Scandal între Băsescu și Ponta, pe tema arhivelor SIPA, la televizor. Fostul premier acuză: Numai Băsescu și Macovei puteau folosi dosarele. Șeful PMP: Îl dau în judecată pe Ponta

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a afirmat, la postul de televiziune B1 TV, că îl va da în judecată pe deputatul social-democrat Victor Ponta

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2017 - 08:49

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a anunțat, la postul de televiziune B1 TV, că îl va da în judecată pe deputatul social-democrat Victor Ponta, după declarațiile lui privind implicarea fostului șef de stat în scandalul desecretizării SIPA. Totodată, Victor Ponta a continuat atacul la adresa senatorului Băsescu, afirmând la postul de televiziune România TV, că Monica Macovei era braţul înarmat al lui acestuia.


Citește și: Mizele din arhiva SIPA. Trecutul procurorului Ponta ar putea fi desecretizat. Reacția fostului premier: Monica Macovei minte de îngheață apele!

SIPA a atins apogeul puterii între 2001 și 2004, când, sub conducerea ofițerului de securitate Marian Ureche și coordonarea ministrului Justiției Rodica Stănoiu, ea însăși colaborator al Securității, ar fi colectat informații despre viața privată a magistraților. 

"Monica Macovei era braţul înarmat al lui Traian Băsescu. Dacă se fac cercetări pe bune poate aflăm ce au citit din arhivă şi cum au folosit pentru a lua decizii împotriva legii. Deocamdată, Macovei e în Universităţile lui George Soroş. Dacă Macovei şi Dănileţ, singurii care au avut acces la arhivă şi dacă au folosit acele dosare să dea decizii împotriva legii am avea un scandal imens. Eu cred că tot o comisie parlamentară trebuie să facă anchetă.

Macovei e un comunist spoit, cu faţă occidentală. Doar părinţii doamnei Macovei au câştigat un proces în care erau chiriaşi împotriva proprietarului. Dacă judecătorul avea dosar la SIPA şi s-a folosit? Băsescu poate să fie sigur că doar la el s-a dus Macovei cu acte din arhivă. Nu cred că s-a dus la Tăriceanu. Macovei şi Dănileţ dacă aveau ceva despre mine, ar fi dat sigur", a tunat Ponta la România TV.

Macovei a susținut că în arhivele SIPA s-ar putea găsi documente care să probeze că fostul premier Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE. „Dovada că Ponta a fost ofițer acoperit? Poate caută cineva și prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA. Ca ministru al Justiției, am desființat SIPA pentru că cercetările arhivei au arătat că SIPA, prin agenții săi, urmărea judecători, procurori sau avocați. În replică, Victor Ponta 

 

"Ştiam de scandalul SIPA, dar doar la nivel de zvon. Nimic concret. Mi s-a spus că au fost Monica Macovei şi Cristi Danileţ acolo şi au luat ce trebuie. Atât. Habar nu am dacă am vreun dosar acolo. Cred că eram prea mic. Eram procuror stagiar atunci. Absolut toate dosarele până în 2001 au fost topite. Nici dacă aş vrea să ştiu ce au scris ăia de mine, nu mai am cum să aflu. Singura finalitate bună ar fi dacă se constată că pe baza unor dosare s-au şantajat judecători şi procurori sau dacă se şantajează şi acum. Pe mine nu mă interesează dacă vreo judecătoare a avut vreun amant. Vreau să ştiu dacă au fost sau pot fi şantajaţi judecători sau procurori", a mai spus Ponta.

Aceste discuții au apărut în urma unui material publicat în EVZ, în care jurnalistul Dan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fst copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, scrie Mediafax. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".Citește și: Reacția SRI, după ce jurnalistul Dan Andronic a acuzat ilegalități privind arhiva SIPA: Nu am avut nicio implicare în gestionarea acestei structuri

Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, luni, că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, ci doar a asigurat antiefracție locația cu sisteme clasice. Reacția vine după ce jurnalistul Dan Andronic a acuzat luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, informează Agerpres.


Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în anul 1997, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare, în mandatul lui Mircea Ionescu Quintus. Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut nu este, însă, cunoscut.Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General, după ce jurnalistul Dan Andronic a susținut că arhiva SIPA ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată

Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, cu privire la acuzațiile lansate de jurnalistul Dan Andronic privind arhiva SIPA, despre care susține căar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, potrivit Mediafax.

Știre în curs de actualizare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...