23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFinantarea partidelor, sub lupa Autoritatii Electorale Permanente

Finantarea partidelor, sub lupa Autoritatii Electorale Permanente

Senatul a adoptat, ieri, in calitate de prima Camera decizionala, cu 81 de voturi “pentru” si nici un vot “impotriva”, noul proiect de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Fata de legea aflata in vigoare, noua formula asigura o mai mare transparenta in ceea ce priveste finantarea formatiunilor politice, chiar daca senatorii au adus numeroase modificari proiectului de baza, venit de la Guvern. Actul normativ a fost cerut cu insistenta de oficialii Uniunii Europene si a fost realizat de Ministerul Justitiei, in colaborare cu Asociatia ProDemocratia si Institutul pentru Politici Publice.
Guvernul a propus si senatorii au fost de acord sa se mentina din forma actuala a legii, ca surse de finantare, cotizatiile membrilor de partid, donatiile si legatele, la care se adauga subventiile de la bugetul de stat si veniturile rezultate din activitati proprii. Modificari substantiale s-au operat insa in ceea ce priveste cuantumul acestora. Ministerul Justitiei a dorit reducerea substantiala a cotizatiilor pe motiv ca aceasta forma de finantare a partidelor presupune un grad mai redus de transparenta, in comparatie cu donatiile care, de la un anumit nivel in sus, trebuie sa fie facute publice. Concret, de la 100 de salarii de baza minime brute pe tara, cat prevede actuala legislatie ca pot plati membrii de partid intr-un an, Guvernul a vrut sa ramana doar 12 salarii de baza minime brute. Senatorii nu au fost insa de acord si la propunerea pesedistului Doru Ioan Taracila si a conservatorului Gavrila Vasilescu au majorat plafonul maxim al cotizatiilor la 48 de salarii minime brute pe tara. In contrapartida la aceasta modificare s-a acceptat insa sa se faca publica lista cu numele membrilor de partid care au platit, intr-un an, cotizatii a caror valoare depaseste suma a 10 salarii minime brute pe tara.

Mai putine donatii “deghizate”

In ceea ce priveste donatiile facute de persoanele fizice sau juridice s-au pastrat limitele maxime din actuala legislatie.
Tot donatii vor fi considerate si reducerile de pret mai mari de 20% din valoarea bunurilor sau serviciilor oferite partidelor politice sau candidatilor independenti. Cu alte cuvinte, “adio” donatiilor mascate!
In ceea ce priveste subventiile primite de partidele politice de la bugetul de stat, s-a modificat modul de acordare a acestora si s-a specificat clar “algoritmul” dupa care ele sa se imparta in cazul aliantelor politice si electorale. Acest ultim aspect a fost promovat cu insistenta atat de senatorii PSD, “fripti” o data cu alianta electorala cu PUR, cat si de liberali, care vad de la o zi la alta cum se modifica, in defavoarea lor, raportul de forte din cadrul Aliantei D.A. Concret, potrivit formei adoptate ieri, in cazul aliantelor politice sau electorale, subventia de la stat se va imparti conform intelegerii existente intre membrii Aliantei iar, in lipsa acesteia, dupa numarul de mandate obtinute.
La nivel global, 75% din suma acordata anual de la bugetul de stat va merge doar la partidele parlamentrare si se va imparti proportional cu numarul de voturi primite. Restul de 25% se va imparti, in functie de voturile primite la alegerile locale, doar partidelor care au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier judetean si de consilieri generali ai Municipiului Bucuresti.
Un candidat pentru Senat sau Camera Deputatilor va putea cheltui pana la 350 de salarii de baza minime brute pe tara, fata de 150 de salarii, cat a vrut Guvernul. Cu alte cuvinte, la nivelul actual al salariului de referinta (de 3.300.000 lei vechi), pentru a ajunge sa piarda vremea sub cupola Parlamentului, fiecare aspirant poate cheltui pana la 1,1 miliarde lei vechi.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă