16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportGeoana nu renunta la pomeni electorale pentru acordul cu FMI

Geoana nu renunta la pomeni electorale pentru acordul cu FMI

» Mircea Geoana si-a bagat ministrii in sedinte pentru a obtine un punct de vedere comun fata de imprumutul de la FMI. Presedintele PSD acuza in continuare ca PDL, la indemnul lui Traian Basescu, ar fi demarat discutii cu Fondul Monetar International fara consultarea sa.

Mircea Geoana sustine ca Guvernul nu are mandat politic pentru negocierea acordului. Situatia creata da apa la moara disidentilor din partid, care fac presiuni pentru iesirea de la guvernare, cum ar fi Adrian Nastase, fostul premier sustinand totusi incheierea acordului cu Fondul. Liderii PSD, impreuna cu ministrii partidului, s-au intrunit marti seara pentru a lua o pozitie oficiala fata de negocierile cu FMI. Acest fapt, desi Guvernul, din care fac parte si social-democratii, anuntase deja intentia de a incepe discutiile cu institutia financiara internationala. Dupa sedinta PSD, Geoana a anuntat ca va solicita, a doua zi, o intalnire cu partenerii de guvernare in cadrul Biroului de Coordonare a coalitiei inaintea inceperii sedintei de Guvern. Insa ieri presedintele Geoana nu a purtat discutii, timp de doua ore,  decat cu premierul Emil Boc. Iar dupa aceasta intalnire si-a chemat din nou in sedinta ministrii si liderii partidului.

 

Opozitia lui Geoana si a PSD fata de FMI reflecta un interes politic electoral, in contextul alegerilor prezidentiale din toamna. Surse autorizate dau ca sigura preocuparea fata de asigurarea resurselor pentru pomeni electorale pe care liderii PSD incearca sa o forteze. Incheierea acordului pentru imprumut ar insemna insa o politica bugetara de austeritate si renuntarea la o serie de masuri sociale, populiste. Geoana a afirmat, marti seara, ca ar sustine obtinerea unui imprumut de la FMI doar in conditiile in care masurile sociale nu vor fi sacrificate. "Daca va fi nevoie, vom face un acord cu FMI in conditiile si termenii care sa corespunda preocuparilor noastre de a nu sufoca economia, de a nu sacrifica socialul pentru ca riscam sa ajungem la un tratament similar celui de acum zece ani si care e un fel de chimioterapie care nu face bine decat pe termen scurt", a spus Geoana, adaugand ca FMI ar putea sugruma protectia sociala si ar putea condamna Romania "la un nafragiu social".

 

Liderul PSD a mai spus ca regreta faptul ca inceputul discutiilor cu FMI este "in ceata si mister", solicitand PDL mai multa transparenta. Geoana a precizat ca, inainte de a lua un imprumut, e nevoie de un pachet de masuri anticriza. "Un acord poate sa fie eventual o ultima concluzie intr-un pachet de masuri, initiative si de pozitionare publica interna si externa", a spus Geoana. Liderii si ministrii PSD au declarat la unison ca au aflat din presa ca Guvernul PDL-PSD negociaza cu FMI. Cel mai vehement s-a aratat Adrian Nastase, care a gasit un motiv pentru a lovi din nou in Basescu si PDL. "Ceea ce se intampla in aceasta privinta dovedeste inca o data lipsa de incredere si proasta comunicare in interiorul coalitiei", a declarat Nastase. In schimb, acesta a precizat ca un acord cu FMI "nu trebuie sa ne sperie foarte tare", deoarece "am avut deja acorduri si chiar le-am finalizat".

 

Vicepresedintele Liviu Dragnea a afirmat ironic ca i se pare incorect ca un partener de guvernare sa nu discute cu PSD si sa afle din presa. Marian Vanghelie considera ca Basescu se face vinovat de lipsa de comunicare din interiorul Guvernului. "Trebuie in continuare sa gasim candidatul la prezidentiale, nu cu dintii mai tari, dar pe cel mai potrivit, care nu sa-l prinda cu dintii, ci sa-l calce in picioare pe Basescu, asa, in ghilimele, ca sa putem sa finalizam odata cu jocurile astea la televizor", a spus Vanghelie. Chiar si ministrii PSD au declarat ca nu au fost informati de discutiile purtate de Guvern cu FMI. Ministrul IMM, Constatin Nita, a afirmat si el ca nu a stiut de scrisoarea pe care a trimis-o Executivul catre CE prin care se solicita imprumut extern. Detalii despre intalnirea lui Mircea Geoana cu Emil Boc in biroul acestuia de la Palatul Victoria nu au oferit nici unul, nici celalalt.

 

In timp ce Geoana facea ieri declaratii de respingere a imprumutului cu FMI, Comisia Europeana a anuntat ca va oferi Romaniei finantare in vederea ameliorarii situatiei macroeconomice si a sprijinirii sustenabilitatii balantei de plati, se arata intr-un comunicat comun al CE si presedintiei UE.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă