16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportEfectul Varujan

Efectul Varujan

Tariceanu, dublat de un presedinte executiv

Tot mai multi liberali sunt nemultumiti de prestatia lui Calin Popescu Tariceanu. Picatura care a umplut paharul a fost modul in care a negociat cu presedintele Traian Basescu si nominalizarea lui Varujan Vosganian pentru functia de comisar european. La sedinta de ieri a liberalilor, s-a propus infiintarea functiei de presedinte executiv care sa preia o parte din atributiile lui Tariceanu. Favorit la aceasta functie pare sa fie Crin Antonescu.

Criza din interiorul PNL, generata de faptul ca propunerea lui Varujan Vosganian nu a avut succes la Bruxelles, s-a accentuat in cursul zilei de ieri la Delegatia Permanenta.
Timp de cateva ore, liberalii au avut dispute in spatele usilor inchise.
Varujan Vosganian a cautat explicatii pentru nereusita de la Bruxelles, explicandu-le colegilor ca ar fi fost “lucrat” de democrati, care ar fi incercat sa-i saboteze sansele prin intermediul popularilor europeni. Totusi, Vosganian a evitat sa explice, daca a fost blocat de PD, care sunt relatiile sale la nivel personal, cu care se mandrise anterior in partid pentru a obtine nominalizarea. De asemenea, si PSD ar fi contribuit, prin intermediul social-democratilor europeni, la blocarea numirii sale.
In acest context, s-au inmultit reprosurile la adresa lui Tariceanu, in special din partea liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu, si a sefului liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, dar si a vicepresedintelui PNL, Dan Radu Rusanu. Ei au criticat “trocul” pe care Tariceanu l-ar fi facut cu Traian Basescu. Acestia i-au reprosat lui Tariceanu ca a cedat Ministerul Apararii fara sa primeasca, in realitate, garantii din partea presedintelui Basescu ca popularii europeni il vor sprijini pe Vosganian. Opinia nemultumitilor a fost ca Tariceanu trebuia sa-i ceara lui Teodor Atanasiu sa demisioneze doar dupa ce se dovedea ca PD il sprijina pe Vosganian in fata oficialilor europeni. Opozantii lui Tariceanu au fost de parere ca el “neglijeaza” soarta PNL. Crin Antonescu i-a cerut lui Tariceanu sa adopte o atitudine mai dura fata de presedintele Basescu.
Vicepresedintele Dan Radu Rusanu a desavarsit atacul la adresa lui Tariceanu. El a propus introducerea functiei de presedinte executiv care sa preia o parte din atributiile presedintelui. Justificarea ar fi ca presedintele partidului nu ar avea timp suficient sa se ocupe de partid.
Mai mult, sustin opozantii lui Tariceanu, acesta, in calitate de prim-ministru, nu poate ataca suficient de dur PD. La randul sau, senatorul Norica Nicolai a pledat si ea pentru infiintarea functiei de presedinte executiv. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a sustinut ca, daca se pune problema unor schimbari la varful PNL, sa se opereze modificari pentru toate functiile, inclusiv cele de vicepresedinte. Olteanu a adaugat ca pentru astfel de miscari ar fi necesar un congres extraordinar. Nu s-a luat o decizie privind organizarea unui congres extraordinar, desi unii liberali erau de parere ca numai in acest cadru se pot rezolva problemele.
Teoretic, ieri, liberalii trebuiau sa voteze strategia partidului, dar acest lucru nu s-a intamplat, discutia fiind amanata pentru astazi. Tot astazi urmeaza sa se discute si propunerea lui Ludovic Orban ca reprezentantii PNL in conducerea Aliantei sa fie alesi prin vot secret de catre Delegatia Permanenta. De fapt, in culise se vorbea ca in acest fel PNL va trimite la sedintele Aliantei oameni precum Crin Antonescu sau Ludovic Orban. De altfel, Ludovic Orban a mai facut parte din CNC-ul Aliantei, organism din care Tariceanu l-a retras, la solicitarea PD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă