Functia de premier ar putea fi pierduta de PNL?!

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, pare sa fi blocat avantul platformistilor lui Stolojan. La intrunirea cu filialele din Muntenia, majoritatea liderilor l-au criticat pe Stolojan. Insa, in paralel, un nou motiv de ingrijorare a aparut ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

16.11.2006 - 00:00
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, pare sa fi blocat avantul platformistilor lui Stolojan. La intrunirea cu filialele din Muntenia, majoritatea liderilor l-au criticat pe Stolojan. Insa, in paralel, un nou motiv de ingrijorare a aparut pentru adeptii lui Tariceanu. Si anume faptul ca in acest ritm Stolojan plus PD ar putea depasi ca numar de parlamentari PNL si sa impuna primul ministru.
Intalnirea cu parlamentarii si liderii de filiale din Muntenia, Oltenia si Dobrogea s-a transformat intr-una de infierare a lui Stolojan. Majoritatea celor care au luat cuvantul au spus ca nu este normal sa se organizeze un congres extraordinar pentru o singura persoana. Ei i-au spus lui Tariceanu ca este anormal sa ii tot fac oferte lui Stolojan si acesta sa puna conditii si au fost de parere ca Stolojan "si-a batut joc de toate invitatiile la dialog".
Cu toate ca intrunirea fusese convocata pentru analizarea propunerii de intoarcere a lui Stolojan, rezolutia finala votata nu face nici o referire la Theodor Stolojan. In opinia liberalilor prezenti la intalnire, in perioada urmatoare se impun "asigurarea stabilitatii si unitatii PNL", precum si "sustinerea conducerii legitim alese la Congres si a Guvernului condus de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu".
De altfel, la finalul intalnirii, Tariceanu a incercat sa minimalizeze problema, afirmand ca intrunirea nu ar fi fost dedicata special problemei Stolojan. Totusi, Tariceanu si-a "reafirmat" totodata disponibilitatea la "dialog fara conditii din partea domnului Stolojan", un dialog care sa se bazeze pe "respectarea valorilor, a identitatilor, a Statutului PNL. El a incercat sa ii puna intr-o lumina proasta pe platformisti". "Din discutii, am constatat ca platforma nu are sustinatori in PNL sau ca asa-zisii sustinatori sunt persoane care au legaturi de afaceri, de prietenie cu cei care sunt initiatorii platformei. Sunt pescuiti de prin judete pentru a da impresia ca exista o anumita sustinere. Din pacate pentru ei, sustinerea nu exista", a conchis Tariceanu.

Calcule febrile...

De asemenea, Tariceanu a sustinut ca multi dintre cei ce s-au grabit sa se exprime in favoarea lui Theodor Stolojan, prin filialele locale, au fost membri PNL, care aveau sentimentul ca nu sunt ascultati pe plan local. Tariceanu a adaugat ca ar fi bine ca liderii locali ai partidului sa le fie acordata mai multa atentie. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu le-a oferit garantii parlamentarilor aflati in dizgratie ca vor primi alte functii.
Preocuparea lui Tariceanu are si o explicatie. Potrivit protocolului Aliantei, primul ministru este desemnat pe baza intelegerii dintre copresedintii Aliantei. Daca ei nu cad de acord, are castig de cauza formatiunea cu cei mai multi parlamentari. In prezent, PNL are cu 23 de parlamentari mai mult decat PD. Insa 12 parlamentari liberali au declarat public ca adera la platforma, ceea ce, in cazul unei colaborari a platformistilor cu PD, ar insemna practic... un avantaj de un parlamentar pentru PD plus ipoteticul PLD. Mai mult, se zvoneste ca numarul parlamentarilor platformisti va creste, chiar daca nu toti cei 30 de deputati si senatori care au solicitat intoarcerea lui Stolojan vor merge la Platforma.

Seniorii liberali il critica pe Stolojan

Seniorii liberali i-au adresat ieri o scrisoare deschisa lui Theodor Stolojan, in care ii reproseaza fostului lider al partidului ca mimeaza dorinta de dialog, se ascunde in spatele unor conditii de neacceptat si este dominat de ura fata de actuala conducere a PNL. "Doriti un dialog, insa prin tot ceea ce spuneti il ucideti inca inainte ca el sa se nasca. Va jigniti interlocutorul inca inainte de a-l saluta si vreti ca asa sa reconstruiti PNL", se arata in epistola semnata de Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Neagu Djuvara, Dinu Zamfirescu, Sanda Negroponte Tatarescu. "Nu am uitat ca ati devenit premier cu girul unei mineriade care a dezonorat Romania si ca in 1996 l-ati sustinut, sub propria semnatura, pe Ion Iliescu. Mult mai greu ne este sa uitam cum v-ati retras in campania electorala, cum v-ati ascuns la Cotroceni, refuzand orice contact cu partidul, cum ati acceptat sa fiti subalternul lui Traian Basescu si conducatorul unui grup de ale carui valori ne indoim", mai spun seniorii.

Citește totul despre:

Comentarii