13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportFuziune si anticipate. Dar si paritate...

Fuziune si anticipate. Dar si paritate…

Democratii au pus din nou pe tapet, in sedinta Aliantei de luni seara, propunerile de organizare de alegeri anticipate si de fuziune intre PNL si PD. Liberalii au evitat sa dea un raspuns, solicitand un prim “semn de buna-credinta” din partea PD, si anume participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.
Discutia despre fuziune a venit in contextul in care liberalii i-au intrebat pe democrati daca este adevarat ca vor sa candideze pe liste separate la alegerile europene. Raspunsul democratului Vasile Blaga a fost, potrivit unor surse din Alianta, unul surprinzator: “Noi, la sedinta de astazi a PD (de luni dimineata – n.r.), am discutat vreme de patru ore despre relatia cu PNL. Am discutat si despre varianta cu listele separate la Parlamentul European. Dar am facut un tur de masa si au fost mai multi colegi care au propus redeschiderea subiectelor alegerilor anticipate si fuziunii”. Democratii promit ca, dupa eventualele alegeri anticipate, tot Tariceanu va fi premier. Daca pana la anticipate nu se realizeaza fuziunea, cele doua partide vor avea paritate pe liste.
Legatura facuta de democrati intre subiecte – alegerile europene-fuziune-anticipate – nu este una intamplatoare. Sondajele de opinie avantajeaza PD si depunerea de liste separate ar insemna, teoretic, un scor mai bun al democratilor. Insa exista o decizie mai veche a Aliantei privind depunerea de liste comune pentru Parlamentul European, bazata pe principiul paritatii. Practic, democratii le-au atras atentia liberalilor ca, daca mai evita subiecte precum fuziune sau alegeri anticipate, vor fi lasati singuri la alegerile europene.
In aceste conditii, Tariceanu le-a spus democratilor ca pozitia liberalilor este aceeasi – si anume ca nu abandoneaza apartenenta la liberalism. Dar Tariceanu a spus ca, inainte de discutarea fuziunii sau a anticipatelor, cele doua parti ar trebui sa aiba relatii mai bune. “In conditiile in care in Alianta au loc tot felul de certuri, e greu sa discutam despre fuziune.” Tariceanu a spus ca, pana la o discutie despre fuziune, PD ar trebui sa dea “o dovada de buna-credinta”, depunerea de liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. El le-a solicitat democratilor sa dea un raspuns intr-o saptamana.
Potrivit surselor citate, liderul PD Emil Boc ar fi precizat ca este “pentru ultima data” cand PD mai vine cu o oferta de fuziune. Termenii fuziunii sunt aceiasi cu cei din iarna lui 2006 – fuziune in regim de egalitate, dar sub PPE.
Teoretic, peste o saptamana, negocierile ar trebui reluate. Totusi, in cursul zilei de ieri, cele doua parti aveau interpretari diferite ale intalnirii din seara anterioara. Liberalii spuneau ca, inainte de discutarea su-biectului fuziunii, asteapta un anunt oficial al PD, prin care democratii sa confirme respectarea deciziei mai vechi privind participarea pe liste comune la alegerile europene. “Cum putem noi discuta anticipate sau despre fuziune daca nici macar nu stim daca vom avea liste comune la alegerile pentru Parlamentul European?”, spunea ieri un lider liberal. Insa democratii spuneau ca nici nu poate fi vorba de asa ceva. “Da, facem liste comune, dar mai intai sa dea ei raspunsul clar cu anticipatele si fuziunea”, spun pedistii. In viziunea PD oferta este “la pachet”. Alegerile pentru PE si fuziunea merg mana in mana cu anticipatele. In viziunea PD, cele doua partide ar trebui sa-si stabileasca principii pentru anticipate (paritate pe liste, premier de la PNL primii doi ani), dar ulterior acestea ar deveni superflue, avand in vedere ca cele doua partide s-ar contopi.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă