5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportGeoana isi depune mandatul de presedinte al PSD

Geoana isi depune mandatul de presedinte al PSD

Conducerea PSD a stabilit sambata, la intalnirea cu sefii organizatiilor judetene, ca pe 9 decembrie sa fie organizat un congres extraordinar in cadrul caruia sa fie adoptate modificarile statutului partidului. Insa cel mai important rol al congresului va fi acela de a-i reconfirma in functiile de presedinte si secretar general pe Mircea Geoana si pe Miron Mitrea, acestia urmand sa-si depuna mandatul “pe masa” pentru a cere un vot de incredere. In cazul in care votul de incredere este acordat, cei doi si-ar putea prelungi mandatul de conducere cu patru ani, adica pana in 2010, caci statutul va fi modificat astfel incat mandatul conducerii centrale sa fie de patru ani si nu de doi ani, cum este acum.
Aceasta propunere a fost de altfel dezbatuta sambata, presedintele Geoana incercand sa acrediteze ideea ca in 2007 nu va mai exista timpul necesar pentru a organiza un congres cu alegeri, deoarece vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European si, in plus, este posibil sa fie convocate si alegeri anticipate. De altfel, Mircea Geoana a tinut sa dezminta, dupa sedinta cu sefii de organizatii, informatiile potrivit carora ar intentiona sa-si prelungeasca mandatul folosindu-se de modificarea statutului. “Nu este un subterfugiu, o formula pentru prelungirea mandatului actualei echipe de conducere. Acest congres va adopta modificarile la statut. Congresul pentru alegeri va fi anul viitor”, a spus presedintele PSD. Insa, intrebat daca acest congres va avea loc in luna aprilie, cand expira mandatul conducerii, sau mai tarziu, Geoana a fost extrem de evaziv, explicand ca “nu se stie ce se va intampla deoarece anul viitor se anunta a fi unul foarte agitat si plin de evenimente”. Deci, daca va interveni o criza politica sau o runda de alegeri, PSD nu poate risca sa faca alegeri interne. Exista posibilitatea ca aceste date de principiu sa nu fie respectate, in conditiile in care congresul ordinar din 2007 al PSD ar fi decalat sau amanat, in functie de evolutiile de pe scena politica, aceasta, a apreciat Geoana, anuntandu-se “turbulenta”.
In cadrul sedintei de sambata, desfasurata in absenta reprezentantilor grupului de la Cluj, care erau plecati la o nunta, unii lideri din teritoriu au pus problema necesitatii unui congres cu alegeri, avand in vedere aceeasi mult dezbatuta situatie proasta in care se afla partidul, plutind in jurul a 20 de procente in sondaje. Potrivit unor surse participante la intalnire, pentru a linisti spiritele, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a spus ca pe 9 decembrie, dupa adoptarea noului statut, el si Mircea Geoana isi vor depune mandatele pentru a cere un vot de incredere din partea membrilor.
Liderii PSD au discutat si despre “radicalizarea” mesajului social-democratilor in perioada urmatoare, Mircea Geoana apreciind ca dupa 20 octombrie, cand se va formaliza decizia intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, “scena politica va intra intr-o faza de intensa instabilitate politica”. El a spus ca PSD a luat in calcul, in aceasta ipoteza, mai multe variante de evaluare “a scenariilor alternative” care pot aparea in perioada urmatoare, dar nu a oferit si amanunte concrete in acest sens.
Planurile tandemului Geoana-Mitrea ar putea fi insa dejucate de Ion Iliescu si chiar si de catre grupul ardelenilor, care nu privesc cu ochi buni o prelungire a mandatului actualei conduceri nici cu doi ani, nici cu patru ani. Astfel, este posibil ca, folosind exact argumentul lui Geoana, cel referitor la un an 2007 foarte “aglomerat”, sa ceara la Congresul din 9 decembrie sa se faca si alegeri pentru echipa de conducere, dupa regulile statutului modificat, invocand faptul ca partidul trebuie sa intre cu forte proaspete in 2007, tocmai pentru ca sunt asteptate “turbulente politice”. Ion Iliescu a declarat de altfel, dupa sedinta de sambata, ca “o sa fie un congres mai special” si ca “este nevoie de relansarea, revigorarea vietii de partid”.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă