8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportEuroobservatorii romani trebuie sa transmita un mesaj de stabilitate politica

Euroobservatorii romani trebuie sa transmita un mesaj de stabilitate politica

Euroobservatorii PNL si UDMR au declinat invitatia prezidentiala de a se prezenta la Palatul Cotroceni, cu exceptia liberalilor Mona Musca si Nicolae Vlad Popa. Liberalii au taxat convocarea presedintelui Basescu drept "o lectie de dirigentie”. Deputatii Mircea Cosea si Tiberiu Barbuletiu sustin ca invitatia a fost facuta pe baza unei informatii privind un singur grup politic, cel al partidelor europene populare, pe baza unei "asa-zise plangeri” a secretarului PPE, Antonio Lopez. “Daca, asa cum spune domnul presedinte Basescu, Lopez s-a plans ca observatorii romani sunt neimplicati, ineficienti si nu sunt prea optimisti cu privire la aderarea Romaniei la termen, cred ca, cel mai probabil, Lopez cunoaste si se poate referi la observatorii romani populari, al caror secretar este”, a spus Barbuletiu, precizand ca Basescu ar putea sa invite la Cotroceni pentru "o mustruluiala” si pe democrati. Intrebat daca au avut acordul liderului PNL, Calin Popescu Tariceanu, de a nu merge la Cotroceni, Cosea a replicat ca acesta a fost informat. Si euroobservatorii PRM au plecat, dupa aproximativ 10 mi-nute, intrucat la discutii a participat si un fost membru PRM, senatorul Viorel Duca, cel care a fost exclus din randurile partidului. La intalnire au participat si reprezentanti ai PD, PSD, PC, dar si liberalii Mona Musca si Nicolae Vlad Popa. Singurii care au lipsit au fost reprezentantii UDMR. Presedintele Basescu si-a exprimat ieri increderea ca raportul Comisiei Europene din luna mai nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare si va actiona favorabil in vederea stabilirii datei de 1 ianuarie 2007 ca termen definitiv al aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei, cu ocazia Consiliului European din 15-16 iunie. Basescu a precizat ca vor putea exista anumite clauze sectoriale, acestea nefiind insa pasibile sa conduca la activarea clauzei de salvgardare, ci avand ca efect numai conditionari, cu termene fixe, in privinta accesarii finantarilor europene. Seful statului a subliniat importanta ca euroobservatorii romani sa informeze permanent parlamentarii europeni in legatura cu rezultatele si progresele obtinute de Romania in pregatirea pentru aderare si sa contribuie la crearea unei imagini fidele asupra stadiului de indeplinire a angajamentelor. In acelasi comunicat se arata ca presedintele i-a "incurajat pe euroobservatori sa dea dovada de implicare constanta si proactiva in sustinerea obiectivului european al tarii noastre in grupurile parlamentare unde au fost desemnati si in care isi desfasoara activitatea. “Presedintele Basescu a solicitat parlamentarilor din delegatia de euroobservatori sa actioneze pentru transmiterea unui mesaj convinga-tor cu privire la existenta unei stabilitati politice si a unui angajament din partea Executivului propice urmaririi obiectivului de aderare la 1 ianuarie 2007.
Liberalii absenti motivau ieri ca decizia lor se datoreaza declaratiilor sefului statului, care si-a exprimat regretul de a-l fi numit pe Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru. Nici euroobservatorii UDMR nu au participat. “Este felul lui Basescu de a face politica: creeaza probleme, ca apoi sa le gaseasca solutii miraculoase”, a mai comentat deputatul liberal Tiberiu Barbuletiu. El a sustinut ca, in acelasi timp, Basescu s-a razbunat nejustificat pe europar-lamentarii romani pentru esecul Partidului Democrat, care nu a fost primit in Partidul Popular European ca membru cu drepturi depline. "Daca Lopez, asa cum spune Traian Basescu, s-a plans ca observatorii romani sunt neimplicati, ineficienti si as vrea sa citez – culmea – nu sunt prea optimisti cu privire la aderarea Romaniei la termen, cred ca Lopez se poate referi, cel mai probabil, la observatorii romani populari”, a afirmat Tiberiu Barbuletiu.
Liberalii au mai spus ca ei nu sunt responsabili de activitatea lor in legislativul european decat in fata presedintelui partidului, premierul Calin Popescu Tariceanu, si a lide-rului grupului european liberal, presedintele ALDE Graham Wattson, cei doi consultandu-se adesea pe tema prestatiei pe care o au euroobservatorii PNL. “Avem propria institutie de monitorizare a activitatii euroobservatorilor: partidul. Orice alta forma de control este neavenita”, a afirmat si senatorul liberal Mircea Cosea.
In contextul acestor conflicte, cumulate cu disensiunile tot mai mari din interiorul Aliantei D.A., Mircea Cosea a precizat ca ramane de vazut daca euroobservatorii liberali si democrati vor candida la alegerile pentru Parlamentul European impreuna sau pe liste separate, o decizie in acest sens fiind prematura in opinia sa. Adrian Cioroianu a absentat “motivat”, fiind plecat din tara.
In schimb, udemeristii au decis si ei sa boicoteze in bloc reuniunea in cauza, dupa modelul liberal. Potrivit deputatului UDMR Kelemen Hunor: “Euroobservatorii nostri au fost in plen pentru ca era necesar votul lor la ordonanta CNSAS: presedintele Traian Basescu trebuia sa consulte programul Camerei si sa-i invite intr-un moment in care erau disponibili”.

UDMR a absentat "nemotivat” de la Cotroceni

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca nu a existat o decizie la nivelul Uniunii de nepre-zentare a euroobservatorilor maghiari la intalnirea cu presedintele Traian Basescu de la Cotroceni. In plus, Marko Bela a spus ca nu a avut cunostinta de invitatia adresata de institutia prezidentiala celor trei senatori si deputati care apartin UDMR si reprezinta Romania la Parlamentul European.
"Consultarile sunt necesare si binevenite”, a apreciat Marko, adaugand insa ca acestea ar trebui sa aiba loc, in primul rand, cu reprezentantii grupurilor parlamentare.

Apel pentru incetarea disputelor politice

Deputatul PNL Mona Musca a lansat dupa intalnirea de la Cotroceni un apel catre toti factorii responsabili din tara pentru incetarea "disputelor politice sterile si paguboase” pentru coalitie si alianta. Musca a sustinut ca pe mesele parlamentarilor din Parlamentul European a existat un studiu privind situatia politica din tara noastra in care se spunea foarte clar ca in ultimele luni au crescut disputele din interiorul aliantei si ca Romania da impresia ca se apropie de instabilitate politica. "Putem sa dam aceasta impresie”, a spus Mona Musca.
Deputatul liberal a apreciat ca, din pacate, in ultimele luni s-au exacerbat "discutiile sterile si paguboase” in dauna aplicarii programului de guvernare si a promisiunilor facute electoratului. "Fac apel la toti factorii responsabili sa inceteze orice disputa politica, orice galceava si sa se concentreze pe eforturile de aderare la UE”, a precizat Musca, mentionand ca si opozitia este responsabila pentru eforturile pe care le face actualul Guvern pentru aderarea Romaniei la UE.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă