Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Frauda prin manipulare

Sambata au continuat, la Centrul International de Presa din Tiraspol, conferintele de presa organizate de diverse asociatii si miscari, toate incercand sa justifice in ultimul moment actiunea de consultare populara. Autoritatile transnistrene au ...

Share

Carol Harsan 0 comentarii

18.09.2006 - 00:00
Sambata au continuat, la Centrul International de Presa din Tiraspol, conferintele de presa organizate de diverse asociatii si miscari, toate incercand sa justifice in ultimul moment actiunea de consultare populara. Autoritatile transnistrene au insistat foarte mult pe langa Executivul rus pentru infiintarea unei sectii de votare la Moscova, insa MAE rus a respins cererea. Centrul International de Presa, condus de Oleg Sapojnikov, serveste cu tehnologie de varf pe cei 120 de ziaristi prezenti. Toate hotelurile din Tiraspol si Bender (Tighina) au fost ocupate.

Componenta grupului de observatori ai referendumului, in numar de 140, din tari CSI, SUA si Europa: cea mai mare delegatie e cea rusa - cinci deputati ai Dumei de Stat, condusi de Serghei Baburin; experti ai Institutului rus al dreptului electoral, condus de Igor Borisov.

Pareri si pareri

Politologul rus Serghei Markov, directorul Institutului de Studii Politice din Moscova, consilier al presedintelui Putin pentru drepturile omului: "Referendumul din Transnistria trebuie sa aiba influenta si asupra alegerilor prezidentiale din 10 decembrie 2006, astfel incat reprezentantii grupului Sheriff sa nu aiba acces la monopolul de putere. Igor Smirnov este exponentul unei suveranitati aspre, pentru ca reprezentantii holdingului Sheriff sunt gata sa mearga la un compromis cu autoritatile de la Chisinau".
De altfel, Igor Smirnov a declarat ca se va pensiona imediat dupa recunoasterea Transnistriei de catre comunitatea internationala. Exit-poll-ul, care a acoperit cele 262 de sectoare electorale, a fost realizat de membrii Miscarii de Tineret "Nasei" ("Ai nostri"), miscare radicala rusa, care au venit cu 100 de corturi si 400 de saci de dormit.
In ziua referendumului s-au instalat in centrul Moscovei si al Tiraspolului doua ecrane mari, pentru legatura directa si afisarea rezultatelor exit-poll-urilor din doua in doua ore. Expertii considera acest fapt ca fiind parte din frauda posibila, prin manipularea directa a alegatorilor. Presedintele comitetului Consiliului Federatiei Rusiei, Vadim Gustov: "Referendumul din Transnistria nu are nici o putere juridica, nici pentru Moldova si nici pentru comunitatea internationala, reactie opusa asteptarilor autoritatilor nistrene. Nistrenii vor sa aplice varianta Kosovo in procesul de recunoastere, lucru greu de crezut. Referendumul nu va da nimic pentru independenta dorita de liderii nistreni. Frontierele recunoscute oficial nu pot fi modificate la dorinta unui grup sau a altuia. De aceea, Consiliul Federatiei a refuzat trimiterea de observatori la Tiraspol". "Transnistria e o gaura neagra pentru bugetul Rusiei", considera Dmitri Oreskin, seful grupului de analize Merkator din Moscova. Moldoveanul Dumitru Braghis considera ca referendumul "este urmarea inaptitudinii autoritatilor de la Chisinau sa reglementeze problema la masa de negocieri. Gestionarea defectuoasa a problemei nistrene ne-a adus mari deservicii".

Diferente semnificative

Tot sambata a avut loc conferinta de presa a grupului de observatori din Kosovo. Se stie ca autoritatile de la Tiraspol au recurs la modelele Kosovo si Muntenegru pentru a dobandi pe cale nonviolenta independenta. Intentia a fost respinsa de comunitatea internationala. Delegatia kosovara a fost compusa din Emelina Kanushi, politolog, si Kurtes Davadja, de la Radio Kosovo, ex-ministru al Informatiilor. Ideea de fond a fost ca problema nistreana poate folosi, in ciuda a numeroase pareri contrare, experienta kosovara a stingerilor de conflicte.
Numarul ziaristilor acreditati la referendumul din Transnistria a ajuns, ieri la amiaza, la 200, cel al observatorilor - 177 din 15 tari - dovedind interesul real pentru evolutia evenimentelor din aceasta zona de conflict inghetat.
Prezenta populatiei la sectiile de votare continua sa ingrijoreze autoritatile, fiind, la ora 12, de circa 34%. Propaganda pro-referendum s-a intetit in cursul zilei, chemand oamenii la votare, dar efectele nu par consistente. Totusi, organizatorii mizau pe atingerea pragului legal de participare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...