conducere in ziare si la televiziuni. Potrivit unor informatii, Miron Mitrea i-ar fi cerut lui Mircea Geoana sa dea dovada de fermitate si sa treaca la un mesaj mai dur impotriva membrilor gruparii Nastase, in speranta ca acestia, iritati, se vor hotari sa paraseasca partidul. Pe de alta parte, studiind cu atentie statutul partidului, gruparea adversa lui Adrian Nastase a gasit o modalitate de a-l “potoli” pe acesta in cazul in care atacurile sale devin prea puternice. Astfel, potrivit statutului, un simplu membru de partid poate fi exclus din PSD de catre organizatia de baza din care face parte fara ca decizia sa mai aiba nevoie de avizul forurilor superioare de conducere. Nastase, fiind un simplu membru in acest moment, poate fi exclus de catre Dan Tudorache, presedintele PSD Sector 1, fara drept de apel.





Nu Basescu l-a convins sa ramana

“Nu eu l-am razgandit pe Adrian Nastase”, a spus ieri presedintele Traian Basescu, referindu-se la mult-vehiculata plecare a acestuia din PSD. Presa a sustinut ca a avut loc o discutie telefonica intre Basescu si Nastase, in urma careia acesta din urma ar fi renuntat la plecarea din partid. Iulia Vaida

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă