Dragnea, despre candidații pentru Curtea de Conturi: Nu sunt membri PSD sau ALDE. Sunt colegi din partid supăraţi pe mine

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat în plenul Parlamentului, înainte de a se da votul privind cele şase mandate la conducerea Curţii de Conturi, că niciunul dintre cei propuşi nu este membru PSD sau ALD

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 11.10.2017 - 17:01

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat în plenul Parlamentului, înainte de a se da votul privind cele şase mandate la conducerea Curţii de Conturi, că niciunul dintre cei propuşi nu este membru PSD sau ALDE, adăugând că există colegi care sunt supăraţi că aceste propuneri de candidaţi nu au fost discutate în partid, scrie Hotnews.

"Eu zic să lăsaţi o instituţie care vă este foarte dragă să facă acuzaţii pe bandă rulantă, că o face foarte bine. Am ascultat cu atenţie aceste luări de cuvânt inclusiv că candidaţii nu au fost lăsaţi să răspundă. Înţeleg că ceea ce am susţinut noi - că această instituţie să nu mai fie politizată nu e bine.

Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din câte am înţeles dacă era o negociere politică bineînţeles că tot de la această tribună probabil că aceleaşi personaje spuneau că PSD a luat Curtea de Conturi, punând un preşedinte sau un vicepreşedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt două posturi libere de consilieri. Nu  cred că cineva oprit pe cineva să-ţi depună candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare.

Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum dragi colegi asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să va spun ceva - cel mai important lucru este că aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică.

Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD - că să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important că ei să înţeleagă - şi asta îi rog - depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi" a spus Dragnea.

Parlamentul se reuneşte, miercuri, pentru a desemna noua conducere a Curţii de Conturi, pentru a cărei preşedinţie primit avizul favorabil al comisiilor de buget-finanţe Mihai Busuioc, actualul secretar general al Guvernului.

Comisiile reunite de buget-finanţe au validat, marţi, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, Busuioc afirmând că în cadrul instituţiei ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice.

Mihai Busuioc, actualmente secretar general al Guvernului, a declarat, marţi, în cadrul şedinţei în care a fost audiat de către comisiile parlamentare, că în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice.

"Cred că suntem cu toţii de acord că este absolut necesar să înfiinţăm o direcţie care să aibă rol de îndrumare a autorităţilor publice. Acest rol de îndrumare a existat şi înainte, prin anii '90, în activitatea Curţii. Odată cu modificarea Legii Curţii de Conturi, când activitatea jurisdicţională a trecut la instanţele judecătoreşti, acest rol a fost pierdut.

Este o fugă o de responsabilitate a funcţionarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate şi absolut toate instituţiile din România ar trebui să se deschidă şi să existe o Direcţie de îndrumare, nu de consultanţă, pentru că legea interzice consultanţa", a declarat Mihai Busuioc.

Candidatura lui Mihai Busuioc a fost validată 18 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi o abţinere.

Comisiile reunite au validat şi candidatura lui Dan Lucian Vlădescu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, a lui Nicu Marcu pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi a lui Florin Tunaru, care a candidat la funcţia de vicepreşedinte cadrul Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi.

Luni, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, au avut o discuţie pe tema desemnării conducerii Curţii de Conturi. „I-am spus domnului preşedinte Tăriceanu decizia noastră - şi o susţine şi dumnealui – noi nu vom vota niciun membru de partid, pentru că am spus de la început că nu vrem să politizăm Curtea de Conturi şi din acest motiv nici eu nici dumnealui nu am fost de acord să începem negocieri pe marginea locurilor vacante de la Curtea de Conturi”, a spus Liviu Dragnea, imediat după întrevedere.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a precizat, marţi, că secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este potrivit pentru şefia Curţii de Conturi, el arătând că acesta nu este membru de partid şi că PSD a afirmat public că la Curtea de Conturi vor merge „tehnocraţi”. „Sigur. Mihai Busuioc este secretarul general al Guvernului, a fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, e un om cu experienţă vastă şi e potrivit (...) Observaţi că, la Curtea de Conturi, noi (PSD, n.r.) nu am susţinut niciun om politic. Am spus că vor merge acolo tehnocraţi, pentru că nici Busuioc, nici altcineva nu sunt membri de partid”, a spus Bădălău.

Întrebat dacă Busuioc şi Florin Tunaru, fost vicepreşedinte al ANAF, sunt „tehnocraţii lui Dragnea”, Bădălău a răspuns: „Asta e interpretarea dumneavoastră”.

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...