13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportDrumul proiectului Roşia Montană de la senatori la procurori

Drumul proiectului Roşia Montană de la senatori la procurori

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat ieri, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General. „Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când ­s-au făcut transferurile şi ­până ­astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus ­Sârbu.

„Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la persoane, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace”, a mai declarat Ilie Sârbu.

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România mai primise un alt raport negativ şi din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat că proiectul de act normativ nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi a propus respingerea acestuia.

„Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul”, se arată în raport.

Senatul a adoptat cu 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă