13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportElmar Brok avertizeaza ca aderarea Romaniei la UE ar putea fi periclitata

Elmar Brok avertizeaza ca aderarea Romaniei la UE ar putea fi periclitata

O echipa de specialisti ai Human Rights Watch (HRW) se ocupa strict de Romania si Polonia, incercand sa afle daca in aceste tari au existat centre de detentie ale CIA, a declarat, intr-un interviu acordat Delta RFI, purtatorul de cuvant al organizatiei pentru drepturile omului, Vanessa Saenen.
“Daca autoritatile romane nu au nimic de ascuns, inseamna ca nu au nimic de pierdut daca deschid o ancheta proprie (…). Pentru mine e putin confuz, pentru ca, din moment ce oficialii romani sunt asa de siguri ca nu exista nimic pe teritoriul lor, de ce nu sunt mai cooperanti?”, a spus Saenen. Ea a precizat ca o echipa de specialisti ai HRW verifica rutele de zbor, dar incearca sa afle si daca au existat centre CIA in Romania si Polonia. Mai mult, potrivit “El Pais”, HRW ar detine informatii cu privire la zborurile efectuate, in 2003 si 2004, de avionul de tip Boeing 737, cu numarul de inmatriculare N313P, utilizat de CIA si care a aterizat in Romania si Polonia. HRW sustine ca Boeingul a decolat de la Kabul (Afganistan), la 22 septembrie 2003, avand ca destinatie aeroportul Szymany (Polonia). Acelasi avion ar fi aterizat a doua zi pe aeroportul militar Mihail Kogalniceanu (Romania), de unde a plecat catre Maroc si, ulterior, spre Guantanamo.
In acelasi timp, europarlamentarul conservator german Elmar Brok a avertizat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi “periclitata” in cazul in care se va dovedi ca pe teritoriul Romaniei exista centre de detentie ale CIA. Publicatia “M’rkische Allgemeine Zeitung” a scris ca o lista a miscarilor aeriene neelucidate, aparuta vinerea trecuta, confirma ca in ultimul timp au existat mai multe zboruri intre Kabul, Guantanamo si Romania. In legatura cu presupusele inchisori secrete ale CIA, “M’rkische Allgemeine Zeitung” il citeaza pe Brok spunand ca, daca se va confirma ca Romania a colaborat cu CIA, aderarea la UE in 2007 va fi pusa din nou in discutie, in ciuda tuturor acordurilor.
Pe de alta parte, scandalul centrelor de detentie secrete si al zborurilor suspecte ale CIA ia amploare. Ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildirim, a confirmat, sambata, faptul ca un avion, prezentat de cotidianul “Hurriyet” ca fiind al CIA, a aterizat la Istanbul saptamana trecuta, informeaza AP. “A existat o solicitare de aterizare din motive tehnice (…). Avionul nu transporta pasageri, la bord aflandu-se doar echipajul”, a precizat Yildirim.
Ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a prezentat comisiei de politica externa a Congresului spaniol o lista cu avioanele care au facut escala in Spania si asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi fost folosite de CIA pentru transportul de prizonieri. Pe lista figureaza si un zbor cu destinatia Bucuresti, dar Moratinos spune ca zborurile n-au incalcat nici o lege.

Iliescu: Problema inchisorilor este “diversiune”

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca mult vehiculata problema a unor presupuse centre de detentie ale CIA pe teritoriul tarii noastre nu este altceva decat o “diversiune”. El a subliniat nu doar ca “nu a existat o astfel de propunere pentru factorii romani”, dar “nici macar nu s-a deschis aceasta problema”. Pentru a fi mai convingator, fostul sef al statului a avansat ipoteza ca intregul scandal s-ar datora unei “dispute” interne a SUA. “O disputa in plan american a acestor probleme si apar si victime colaterale”, a mai spus Iliescu. Fostul presedinte a adaugat ca “daca s-a facut ceva s-a facut pe sest, fara cunostinta noastra” si i-a atacat pe cei care marseaza la ideea inchisorilor CIA in Romania. “Sunt la noi oameni care cupleaza la asa ceva din demagogie politica”, a concluzionat Iliescu.

Nicolai sustine ancheta parlamentara

Senatorul PNL de Cluj, Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Senat, cere infiintarea unei subcomisii parlamentare care sa ancheteze existenta pe teritoriul Romaniei a unor centre de detentie utilizate de CIA. Ea a declarat, ieri, ca autoritatile romane trebuie sa dea dovada de transparenta in acest caz si sa procedeze la o investigatie pentru a nu exista suspiciuni. “Suntem obligati sa dam dovada de transparenta si de deschidere si sa procedam la deschiderea unei investigatii”, a afirmat Nicolai. Ea sustine ca, personal, nu crede ca aceste centre au existat pe teritoriul Romaniei, “dar este foarte posibil ca avioane utilizate de CIA sa fi tranzitat sau sa fi aterizat pe teritoriul tarii pentru diverse activitati”.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă