9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportEmil Boc, desemnat premier

Emil Boc, desemnat premier

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi la ora 10.00, ca l-a desemnat pe presedintele PDL, Emil Boc, pentru functia de premier, mentionand ca a facut acest lucru luand in considerare propunerea democrat-liberalilor.

Potrivit presedintelui, Boc este un om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, respectiv acordul de finantare cu UE, BM si FMI.

Basescu a mai spus ca la consultarile de miercuri de la Cotroceni s-a vazut ca unele partide nu au iesit din campania electorala, iar altele au probleme interne. Prin urmare, se vede nevoit sa adopte o solutie pe care o poate asigura in momentul de fata pentru ca Romania sa-si rezolve prioritatea zero: existenta unui Guvern si adoptarea bugetului.

Presedintele a spus ca i-a cerut lui Boc sa-l consulte strict asupra ministrilor care fac parte si din Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT). Totodata, a subliniat ca este responsabilitatea partidelor sa-si desemneze membrii Guvernului.

Ideile principale din declaratia presedintelui Traian Basescu:
    * Ati constatat toti atmosfera in care s-a desfasurat dialogul cu partidele
    * Nu voi mai reveni intr-o sinteza, pentru ca presa a avut ocazia sa preia pe larg pozitiile partidelor
    * Inteleg ca unele partide inca n-au iesit din atmosfera de campanie, altele au probleme interne
    * Ma vad nevoit sa adopt o solutie pe care o pot asigura in momentul de fata pentru ca Romania sa aiba un guvern
    * Am emis decretul de desemnare in functia de premier a dlui Emil Boc
    * Vreau sa stiti si care e programul convenit cu UE, FMI si Banca Mondiala pentru ca Romania sa-si redeschida accesul la resurse de finantare
    * E un program foarte strans, va trebui sa avem Guvern in functiune pe 23 decembrie
    * Guvernul trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la finalul anului, pentru ca pe 4 sau 5 ianuarie, Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe 16 sa avem bugetul aprobat
    * Numai cu bugetul aprobat putem solicita prezenta echipei FMI
    * Cred ca echipa poate sa termine evaluarea intre 20 si 27 ianuarie, pentru ca documentul pentru board-ul Fondului sa fie pregatit
    * Se poate estima ca documentul poate fi aprobat in sedinta FMI din 12 sau 15 februarie, nu e inca sigura data, dar atunci va fi sedinta.
    * Pe data de 17 februarie am putea primi simultan transa a treia, 1,5 milioarde euro si cea de-a patra, 830 miliioane euro.
    * Din suma totala, de 2,3 miliarde euro, jumatate merge la BNR, jumatate la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar
    * L-am informat pe premierul Emil Boc ca este solutia pentru formarea unui nou cabinet si i-am cerut acceptul
    * Sper ca Parlamentul sa dea un raspuns pozitiv acestor urgente pe care le avem
    * De ce ne trebuie foarte rapid un Guvern? In alte conditii, as fi prelungit perioada de tatonari intre partide, dar nevoile de finantare nu ne permit intarzieri, astfel ca astazi am vorbit cu premierul Boc si i-am cerut acceptul pentru desemnare si am discutat acest program convenit in cursul zileui de ieri si definitivat aseara

Boc: Este nevoie "rapid" de un Guvern stabil care sa adopte bugetul si legile de reforma
Liderul PDL Emil Boc a declarat, dupa ce seful statului l-a desemnat sa formeze noul Cabinet, ca este nevoie "rapid" de un Guvern stabil ce va avea ca prioritati adoptarea bugetului, a Legii privind responsabilitatea fiscala, reformarea sistemului de pensii si punerea in aplicare a referendumului, potrivit NewsIn.

"Sunt constient de responsabilitatea imensa ce vine impreuna cu acest mandat. Preiau acest mandat cu pentru a deveni mai popular, ci pentru a face ceea ce trebuie pentru Romania, pentru cei 22 de milioane de romani. Stiu ce avem de facut. In primul rand avem nevoie rapid de un Guvern care sa dea stabilitate tarii", a declarat Boc. Premierul desemnat a spus ca bugetul de stat trebuie asumat rapid de noul Guvern si adoptat de Parlament la inceputul lunii ianuarie, in cadrul unei sesiuni extraordinare.

Boc a declarat ca anul 2010 va fi unul dificil, dar mai bun decat anul 2009 pentru ca economia Romaniei va inregistra o crestere. El a precizat ca trebuie puse in aplicare "imediat" masuri de sprijinire a mediului de afaceri, astfel incat sa fie mentinute locurile de munca. Alte prioritati sunt, potrivit acestuia, adoptarea Legii responsabilitatii fiscale, a Legii reformei sistemului de pensii si aplicarea rezultatului referendumului prin trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

"Cred in parteneriatul institutional corect si in interes public cu presedintele Romaniei, cu Parlamentul Romaniei si cu celelalte autoritati ale statului roman. (…) Cred de asemenea in parteneriatul cu societatea civila, cu biserica, cu sindicatele", a conchis Boc.

 

Declaratii facute de politicieni dupa anuntarea premierului desemnat:

Mircea Geoana (PSD): Alegerea lui Basescu este nefericita

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Emil Boc este o alegere nefericita pentru functia de premier care arata ca noul mandat de presedinte al Traian Basescu poate fi mai rau decat primul.

El a mentionat insa ca prioritara este instalarea unui Guvern pentru adoptarea bugetului.

Geoana a spus ca PSD ramane principala alternativa democratica la actuala putere politica.

El a mai spus ca Boc este considerat de romani unul din cei mai slabi premieri. Geoana a adaugat ca Basescu nesocoteste cu "cinism si aroganta" jumatate din romani prin aceasta desemnare si ca e de parere ca cel de-al doilea mandat al presedintelui va fi la fel ca primul.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca un nou Guvern care l-ar avea in frunte ca premier pe Emil Boc va fi unul care se va baza pe "o majoritate minima si putreda", pe votul "tradatorilor" din randul liberalilor si a social-democratilor, dar si pe o "fraudare" a alegerilor din 2008.
Geoana a declarat ca prin noua desemnare ca premier a lui Emil Boc seful statului "nu a reusit sa gaseasca o formula de evacuare a imensei nemultumiri care s-a adunat in societate, fata de mandatul domniei sale si fata de performanta Guvernului Boc". "Basescu prin aceasta nominalizare a nesocotit rezultatul si realitatea electorala de dupa alegerile prezidentiale (…) Un Guvern care se va baza eventual pe un vot format din tradatori de la alte partide va fi un Guvern care va avea de fapt o majoritate si minima si putreda, pentru ca nu poti sa spui ca ai o majoritate in Parlament de unul, doua sau cinci voturi care au fost cumulate de fapt prin fraudarea alegerilor parlamentare din 2008. La ce asistam acuma este denaturarea sensului votului democratic pentru alegerile parlamentare din 2008", a afirmat Geoana.
Liderul PSD a mai afirmat ca "imensa nemultumire din societate" se va adanci, iar lipsa de solutii, lipsa de majoritate autentica in Parlament si lipsa de solidaritate intr-un moment dificil pe care il va parcurge societatea romaneasca va reprezenta pentru Basescu si pentru Boc "o imensa povara".

Crin Antonescu (PNL): Desemnarea lui Boc este cea mai proasta alegere
Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, a sustinut, joi, ca desemnarea lui Emil Boc pentru a forma un nou Guvern reprezinta "cea mai proasta alegere" avand in vedere criza economica si a precizat ca liberalii vor ramane in opozitie.
"Nu putem avea asteptari spectaculoase de la Emil Boc", a afirmat Antonescu, care a adaugat ca PNL isi mentine pozitia in ceea ce priveste un Guvern impotriva caruia a depus motiune de cenzura.

Calin Popescu Tariceanu (PNL): Desemnarea lui Boc e rezultatul pozitiilor inflexibile ale partidelor, Boc nu e capabil
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca desemnarea lui Boc este rezultatul pozitiilor inflexibile ale partidelor, mentionand ca Boc nu este capabil sa-si asume rolul de premier care sa scoata Romania din criza, fiind necesar un premier neutru, cu experienta.
"Desemnarea lui Boc ca prim-ministru cred ca este rezultatul pozitiilor pe care le-au exprimat partidele si care nu au aratat flexibilitatea necesara degajarii unei solutii de compromis care sa poata duce la formarea unui Guvern de coalitie. Mie mi se pare ca Boc nu este capabil sa isi asume rolul de prim-ministru pentru a scoate Romania din criza, a demonstrat un an de zile lipsa lui de capacitate as spune cronica", a sustinut Tariceanu.
Liberalul a subliniat ca "pentru astfel de vremuri ar fi trebuit un prim-ministru cu greutate, cu pricepere si nu o simpla masina de turuit, care sa preia mecanic fara niciun fel de judecata ceea ce se spune de la partid sau de la Cotroceni".
El a adaugat ca este "ingrijorat si mahnit de actuala situatie", care in loc sa-i redea optimismul, ii adanceste pesimismul cu privire la viitor.
Intrebat cine ar fi acel premier si daca ar fi trebuit sa fie politic sau intependent, Tariceanu a explicat ca ar fi trebuit un premier neutru, Mugur Isarescu fiind un nume foarte bun.
"Eu cred ca in actuala situatia, daca s-ar fi dorit constituirea unei majoritati mai consistente atunci ar fi trebuit un premier neutru, care sa poata sa vina si cu un plus de experienta in plan economic, ceea ce Boc nu a putut sa arate sub nicio forma, si sigur ca unul din numele vehiculate cum era Mugur Isarescu, era foarte bun", a spus liderul PNL.
Intrebat daca se mai poate face ceva in aceasta situatie, Calin Popescu Tariceanu a replicat: "Nu". "Nu. Nu are decat Boc sa faca echipa guvernamentala si sa vina cu ea in Parlament", a conchis Tariceanu. Gheorghe Flutur (PDL): Desemnarea lui Boc, sfarsitul crizei politice, in week-end vor fi negocieri accelerate
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, joi, la sediul central al partidului, ca desemnarea lui Emil Boc in functia de premier inseamna sfarsitul crizei politice in Romania si a precizat ca in week-end vor avea loc negocieri accelerate pentru stabilirea componentei Guvernului.
"Salutam nominalizarea domnului presedinte Emil Boc in aceasta functie de premier desemnat. Am incredere ca pana de Craciun, pana in data de 23, vom avea un guvern titular care sa continue reformele, care sa negocieze cu FMI, care sa lucreze la bugetul de stat si sa recupereze din urma ce este de recuperat, pentru ca au fost cateva luni de criza politica. Eu cred ca aceasta desemnare inseamna sfarsitul crizei politice din Romania", a comentat Gheorghe Flutur anuntul sefului statului.
Despre negocierile care urmeaza pentru stabilirea componentei Guvernului, Flutur a precizat ca premierul desemnat va hotara de acum incolo acest calendar si va face agenda, asa cum este firesc.
"Probabil ca va fi un sfarsit de saptamana putin mai incarcat, cu negocieri accelerate, pentru a putea respecta acest calendar 23 decembrie validarea in Parlament", a mai spus Flutur.

Gyorgy Frunda (UDMR): Cred că se vrea o "satisfacţie constituţională" pentru Boc, suntem disciplinaţi şi îl votăm
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera ca prin desemnarea lui Emil Boc ca premier se doreste sa i se dea acestuia o "satisfactie constitutionala", mentionand ca parlamentarii UDMR sunt "disciplinati" si vor vota Guvernul Boc.

"Parerea mea este parerea UDMR. In echipa aceasta, PDL are numarul mai mare de parlamentari. De aceasta data, desemnarea este constitutionala, adica PDL l-a desemnat pe Boc si acesta a fost propus de presedinte. Cred ca se vrea sa i se dea o satisfactie constitutionala", a spus Frunda.

Senatorul a adaugat ca nu are nicio indoiala ca noul Guvern condus de Emil Boc va trece de Parlament, cu voturile UDMR.

"UDMR il va vota si va intra la guvernare. Suntem disciplinati si vom vota", a aratat Frunda.

Eugen Nicolicea (Independenti): Independentii din Parlament sustin Cabinetul Boc
Cei 24 de parlamentari independenti vor sustine un Guvern condus de premierul desemnat Emil Boc pentru ca este o urgenta si o prioritate de a avea un Executiv si un buget, a declarat viceliderul acestui grup Eugen Nicolicea.

"Noi suntem consecventi si consideram ca urgenta si prioritatea este un Guvern fara de care nu putem sa avem un buget. Vom primi transa FMI dupa ce avem Guvern si buget", a afirmat Nicolicea.

Cezar Preda (PDL): Emil Boc, cea mai buna alegere
Emil Boc este cea mai buna alegere pe care o putea sa o faca presedintele Traian Basescu pentru functia de premier, a declarat joi, vicepresedintele PDL Cezar Preda.

"Impreuna cu presedintele Traian Basescu, Emil Boc s-a dovedit capabil sa demareze reformele intr-o perioada de criza", a afirmat Preda, care a adaugat ca Boc este "un om curat si cinstit".

Varujan Pambuccian (minoritati): Boc este o solutie viabila
Liderul minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat ca desemnarea ca prim-ministru a lui Emil Boc este o solutie viabila si ca grupul sau va sustine Cabinetul propus de acesta.

"Am spus ca o sa sustinem orice solutie care permite depasirea crizei politice si intrarea intr-o situatie stabila", a spus Pambuccian.

El a adaugat ca aceasta nominalizare este o solutie viabila desi Guvernul Boc a fost demis anterior prin motiune de cenzura, deoarece o alta varianta ar insemna "un sir nesfarsit de alegeri anticipate cu aceeasi configuratie politica".

"Suntem in urmatoarea situatie, in momentul de fata, avem niste alegeri prezidentiale castigate, avem o situatie politica in Parlament care poate permite una din doua – sa avem o majoritate fragila asa cum este dar o majoritate care sa permita aparitia unui Guvern sau sa intram in anticipate, iar dupa anticipate sa constatam ca avem aceeasi realitate politica in Guvern, in Parlament si ori continuam cu anticipatele la nesfarsit ori avem un Guvern si incepem sa vedem ce face dupa aceea", a adaugat Pambuccian.

Horea Uioreanu (PNL): Un independent ar fi dus la o majoritate consistenta
Vicepresedintele PNL Cluj Horea Uioreanu a declarat, joi, ca se astepta la o alta nominalizare pentru functia de premier, cea mai buna varianta fiind un independent, in conditiile in care Guvernul va avea nevoie de o majoritate consistenta in Parlament pentru a lua masurile economice necesare.

Uioreanu a declarat ca, in schimb, nominalizarea lui Boc inseamna "o victorie" pentru clujeni.

"Ma asteptam la o alta nominalizare, a unui premier independent, nu a lui Emil Boc. Un independent ar fi putut asigura o majoritate consistenta in Parlament pentru luarea masurilor necesare iesirii din criza economica. Asa, Guvernul va sta pe muchie, la cheremul unor transfugi, si vor fi probleme, in timp ce Romania avea nevoie de o puternica sustinere parlamentara pentru Executiv. Desemnarea lui Boc este doar o victorie pentru clujeni", a spus vicepresedintele PNL Cluj.

Potrivit lui Uioreanu, presedintele Traian Basescu si-a asumat nominalizarea lui Boc, desi guvernarea acestuia a fost "cea mai dezastruoasa de pana acum".

Bogdan Ciuca (PC): PC ar fi preferat un premier independent, cu expertiza economica
Partidul Conservator ar fi preferat un premier independent cu expertiza economica, a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.

Potrivit acestuia, desemnarea lui Emil Boc pentru functia de premier este una fara surprize, numele fostului si actualului prim-ministru fiind vehiculat inca de miercuri.

"Partidul Conservator ar fi preferat un premier independent, cu expertiza economica si care sa coaguleze in jurul sau toate fortele politice sau cel putin o majoritate parlamentara consistenta. Ramane ca experientele politice de pana acum sa fie invatatura de minte si pentru partide si pentru premierul desemnat si sa putem depasi din postura opozitiei sau din postura de partide aflate la putere perioada grea ce va urma", a subliniat deputatul Bogdan Ciuca.

Daniel Buda (PDL): Sunt convins ca Boc va duce corabia Romania peste apele involburate ale recesiunii
Presedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, considera ca nominalizarea lui Emil Boc ca premier este o "garantie a continuarii reformelor statului in Romania", declarandu-se convins ca "Boc va duce aceasta corabie care este Romania peste apele involburate ale recesiunii economice".

Buda a declarat ca este convins ca Boc va reusi sa ia acele masuri astfel incat, la finalul anului viitor, romanii sa traiasca mai bine ca in 2009.

"Desemnarea lui Emil Boc ca premier este o garantie a continuarii proiectelor incepute si a reformelor statului in Romania. Sunt convins ca Emil Boc va duce aceasta corabie care este Romania peste apele involburate ale recesiunii economice si sunt convins ca, la finalul anului viitor, romanii o vor duce mai bine ca in 2009", a spus Buda.

Liderul PDL Cluj a subliniat ca nominalizarea lui Enil Boc ca prim-ministru s-a datorat si voturilor pe care clujenii si ardelenii le-au dat lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale.

Ludovic Orban (PNL): Am banuit ca premierul va fi Boc, Basescu arata din nou ca e presedintele camarilei portocalii
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca a banuit ca Boc va fi desemnat de presedinte ca premier, mentionand ca Traian Basescu arata din nou ca nu e presedintele tuturor romanilor, ci doar al "camerilei portocalii".

"Vai biata tara, pe mana cui a incaput? Basescu arata din nou ca nu este presedintele tuturor, ci e presedintele doar al camarilei portocalii", a sustinut Ludovic Orban.

Intrebat daca a stiut ca Emil Boc va fi desemnat, Orban a replicat: "Am banuit".

Valeriu Zgonea (PSD): Desemnarea lui Boc drept premier arata ca Parlamentul nu exista pentru Basescu

Secretarul general adjunct al PSD Valeriu Zgonea a declarat, joi, pentru Mediafax, ca desemnarea lui Emil Boc drept premier de catre seful statului arata ca pentru Traian Basescu Parlamentul nu exista.

"Prin desemnarea lui Emil Boc Traian Basescu spune «Parlamentul nu exista, nu ma intereseaza, atata timp cat exista parlamentari pe care sa ii cumpar la bucata, o sa-i fac sa devina independenti». O sa fim o tara cu independenti, si cu un singur om ales de popor-Traian Basescu", a aratat deputatul PSD.
Zgonea considera regretabil faptul ca Basescu arata "respect zero fata de Parlament".

Ilie Sarbu (PSD): Ma asteptam la aceasta numire

Presedintele PSD Timis, Ilie Sarbu, a declarat, joi, dupa desemnarea lui Emil Boc de catre Traian Basescu drept premier al Romaniei, ca se astepta la aceasta numire inca din campania electorala si ca "ramane de vazut" daca noul cabinet va fi validat de Parlament.

"Putea sa propuna pe altcineva? Eu cred ca nu. Ma asteptam la aceasta numire, am spus-o inca din campania electorala", a spus Sarbu.

Intrebat daca noul cabinet are sanse sa fie validat de Parlament, Sarbu a replicat: "Asta ramane de vazut, ce majoritate au".

 

Declaratiile au fost citate de agentiile de presa Mediafax si Agerpres.

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă