21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportEficiență maximă în Parlament: Cei 17 candidați la CNCD au fost audiați...

Eficiență maximă în Parlament: Cei 17 candidați la CNCD au fost audiați în 34 de minute

Cei 17 candidați pentru un loc în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au fost audiați în Comisia Juridică și de Drepturile Omului timp de 34 de minute. Mai exact, fiecare candidat a fost informat că are la dispoziție două minute ca să își expună activitatea profesională și competențele.

În urma acestor audieri, au primit aviz favorabil trei candidați susținuți de PSD, o candidată susținută de PNL, candidatul UDMR și un independent.

Citește și: Nou scandal pe tema audierii candidaților la CNCD

Astfel, actualul președinte al CNCD, Asztalos Csaba (UDMR), Claudia Sorina Popa, actuală membră a CNCD (PNL), precum și consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Petre Florin Manole (PSD), Luminița Gheorghiu și Cristian Jura (PSD), dar și independentul Dragoș Tiberiu Nițu se află pe primele șase locuri pentru un mandat în Colegiul Director al CNCD.

Practic, la audierile de marți din Comisii, fiecare candidat a avut la dispoziție două minute pentru a-și rezuma activitatea și a convinge parlamentarii de competențele lor.

PNL acuză PSD că ”nu a respectat înțelegerea”

Deputata liberală Cristina Pocora a declarat, după audierea candidaților în Comisii, că PSD nu și-a respectat cuvântul: ”Nu ați respectat înțelegerile așa cum nu respectați nici cuvântul și nici înțelegerile cu cetățenii României, de accea am dorit să marchez această nouă șmecherie marca PSD și la alegerea membrilor consiliului CNCD”.

Pe de altă parte, atrage atenția președinta APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, este clar că a existat o înțelegere între PSD și PNL pentru alegerea candidaților în Colegiul Director, în urma declarațiilor Cristinei Pocora.

Citește și: Controversele continuă la CNCD: Doi independenți și o candidată a PNL, contestați de ONG-uri

Și profesoara universitară Oana Băluță, una din candidatele propuse de Coaliția Anti-discriminare, a criticat modul în care a fost organizată ședința, acuzând ”algoritmul politic” și ”nepotismul”. Ea a obținut 19 voturi și s-a clasat pe locul 8, în timp ce, prin comparație, una din candidatele PNL, Vichi Ștefania Stoican, cu o experiență de muncă mai ales în domeniul inspecției în Controlul Cazanelor, a obținut un punctaj mai mare.

Cine sunt candidații de pe lista scurtă

Csaba Asztalos este actualul președinte al CNCD și este la al doilea mandat în această funcție. El a mai fost membru al Colegiului Director al CNCD, între 2002 și 2005. A fost consilierul lui Marko Bela, în calitatea acestuia din urmă de viceprim-ministru, din ianuarie până în aprilie 2010, în domeniul combaterii discriminării şi protecţiei minorităţilor naţionale, precum şi în calitatea de preşedinte al UDMR, din 1999 până în 2002. Asztalos a fost şi consilier al preşedintelui-director general al Rompetrol, între 2001 şi 2005. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea şi este doctor în drept al Universităţii Bucureşti.

Claudia Sorina Popa este membră în Colegiul Director. Ea a lucrat, din aprilie 2010 până în ianuarie 2012, la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, ca director programe şi strategii accesare fonduri eropene şi ca cercetător. A mai lucrat ca expert consultant implementare proiect la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, secretar de stat în Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) din Ministerul Muncii, consultant financiar la o bancă şi cadru didactic la Colegiul Naţional “Samuil Vulcan” din Beiuş. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii “Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca şi s-a specializat ulterior în pedagogie la Universitatea din Oradea.

Petre Florin Manole este consilier al ministrului delegat pentru Dialog social, consilier local în sectorul 5 şi blogger. De asemenea, a lucrat pe relaţii publice şi implementare de proiecte pentru mai multe ONG-uri, precum Centrul Romilor pentru Politici Publice, Partida Romilor Pro Europa şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună”. Este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Citește și: Un candidat la CNCD, arestat, după ce a fost prins când lua 500 de lei șpagă. Reacția organizației care îi susține candidatura

Luminiţa Gheorghiu este membră în Colegiul Director din 2010. A ocupat, printre altele, funcţiile de consilier la Camera Deputaţilor (2013 – 2014, 2008 – 2012), senator (2008), vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap (2003 – 2005), secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (2001 – 2003) şi consilier local în sectorul 5 (1996 – 2001). A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi este doctor în ştiinţe juridice. Ea a fost decorată cu Steaua Românei în grad de Cavaler, în 2002

Cristian Jura a fost președinte al CNCD între august 2002 – noiembrie 2003 şi este membru în Colegiul Director din aprilie 2010. Este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir”, din 2014, şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, din 2004. A fost secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice (2003 – 2005) şi director al Direcţiei pentru Armonizare Legislativă a (2001 – 2002), precum și expert parlamentar (1997 – 2001 şi 2005 – 2010).

Dragoş Tiberiu Niţă este coordonator de proiecte culturale în Institutul Cultural Român, din 2013, şi coordonator de program în subcomisia de ştiinţă a Comisiei Naţionale pentru UNESCO, din august 2014. A mai fost membru în Colegiul director al CNCD în perioada 2007 – 2012, din 2010 fiind şi vicepreşedinte al consiliului. A mai fost consilier în Ministerul Educaţiei, în 2012 şi 2013, în Autoritatea Naţională pentru Tineret a Guvernului (2003 – 2007) şi director general în Ministerul Tineretului şi Sportului (2001 – 2003).

Dilema candidaților: Cine va fi audiat în plen?

”Teoretic, votul din Comisii este consultativ. Practic, însă, nu știm dacă în plen se va trimite lista scurtă cu cei șase candidați sau lista cu cei 17 candidați, împreună cu un raport al Comisiilor”, a explicat președinta APADOR-CH și una din liderele Coaliției Anti-discriminare, Nicoleta Andreescu.

Tototodată, ea a arătat că nici măcar nu se știe când va fi votul în plen, ”s-ar putea chiar mâine”.

Citește și: Paradoxuri în candidaturile la CNCD: 18 candidați pe șase locuri. Printre ei, o fostă inspectoare la Controlul Cazanelor, un activist care a negat Holocaustul și un consilier arestat pentru luare de mită

De altfel, și Oana Băluță a precizat că speră ca votul în plen să fie unul după conștiință și să fie trimisă în plen lista cu toți cei 17 candidați.

Ce spune legea

Conform Ordonanței de Urgență 137/2000, art.24, în urma audierii candidaților, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, iar candidaturile se aprobă cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

Până la ora publicării acestei știri, nu am primit răspuns de la Parlament pe tema orei sau zilei în care va fi convocată ședința pentru votarea candidaților la CNCD.

Citește și: Cine va conduce lupta antidiscriminare în România. Pe cine vor ONG-iștii și pe cine susțin partidele

Amintim că trei candidaturi la CNCD – privind doi independenți și o propunere PNL – au fost contestate de Coaliția Anti-discriminare, pe motivul discursurilor publice discriminatorii și lipsei de competență. Un alt candidat a fost arestat preventiv, după ce a fost prins luând mită chiar pentru a scăpa o persoană sancționată de CNCD.

Cele mai citite

Armata israeliană l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah

Armata israeliană (IDF) a anunţat că l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah în urma unui atac aerian efectuat marţi, relatează The...

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

Boris Becker, despre Simona Halep: „Cred că tenisul mondial are nevoie de ea”

Fostul mare jucător german Boris Becker, prezent, marţi, la Bucureşti, la premiera filmului documentar Nasty, a declarat că tenisul mondial are nevoie de Simona Halep. „Mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă