15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFSN-ul lui Iliescu, relansat sub forma de club

FSN-ul lui Iliescu, relansat sub forma de club

Anuntul venit dinspre apropiatii lui Ion Iliescu, potrivit caruia presedintele de onoare al PSD a infiintat "Clubul de la Bucuresti", un ONG ce va avea o componenta civica si una politica, a starnit reactii contradictorii in PSD.
Mai ales cele ale apropiatilor lui Mircea Geoana, care, in absenta unei indicatii de la centru, s-au ferit sa comenteze oficial creatia fostului sef de stat. Reactiile sunt diverse: de la aceea ca Iliescu avea nevoie de un "club de pensionari", ca pe la partid nu-l prea mai baga nimeni in seama, la supararea ca n-au fost inclusi simpatizanti ai sai, adepti ai stangii moderne. Ieri, avocatii clubului lui Iliescu au intreprins demersurile necesare pentru inscrierea ONG-ului la tribunal, cu statut de asociatie.

Vicepresedintii lui Iliescu sunt fostul senator PSD Razvan Theodorescu, fostul ministru al Muncii Alexandru Athanasiu (cel care a acceptat fuziunea PSDR-ului, condus inaintea sa de Sergiu Cunescu, cu partidul condus de Iliescu si Nastase la acea vreme) si Victor Opaschi (fost consilier prezidential), iar Ionut Vulpescu exercita functia de secretar general. La sedinta de constituire ce s-a desfasurat miercuri au participat fostul premier Adrian Nastase, dar si Marian Saniuta, Valer Dorneanu, Ion Solcanu, Dragos seuleanu, Valentin Nicolau, Tudorel Postolache si Emil Calota. Ionut Vulpescu le-a confirmat jurnalistilor ca acesta este un proiect mai vechi al lui Ion Iliescu. De fapt, dezbaterea despre oportunitatea unui club de stanga a debutat pe blogul lui Ion Iliescu la scurt timp dupa intrarea acestuia in blogosfera.

 

Pentru racolarea adeptilor, Ion Iliescu nu se adreseaza numai personalitatilor active politic, ci si nemultumitilor care nu se regasesc in oferta de pe piata. Iliescu spera sa atraga in jurul miscarii pe toti apropiatii sai, nu si pe cei ai lui Mircea Geoana. Liderul PSD, de altfel, nici nu a fost invitat in Club. Prima tinta este exprimarea unor idei "clare si distincte" legate strict de probleme de actualitate. Ionut Vulpescu neaga faptul ca miscarea ar avea vreo legatura cu sustinerea la alegerile prezidentiale a lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, sprijinit la alegerile locale de gruparea Iliescu, in detrimentul candidatului oficial al PSD, actualul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. In jurul lui Iliescu mai sunt asteptati Miron Mitrea, Corina Cretu, Hildegard Puwak si alti colaboratori apropiati.

 

Surse din PSD ne-au lasat sa intelegem ca noul club este privit cu atentie de liderii centrali, care stiu ca Iliescu nu ducea lipsa de platforme de exprimare social-democrate, el fiind oricand binevenit la intalnirile celorlalte ONG-uri, dar ca dorea, in realitate, sa faca in asa fel incat vocea sa si a apropiatilor sa fie auzita, cu referiri critice fata de actuala conducere a PSD si actuala coalitie de guvernare. Nici asigurarile adeptilor lui Iliescu potrivit carora "Clubul de la Bucuresti" nu se va transforma in partid nu sunt luate in serios, deoarece pesedistii au inca in memorie istoria din 1990 a FSN, Front pe care Iliescu a promis ca nu-l va transforma in partid politic si totusi a facut-o, pentru a participa la alegerile din mai. De altfel, o mare parte din membrii fondatori ai clubului au fost colaboratorii lui Iliescu si in celebrul FSN.

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă