19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportGeneralii lui Geoana: Vanghelie si Grupul de la Olt

Generalii lui Geoana: Vanghelie si Grupul de la Olt

Inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD, convocata pentru luni, si de Consiliul National din septembrie, Mircea Geoana incearca sa-si stranga o "armata" de sustinatori, anticipand un congres pana la sfarsitul anului.

Asaltul baronilor PSD, sefi de consilii judetene, care l-au obligat sa forteze intrarea la guvernare, plus amenintarile Grupului de la Cluj, exprimate la Bran, saptamana trecuta, l-au facut pe Mircea Geoana sa se teama ca pana la sfarsitul anului s-ar putea sa se trezeasca cu un nou Congres in care sa i se puna la bataie functia. Din acest motiv, presedintele PSD a inceput sa-si caute sustinatori, cel putin la fel de vocali si de puternici din perspectiva numarului de voturi intr-un for de conducere ca si clujenii. In urma cu o luna, Geoana a "nasit" Grupul de la Olt, o adunare de cinci organizatii judetene din sud, a carui misiune este sa se constituie ca si contrapondere la Grupul de la Cluj. Liderul Grupului de la Olt este vicepresedintele PSD Ion Toma, devenit peste noapte umbra lui Geoana.
Al doilea "general" in armata presedintelui PSD este Marian Vanghelie, cel pe care l-a impus pe functia de lider al PSD Bucuresti impotriva vointei intregului partid. Acum Geoana forteaza din nou ridicarea in grad a lui Vanghelie, tot cu riscul unui conflict intern, primarul de la sectorul 5 fiind de altfel unul dintre motivele rupturii dintre Geoana si gruparea lui Ioan Rus.

Potrivit unor surse din conducerea PSD Bucuresti, la Consiliul National din luna septembrie, Marian Vanghelie va fi ridicat din nou in ierarhia partidului, urmand sa primeasca rang de vicepresedinte si sa fie cooptat in Biroul Permanent de Conducere. Sursele citate sustin ca Geoana i-a promis lui Vanghelie ca va fi chiar un fel de prim-vicepresedinte, un fel de numarul II in PSD, in calitatea sa de sef al celei mai mari si mai puternice organizatii a partidului. In schimb, PSD Bucuresti trebuie sa faca zid in jurul presedintelui, mai ales in conditiile in care organizatia Capitalei are cel mai mare numar de voturi in cazul unui Congres sau al Consiliului National, foruri in care se poate decide soarta lui Mircea Geoana.
Vanghelie doreste de la Geoana si o garantie privitoare la candidatura sa la Primaria Capitalei, in mai 2008. Primarul de la sectorul 5 si-a pregatit de pe acum campania electorala, insa la nivelul conducerii PSD nu toata lumea priveste aceasta cu ochi buni. Unii dintre liderii PSD nici nu-si ascund opozitia fata de candidatura lui Vanghelie, vicepresedintele Victor Ponta declarand la Bran ca el personal "ar vota mai degraba cu Liviu Negoita, candidatul PD" decat cu Vanghelie, in al carui sector 5 locuieste.

Geoana l-a lasat pe Vasile Dancu sa plece din functia de vicepresedinte al PSD si il inlocuieste pe acesta cu Marian Vanghelie si dintr-un motiv extrem de pragmatic: primarul este principalul sau sponsor. Marian Vanghelie a achitat costurile Congresului TSD din luna noiembrie si ale Congresului PSD din decembrie, costurile manifestarii gigantice de 1 mai, dar a platit si facturile partidului in perioada in care conturile acestuia erau blocate din cauza datoriilor.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă