2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportDosarele diplomatilor au ajuns la CNSAS

Dosarele diplomatilor au ajuns la CNSAS

Colegiul Dosarelor a preluat, in a doua jumatate a lunii mai, dosare de la SRI, SIE si MAI, urmand sa mai primeasca dosare de la MApN si de la Ministerul Public.
Potrivit unui comunicat al CNSAS, in perioada 15-26 mai, Consiliul a a primit de la SRI 393 metri liniari de arhiva, din care 210 metri sunt dosare de informatori, din categoria celor clasificate anterior la categoria sigurantei nationale, precum si un numar de aproximativ 125.000 fise de cartoteca.
Preluarea va continua si in saptamanile urmatoare, urmand ca, in data de 1 iunie, sa fie predata CNSAS baza de date automata a fostei Securitati, din cadrul fostului Centru de Informatica si Documentare (CID), ceea ce va permite identificarea rapida a tuturor dosarelor din arhiva in care se regaseste numele unei persoane. De la Serviciul de Informatii Externe, CNSAS a preluat ieri un prim lot de 3.019 dosare, cu evidentele aferente, urmand ca procesul de predare sa continue.
De la Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliul a preluat, prin Arhivele Nationale, la data de 18 mai, 724 dosare create de Directia Generala a Securitatii Statului in perioada 1949-1966, reprezentand 18 metri liniari de arhiva.
Ministerul Apararii Nationale urmeaza sa predea CNSAS, astazi, documentele apartinand fostei Directii a V-a Securitate si Garda, care reprezinta aproximativ 8 metri liniari.
“In perioada urmatoare, se va perfecta si procesul de preluare a documentelor fostei Directii a IV-a Ð Contrainformatii Militare Ð, precum si a dosarelor penale gestionate de Directia Instantelor Militare, aflate in prezent in arhiva de la Cernica”, informeaza CNSAS.
De la Ministerul Public Ð Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, CNSAS urmeaza sa preia, prin Sectia Parchetelor Militare si a Parchetelor militare teritoriale din subordine, un numar de 12.222 dosare penale create de fosta Securitate. Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat ca dosarele preluate de la SIE se refera la diplomati (ministrul Razvan Ungureanu solicitand prioritate), comert exterior si persoanele care au facut politie politica inainte de 1989, urmand sa fie analizate de catre Directia de Investigatii a institutiei.

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă