15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportDivort in stil irakian

Divort in stil irakian

Chiar in timp ce presedintele Basescu il facea praf la postul national de televiziune spunand ca este un prost prim-ministru, “Moliceanu” incerca sa devina Tariceanu si sa dea con-trareplici la un post privat de televiziune. Ce a iesit? Basescu spune ca Tariceanu se agata de scaun pentru a putea servi in continuare grupurile de interese. Premierul raspunde ca, daca vrea, poate provoca anticipate, dar… nu vrea. Basescu il acuza de “atentat grosolan la interesul national”, el zice ca afirmatiile presedintelui sunt “de-plasate”.
– Basescu despre dorinta premierului de a face anticipate: “Este o copilarie sa mai discutam de alegeri anticipate acum. Am vazut amenintarea primului ministru: sa va feriti de ziua in care eu o sa vreau alegeri anticipate… In ziua in care ar demisiona, si-ar lua adio pentru totdeauna de la functia de prim-ministru.
Deci nu ar mai putea sa influenteze nicicum. Nu l-as desemna din nou pe dansul… Ne trebuie un om care sa priveasca cu responsabilitate la problemele reale ale tarii, si nu un om care pune interesele grupurilor deasupra interesului national”.
– Basescu despre retragerea trupelor din Irak: “Asta a si fost iesirea de astazi (de joi – n.r.). Un atentat grosolan la interesul national al Romaniei, fracturarea unei relatii… Ce interese are sa distruga o relatie care a costat enorm Romania?… Chiar nu am inteles de ce Bogdan Olteanu spune "acum interesul nostru este intrarea in Uniunea Europeana, deci o lasam mai incet cu parteneriatul strategic"”.
– Basescu despre relatia cu Tariceanu: “Eu am respectat intotdeauna cadrul institutional al realatiilor cu primul ministru, nu cu domnul Calin Popescu Tariceanu. Functia de prim-ministru am respectat-o tot timpul, ceea ce nu ma obliga la un respect si pentru o persoana… Ori de cate ori am plecat la Bruxelles, l-am invitat in avionul meu sa mergem impreuna, ceea ce nu trebuie confundat cu spitalul. Una este sa vrei sa discuti le spital, numai prietenii ti-i lasi sa te vada intr-o situatie mai dificila. Pe cei care pot sa rada in spatele unei situatii mai dificile in care te afli nu-i primesti la spital”. T. Petcu
– Tariceanu despre acuzatia presedintelui potrivit careia initiativa PNL “este un atentat la siguranta nationala”: "Nu cred ca prezenta trupelor romanesti in Irak este necesara. Continuam acolo unde exista o decizie comuna la nivelul institutiilor internationale. In Irak, ca sa fiu mai exact, unde trupele se afla dizlocate datorita unei intelegeri in cadrul asa-zisei coalitii sau numite coalitii multinationale impotriva terorismului, acolo foarte multe din statele care au participat initial au luat decizia de a se retrage”.
“Exista sondaje de opinie consecutive, care au aratat ca aceasta prezenta nu se bucura de o sustinere populara foarte larga. Si doresc sa va spun ca ma astept ca decizia privitoare la retragerea trupelor sa se bucure de un consens, pentru ca noi ne-am achitat intr-o masura foarte importanta de obligatiile care ne revin”.
– Tariceanu despre anticipate: “Cred ca eu am dreptul, ca prim-ministru – in afara de Parlament, alegerile anticipate le poate decide si primul ministru. Asa incat trebuie sa se tina cont ca exista si aceasta optiune, oricand la indemana mea… Mi se pare din punct de vedere politic o mare greseala ca, dupa ce ai avut alegeri, primul discurs sau prima idee politica pe care o emani sa fie "cand organizam alegeri anticipate", dar poate sigur s-a dorit sa se creeze un climat de instabilitate politica. Daca este asa, este un act care este de-a dreptul iresponsabil. Toate tarile din Europa care au devenit prospere, si nu numai din Europa, si din alte parti, care au castigat ori au obtinut prosperitate, au obtinut-o in lungi perioade de stabilitate politica. Acest lucru inseamna ca un ciclu electoral are patru ani si in ciclul electoral fiecare incearca sa-si puna proiectele in aplicare si sa le duca la bun sfarsit, si nu se joaca de-a alegerile anticipate toata ziua”.
– “Mi se pare deplasata (opinia presedintelui – n.r.), pentru ca o astfel de problema extrem de serioasa si care merita o dezbatere in care sa fie angrenata societatea romaneasca este o dezbatere pe care multe tari europene au avut-o si pe care au si transat-o. Asa incat, daca pentru ceilalti nu a fost un atentat la siguranta nationala, nu vad de ce ar fi pentru Romania! Nicidecum nu poate sa fie asa ceva!”. R. Georgescu

Nu mai este cale de impacare

Presedintele Basescu l-a acuzat pe premierul Tariceanu ca refuza sa reformeze institutiile statului, reprosandu-si desemanrea sa in functia de sef al Guvernului.
“Imi reprosez ca l-am desemnat. Am desemnat un premier care, cand vorbesti de educatie, cand vorbesti de sanatate, cand vorbesti de restructurarea aparatului de stat, spune "nu am alt obiectiv decat integrarea"… Am desemant un om care refuza restructurarea institutiilor statului… Uitati-va cum este in judete, avem directiile de invatamant, directiile de sanatate, aceleasi pe care le aveam si inainte de Revolutie… Am discutat de foarte multe ori ideea reformarii aparatului de stat. A fost de acord mult timp (Tariceanu – n.r.). Abia acum se pune in contrabalans. "Nu reformam institutiile statului pentru ca prioritatea este intrarea in Uniunea Europeana." Dar ce rau face descentralizarea intrarii in Uniunea Europeana? Se pare ca domnul prim-ministru refuza sa-si sacrifice clientela politica si prefera sa sacrifice interesul comunitatilor”, a spus Basescu.
El a precizat ca nu mai exista nici o cale de ameliorare a relatiilor dintre el si premier, intarind ideea ca desemnarea acestuia “a fost o eroare”.
"Ne trebuie un premier responsabil care sa se aplece asupra intereselor tarii”, a afirmat Basescu, anuntand ca daca va demisiona, el nu-l va mai desemna inca o data pe Tariceanu. T.P.

Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă