23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportEuroparlamentarele, la 25 noiembrie

Europarlamentarele, la 25 noiembrie

Guvernul a stabilit, miercuri, ca alegerile pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European sa aiba loc la 25 noiembrie, transmite Rompres.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat asigurari ca Guvernul va lua masuri astfel incat Romania sa treaca acest examen cu bine.

Potrivit lui Tariceanu, organizarea in bune conditii a euroalegerilor inseamna atat asigurarea suportului logistic, cat si crearea cadrului pentru o dezbatere pe fond privind problematica europeana.

Romania va fi reprezentata in PE de 35 de parlamentari. Conform Tratatului de aderare la UE, tara noastra trebuie sa organizeze alegeri pentru PE pana la sfarsitul acestui an.

Premierul a avut, la inceputul acestei saptamani, consultari cu reprezentantii partidelor parlamentare privind organizarea alegerilor, opiniile exprimate fiind apropiate, respectiv desfasurarea scrutinului la sfarsitul lunii noiembrie, social-democratii fiind singurii care au optat pentru 9 decembrie. De la intalnire au lipsit reprezentantii PD, care au motivat ca nu pot participa la un 'simulacru de consultari'.
Astazi, PD si-a exprimat speranta ca alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc cu adevarat la 25 noiembrie, asa cum a aanuntat premierul. 'In final, este important ca avem o data stabilita. Speram ca ea va fi si respectata si nu va mai fi amanata, din cine stie ce alte motive', a declarat vicepresedintele PD Ioan Oltean. El a precizat, insa, ca PD ar fi dorit ca scrutinul sa aiba loc in luna octombrie. Cat priveste lista de candidati, Oltean a precizat ca ea va fi deschisa de Sorin Frunzaverde, pe locurile eligibile urmand sa figureze si 3-4 dintre actualii europarlamentari PD.
La randul sau, PSD sustine ca este pregatit pentru alegerile europarlamentare. Dupa cum a declarat vicepresedintele PSD Victor Ponta, saptamana viitoare, partidul va discuta lista candidatilor PSD la Parlamentul European (PE). Avem sef de campanie – Liviu Dragnea, purtator de cuvant – Cristian Diaconescu si vom avea si o lista cu candidati foarte buni', a spus Ponta. El considera ca PSD, ca partid de stanga, are obligatia fata de grupul socialistilor europeni sa trimita cat mai multi reprezentanti in Parlamentul European.
Partidul Conservator este multumit cu data fixata pentru alegerile europarlamentare, aceasta fiind si data avansata de PC in cadrul consultarilor cu primul-ministru. PC va candida pe liste proprii si spera intr-un procent de 7 %, desi in sondajele de opinie partidul este cotat cu mai putin de 5 procente.
Data anuntata de Guvern pentru alegerile euro-parlamentare este 'acceptabila' si pentru UDMR, a declarat liderul deputatilor Uniunii, Marton Arpad. El a spus ca euroscrutinul trebuia sa aiba loc inainte de 5 decembrie, astfel ca au fost puse in discutie doua variante, 11 sau 25 noiembrie.
'Este acceptabil pentru noi, sper ca este si posibil sa se organizeze la aceasta data', a spus Marton Arpad, subliniind ca, pana in ziua respectiva, UDMR va fi pregatita pentru a participa la aceste alegeri.
La randul sau, PRM sustine ca data alegerilor pentru Parlamentul European, anuntata de Guvern, poate fi convenabila numai in masura in care exista timp suficient pentru asigurarea corectitudinii acestora.
In sfarsit, Partidul Liberal Democrat (PLD) si-a exprimat speranta ca data de 25 noiembrie este definitiva, "iar guvernul Tariceanu nu va repeta abuzul din luna martie in scopul evitarii unui eventual dezavantaj electoral". Intr-un comunicat, PLD afirma ca data stabilita de Guvern este o decizie asteptata de mai multa vreme, "o decizie pe care Partidul Liberal Democrat a cerut-o insistent guvernului Romaniei pe parcursul ultimelor saptamani". In acest context, PLD afirma ca 'blocarea abuziva' a procesului euroalegerilor de catre guvernul Tariceanu in luna martie a creat un 'precedent periculos', conform caruia "un guvern poate interveni nestanjenit in procesul electoral, influentandu-l intr-un mod nepermis".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă