13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFrunda si Ujeniuc spun ca au fost urmariti, nu colaboratori

Frunda si Ujeniuc spun ca au fost urmariti, nu colaboratori

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a constatat ieri la CNSAS ca are cinci dosare de Securitate, din care doua sunt de retea, dar a spus ca a refuzat colaborarea, ca nu are angajament si nici nu a scris note informative, in situatia sa fiind toti liderii UDMR. El a declarat ca a refuzat colaborarea cu Securitatea si ca a dat in trecut doua declaratii, intr-una exprimandu-si refuzul, iar in alta fiind obligat sa scrie ca nu va face publica incercarea de racolare, doar cea de-a doua figurand la CNSAS. Potrivit lui Frunda, cele doua dosare de retea au aparut “pentru ca s-a incercat racolarea, ceea ce nu s-a reusit”. Senatorul a mai spus ca inclusiv persoanele care au refuzat colaborarea cu Securitatea au dosar de retea. El a aratat ca Securitatea a incercat sa-l exmatriculeze in studentie si ulterior sa il racoleze, in 1982-1983, cand era avocat si apara “prea constiincios” martorii lui Iehova si persoane acuzate ca ar fi facut avorturi.
“Nu am nici un angajament, nu am nici o nota informativa scrisa despre absolut nimeni, niciodata. Nu am nici un nume de cod, s-au folosit cinci pseudonime cand se scriau rapoartele despre mine, lipsesc unele declaratii pe care le-am dat. Lipsesc unele documente din perioada cand eram avocat, cand s-au facut presiuni asupra mea, cand aparam martori ai lui Iehova si persoane acuzate de avorturi”, a mentionat Frunda.
El a lansat ideea potrivit careia prin publicarea listei cu politicienii verificati de CNSAS cineva are ceva de impartit cu udemeristii: “Am vorbit cu colegii mei. Din lista celor 29, noua suntem UDMR-isti, nici unul nu a fost informator al Securitatii”.
Frunda a povestit ca in anul 2000, cand era candidat la Presedintie, a primit raspuns in scris ca nu poate sa isi vada dosarul, dar ieri a constatat ca “in dosarele pe care le-am vazut eu nu exista nici un astfel de nume”.
Deputatul PNL Dragos Ujeniuc a declarat, marti, ca are dosar de urmarit, el refuzand colaborarea cu Securitatea, gest care l-a costat schimbarea din functia de presedinte al Judecatoriei Giurgiu.
Si deputatul liberal Dragos Ujeniuc s-a dus ieri la CNSAS pentru a-si consulta dosarul de Securitate, el declarand la iesire ca are un dosar de urmarire si ca a constatat ca “se cheltuiau o groaza de bani ca niste maimutoi de urmaritori si de securisti sa culeaga date” care nu il intereseaza nici macar pe el, cu atat mai putin pe altcineva. El a povestit cum un capitan de Securitate a incercat sa-l racoleze in “1980 sau 1981”, iar raspunsul sau a fost: “Nu, ca nu e de demnitatea mea”. Ujeniuc a aratat ca in 1984 a fost schimbat din functia de presedinte al Judecatoriei Giurgiu, el remarcand acum ca in dosarul sau Securitatea preciza ca nu i-a mai dat aprobare pentru ocuparea acestui post.
Liberalul a mai spus ca a fost suspectat ca in calitate de presedinte al Judecatoriei Giurgiu ar fi detinut secrete de stat, ceea ce a declansat din partea Securitatii o campanie de interceptare a convorbirilor telefonice si de filaj la adresa sa. El a mai spus ca Securitatea l-a urmarit pentru ca il vizita o familie din Germania, atunci cand venea in Romania la rude.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă